Naturen er et stort spisekammer. Og i efteråret kan du bl.a. finde nødder i naturen. Nogle kan spises, andre kan ikke. Her får du en guide til nøddejagt.
I efteråret kan du finde mange ting, som du kan sanke i skoven. Bl.a. finder du flere slags nødder, som du kan tage med hjem og spise.
Men hvilken slags nødder kan du finde i naturen i Danmark? Hvilke kan spises og hvilke kan ikke spises? Det får du svaret på i denne guide til nøddejagt.
Hvilke nødder findes i naturen i Danmark?
I Danmark kan du finde forskellige slags nødder i naturen, som du kan samle og spise. De fleste nødder hører til efteråret, hvor de modnes og falder af træerne.
Men inden du begiver dig ud på jagt efter nødder, er det vigtigt at bemærke, at ikke alle nødder, der findes i naturen, er spiselige. Nogle nødder kan være giftige eller vanskelige at spise. Det er derfor vigtigt at være sikker på, at du kender nødderne ordentligt, inden du spiser dem.
Nogle af de mest almindelige nødder, du kan finde er:

Hasselnødder
Hasselnødder er meget udbredte i Danmark og kan findes i mange skove, krat og parker. De har en rund form og en hård skal, der skal knækkes for at få adgang til den lækre nøddemasse indeni. Hasselnødder er velsmagende og kan bruges både som snacks eller til brug i madlavning og kager.
Hasselnødder vokser på buske, og er udbredt i det meste af landet. Det kan vokses både i skove, krat, læhegn, parker og haver.
Hasselnødder kan plukkes i august/september, mens de stadig hænger på hasselbuskene. Her er de typisk stadig umodne, men kan sagtens spises. I løbet af oktober, kan du plukke modne hasselnødder.

Valnødder vokser frit herhjemme
Valnødder er også ret almindelige i Danmark. De vokser på store, imponerende træer og har en hård skal. Indeni finder du en velsmagende nøddemasse, der er rig på sunde fedtsyrer.
Inden nødderne modnes har de en grøn ydre skal eller frugt, som beskytter selve valnødden. I efteråret falder de til jorden, og ud kommer den valnød, som du kender. Den hårde skal, skal knækkes for at få adgang til den velsmagende nød inden i.
Mandler
Mandeltræer vokser sjældent frit i Danmark. Der findes kun få sorter, som kan dyrkes i Danmark. De vil typisk vokse i haver, og ikke frit i naturen. Mandler smager jo fantastisk, men du skal være meget heldig, for at finde et vildtlevende mandeltræ i Danmark. Vær opmærksom på at mandler også kan være giftige. Bitre mandler indeholder bl.a. blåsyre og cyanid. Bittermandler må derfor kun indtages i små mængder.
Mandler kan typisk plukkes i løbet af oktober.

I et oldenår laver egetræet ekstra mange agern.
Egetræet frugter kaldes for agern. Agern er nødder som er meget bitre. De smager derfor ikke ret godt. Det er indholdet af garvesyre i agern, som giver denne bitterhed. Det kan fjernes ved kogende vand. Så kan agern spises, eller laves til agernmel eller agern-kakao. Men vær opmærksom på, at I ikke indtager for store mængder. Agern indeholder nemlig også blåsyre, som er giftigt for mennesker, hvis man indtager for meget af det.
Agern falder selv af træet, og du kan derfra nemt samle dem op fra jorden.
Vidste du, at år med særligt mange agern, kaldes for et oldenår?

Bøgetræets frugt kaldes for bog
Bog er nødderne fra bøgetræet. De kan også god spises, men kun i små mængder. De indeholder nogle giftstoffer, som man ikke skal indtage i for store mængder. Men har du mod på lidt pillearbejde, de er jo meget små, kan man godt spise nogle stykker eller bruge dem i mad.
Bog falder af bøgetræerne i efteråret, typisk i løbet af september og oktober måned. Her kan de nemt samles i skovbunden.
Kastanjer
Kastanjer vokser på kastanjetræer og har en hård skal. Indeni finder du en blød, stivelsesholdig masse, der kan bruges i madlavning eller spises rå.

Ægte kastanje (t.v.) og hestekastanje (t.h.)
Spisekastanjer kaldes også for ægte kastanjer. Det er en sort som findes nogle steder herhjemme, men dog bliver kastanjerne ikke så store og flotte, som de sydeuropæiske kastanjer. Det varme klima i eksempelvis Frankrig, passer kastanjetræet bedre. Men det kan vokse i Danmark og giver også nogle nødder.
Kastanjerne falder typisk af træerne i løbet af september og oktober.
Hjertenød / japansk valnød
Hjertenødden, også kaldet japansk valnød, kan god vokse her i Danmark, men findes sjældent fritlevende i naturen. Så skal du kende til steder, hvor den er blevet plantet ud. De flotte hjerteformede nødder smager mildt og sødt.
Nødden falder typisk ned i september og oktober, hvor du kan samle den på jorden.
Jordbær
Jordbær? Er jordbær en nød? Ja, faktisk hører jordbærret til her. I botaniske termer, er jordbær nemlig en samling af nødder, også kendt som en flerfoldssamfrugt. De små lyse/grønlige prikker, du ser på jordbærret, er faktisk nødder. Det røde bær udgør det udvendige frugtkød, der holder nødderne sammen.
Jordbærret hører mere til de varme måneder, og mest hjemme i haven. Men de kan også findes i den vilde udgave i skoven. Skovjordbær er mindre end de jordbær, du kender fra supermarkedet. Men er stadig en yderst velsmagen og lækker “nød”.
Hvordan samler og behandler man nødder?
Når du samler nødder i naturen, kan du med nogle simple trin, sikre dig at nødderne kan holde sig i lang tid.
Her er nogle tips til at samle, behandle og opbevare nødder:
- Vælg sunde nødder: Vælg nødder, der ser sunde og friske ud. Undgå nødder, der ser rådne, mugne eller beskadigede ud. Kig også efter små runde huller i skallen. Er der et hul ind i nødden, er der en der er kommet før dig. Lad de nødder blive liggende i naturen.
- Rens nødderne: Fjern eventuelle blade, skadelige insekter eller andet skidt fra nødderne, inden du tager dem med hjem.
- Tør nødderne: Hvis nødderne er fugtige, kan du lade dem tørre i et lunt og godt ventileret område i 1-3 uger, inden du opbevarer dem.
- Opbevaring af nødderne: Nødder kan holde sig i lang tid, hvis de opbevares på den rigtige måde. Opbevar dem i en lufttæt beholder eller gammel nylonstrømpe på et køligt og tørt sted for at forlænge deres holdbarhed. Undlad dog at opbevare nødder i køleskabet. Undgå desuden helst at nødderne får frost.
Når nødderne skal bruges:
For at få adgang til nøddemassen, skal du knække nøddeskallen. Dette kan gøres nemmest med hjælp af en nøddeknækker. Du kan også bruge andre remedier. Du skal bare kunne klemme nødden sammen mellem 2 hårde ting. Har du 2 valnødder, kan du ofte bruge den ene, til at knække skallen op den anden med, med et hårdt tryk inde i din hånd.
Når skallen er knækket, kan du nyde de friske nødder. Du kan spise dem rå eller bruge dem i forskellige opskrifter. Nødder kan bruges i f.eks. bagværk, konfekt, som snacks eller som en topping til salater.
Husk altid at være opmærksom på, om nødderne er egnet til indtagelse. Hvis nødden ser mærkelig ud, eller viser tegn på at være ramt af skadedyr, mug eller syge, skal du undlade at spise den. Vær opmærksom på at nødder kan være giftige eller forårsage allergiske reaktioner.
Er det sundt at spise nødder?
Nødder og mandler er rigt på protein, kostfibre, vitaminer som E-vitamin og mineraler som fosfor, magnesium, jern, jod og zink. De er også en kilde til sunde umættede fedtsyrer, herunder n-3 fedtsyrer. Det er vigtigt at bemærke, at nødder også er energirige, så det anbefales at nyde dem med måde.