Er du forberedt til at kunne opvarme mad, hvis strømmen er væk i længere tid?
I de officielle anbefalinger, er der lagt op til, at man skal kunne klare sig i tre dage uden strøm. Tre dage uden varm mad, er nok ikke alt for problematisk. Men hvad nu hvis en krise kradser i længere tid?
Hvordan vil du opvarme mad, som skal tilberedes inden konsumering?
Eller varme vand? Det kan være alfa og omega, at kunne koge vand. Både til madlavning, men også til hygiejne.
Herunder løber vi nogle af mulighederne igennem, så du eventuelt kan forberede nogle tanker og grej, inden en eventuel krise måtte sætte ind.
Bål

Lav bålkaffe i kedel over bålet
Der findes mange typer af bål, men grundprincippet er det samme. Placér kviste, gerne og stykker af træ, sæt ild til, og så har du hurtigt et bål i gang.
Det kræver selvfølgelig at du har adgang til brænde, træ, grene og optændingsmateriale.
Sørg for at have lidt af det hele liggende, så du kan lave bål i en krisesituation.
Foruden træ, bør du have forskellige typer optænding liggende, så du kan lave ild.
Tændstikker, lighter og tændstål er godt at have på lager.
(annoncelinks)
Finsk fakkel

Lav nemt bålkaffe i kedel på finsk fakkel
Du skal bruge et stykke træ på 12-20 cm i diameter, og 30-40 cm langt. Jo større, jo mere varme og jo længere brænder det.
Bor et 2-3 cm bredt hul ned i midten, 10-15 cm dybt. Halvvejse nede af stammen borer du ind, så dine 2 huller mødes. Du kan også save med en motorsav, og lave et kryds i tilsvarende dybde.
Put optændingsmateriale ned i hullet eller revnerne, og tænd din fakkel op. Du vil nu få et minibil, som giver en meget koncentreret varme. Placér kedel, gryde eller pande direkte ovenpå faklen.
Læs mere om den finske fakkel her
Hav nogle finske fakler forberedt på forhånd, og hav dem stående i skur eller garage.
Grill

Opvarmning og tilberedning af med på grill
Ofte griller man bare kød og grønt, men du kan sagtens tilberede masser af andre ting. Koge vand i en gryde, bage, stege og meget mere. Det er næsten kun fantasien der sætter grænser.
Træbriketter og kul er gode, at have et par ekstra poser stående af.
Stormkøkken

Trangia kan bruges de fleste steder – også i skoven
Et stormkøkken består typisk af en lille lille gryde, en pande og eventuelt en kedel.
Dertil en brænder. Her kan du vælge mellem en eller flere muligheder.den simple er en spritbrænder, som bruger helt almindeligt husholdningssprit som brændstof.
Du kan også få specielbrændstof eks. et Trangia stormkøkken. Her skal du bruge en specialbrænder.
Se vores store guide til Trangia
Den sidste mulighed er en gasbrænder, så du kan bruge små gasflasker som brændstof.
Det hele vejer ikke ret meget, og kan pakkes sammen, så det kun fylder grydens størrelse. Det kan derfor nemt være i en rygsæk, eller stå klar på en hylde i skuret eller garagen.
Sørg for at have lidt ekstra brændstof på lager. Enten et par flasker sprit ekstra eller et par flasker gas.
(annoncelinks)
Primus

Nem tilberedning af varmt vand på primus gasbrænder
Det er egentligt bare en lille brænder, som kan køre på gas eller multifuel. Oven på brænderen kan placeres en gyde eller pande, og herefter kan du nemt tilberede varm mad uden strøm.
Primus minder om et stormkøkken, og kan ligesom det, også nemt transporteres, hvis nødvendigt.
Sørg for at have nogle ekstra flasker brændstof eller gas på lager.
Transportable komfurer (stoves)
Transportable komfurer, stoves, er små anordninger, som du kan bruge til at tænde op til tilberedning af mad og kogning af vand. Ligesom en Trangia kan køre på forskellige typer brændstof, kan du også få forskellige typer stoves, som kan bruge forskellige typer brændsel.
Det kan være wood stoves til træ, alkohol stoves der kan køre på eks. alkohol som husholdningssprit. Det kan også være et lille gaskomfur, som bruger små gasflasker ligesom et stormkøkken.
Sørg for at have ekstra brændstof til dit komfur på lager.
Varmepose med varmelement
En anden nem måde at tilberede varm mad uden strøm, er varmeposer med varmeelement. Det er en nem måde at opvarme mad på shelterture, teltture og vandreture.
Og så kan det også bruges i en krisesituation, hvor strømmen er gået.
Princippet er meget simpelt. Du placerer din pose med mad nede i varmeposen. Det kan være turmad eller lignende. Ved siden af madposen placeres varmeelementet.
Nu hældes blot vand ned i varmeposen, som herefter lukkes. Vandet laver så en kemisk reaktion med varmelementet, som herefter vil udvikle høj varme. Op mod 100 grader varmt, bliver det. Og derfor kan du bruge det til at tilberede maden i den anden pose.
Sørg for at have både varmeposen og varmeelementer på lager. Varmeposen kan ofte bruges flere gange, mens varmeelementet kun virker én gang. Dem skal du have flere af på lager.