Elsker du også at udnytte naturens store spisekammer? Havtorn er en af de helt store trendy ting at indsamle. Og med god grund. For bærrene smager godt, og er sprængfyldt med gode vitaminer.

Havtorn er flotte, sunde og smager godt.
De skønne syrlige bær er gode til madlavning, og kan desuden bruges til bl.a. syltetøj, saft, smoothies og meget mere.
Hvad er havtorn?
Havtorn er en busk, som du kan finde langs kysterne ved havet. Havtorn er meget let genkendelig, og kan ikke forveksles med andre bærbuske. Den kendes let med sine flotte gul/orange bær, det sølvagtige løv og ikke mindst de mange torne på grenene. Havtornebuske er normalt 1-2 meter høje.
Havtornebær er fyldt med A-B-C og E-vitaminer, og indeholder også de meget sunde omega fedtsyrer. Havtorn er specielt kendt for det høje indhold af C-vitamin. Et enkelt bær indeholder lige så mange C-vitaminer som en hel appelsin!
Havtorn er et bær der modnes sent. Oktober-December er den periodepå året, hvor det er bedst at plukke havtorn. Inden da er bærrene meget syrlige og næsten uspiselige. Havtorn har godt af at få frost, da bærrene sødmes af frosten.
Hvor kan man finde havtorn
Havtorn vokser naturligt tæt ved kyster. Ofte vil du kunne finde den på klitternes østvendte sider, og den er meget udbredt op langs den jyske vestkyst.
Av, havtorn stikker! Husk handsker
Høsten af havtorn kan være lidt besværlig. Havtorn er fyldt med stikkende torne. Desuden sidder bærrene både tæt og godt fast. Mange bær splatter ud, og du kan ikke undgå at stikke dig
Det kan derfor anbefales at tage handsker på. Og har du børn med ude at plukke havtorn, vil et par handsker kunne betyde forskellen mellem en god og en dårlig tur.
En anden måde at plukke dem på uden at stikke sig, er at klippe grene af havtornebusken. Disse kan du lægge i din fryser. Herefter er bærrene til at ryste af grenen, ved at banke den let mod et hårdt underlag. Ulempen ved denne løsning, er jo at det går lidt hårdt ud over busken, når dens grene klippes af.
Vi anbefaler derfor den hårde metode, pluk bærrene direkte fra busken.
Hvad kan man bruge havtorn til?
Havtorn kan anvendes i mange slags mad og drikkevarer. Den karakteristiske smag giver den et væld af anvendelsesmuligheder.
Prøv bl.a.:
- Cheese cake med havtorngelé
- Havtorn-ingefær shot
- Havtorn marmelade og syltetøj
- Havtornsirup
- Havtorn snaps
- Juice af havtorn
- Smoothie med havtorn
- Panna cotta med havtorn