Feather sticks kan bruges til optænding af bål. De er gode som bålstartere, og du kan nemt selv lave en, hvis du har glemt tændblokke på turen. Se hvordan du laver din egen feather stick her.
Når du skal tænde bål ude i naturen, kan du sagtens starte bålet op med naturmaterialer til optænding. Det er nemmere med tændblokke og tændvæske, men det er nu sjovere, at kunne lave sit eget bål uden “snyd”. Og har du glemt din optænding derhjemme, er det rart at have nogle tricks i baghånden. Ét af de (effektive) tricks er feather sticks.
Hvad er Feather sticks?
Feather sticks er grene eller små stykker træ, som der er skåret små spåner i, så grenen lidt liger en fjer. Deraf navnet. Feather stick. Fjer pind, frit oversat. Det er en optændingsmetode som går mange år tilbage i tiden. Og med god grund. For feather sticks er effektive til at starte bål med.
Hvilken slags træ er bedst til feather sticks?
Du kan bruge nærmest alt slags træ til at lave feather sticks. Men nåletræer er noget af det bedste til det. Specielt fyrretræ er godt til optænding, da det indeholder meget harpiks. Harpiksmættet fyrretræ, kaldes også i bushcraft-verdenen for fat wood.
Er du på sheltertur, kan du lede efter nedfalde grene i skovbunden. Jo mere tørre de er, jo bedre, da gnisterne og ilden så har nemmere ved at få fat i træet.
Find gerne pinde og grene, som ikke ligger og samler fugt i skovbunden. De kan være svære at få til at virke, da de ofte er meget våde. Ligger der en nedfalden gren op ad et træ, er den bedre. Eller findes der døde grene nederst på et træ, kan du også brække sådan en af.
Har du træ med hjemmefra, eller findes der brænde på shelterpladsen, kan du også sagtens bruge en stump af det. Bare hug det ud i lidt smallere stykkere. Så er det lidt lettere at håndtere.
Sådan laver du selv en Feather stick
Når du har fundet en velegnet stykke pind, er du klar til at lave din featherstick.
- Snit lange spåner på pinden. Men i stedet for at de falder af, skal du stoppe kniven inden du når helt igennem pinden.
- Lav spånerne på halvdelen af pinden. Du behøver ikke gøre det hele vejen rundt.
- Start gerne højt oppe på pinden. Så får du nogle gode lange træspåner.
- Prøv dig lidt frem og find ud af, hvor lidt/meget du skal trykke, for at få de fine spåner.
- Variér gerne dine spåner lidt, så du får både helt tynde, og lidt mere tykke spåner. Så brænder din feather stick længst tid.
Tip! Lav så mange tynde spåner som muligt. Så fanger gnisterne bedst an.
Sådan tænder du op
Har du tændstikker med, kan du tænde din feather stick med denne. Er du til tændstål, skal du lave dine gnister, så de rammer ind i “fjerene”. Sæt tændstålet helt ned til træet og spånerne, og lav så dine gnister.
Med lidt øvelse, så er det super effektivt.
Er der spåner der er snittet helt af pinden, kan du sagtens bruge dem også. Vikl. dem ind i din feather stick, eller brug dem som ekstra brændsel, når du har fået ilden i gang.