Bag super lækkert ciabattabrød på bål. Her får du en nem opskrift på ciabatta, som du kan lave i Dutch Oven på bålet.
Skal der kræses lidt mere om bålmaden, kan du lave lækre ciabattabrød. De får godt til bålmad, og tager lige niveauet et par hakker over de klassiske snobrød.
Opskrift på ciabattabrød
Forberedelsen skal starte i god tid, da ciabattadejen skal hæve natten over. Den lange hævetid sikrer masser af luftbobler, som giver de klassiske store huller i ciabattabrødet.
Ingredienser:
- 800 gram hvedemel med højt proteinindhold*
- 700 gram vand
- 15 gram fint salt
- 5 gram gær
* Brug hvedemel med højt proteinindhold. Indholdet skal være på mindst 12 gram protein på. 100 gram. Brug derfor eksempelvis Tipo 00 eller Manitoba mel til ciabattabrøddet.
Sådan gør du:
- Opløs salt og gær i vandet i en stor skål
- Vend hvedemelet i opløsningen med en gaffel eller ske. Sørg for at melet er blevet fugtigt.
- Tildæk nu skålen med plastiklåg eller stor frysepose.
- Dejen skal nu hæve i skålen. Gerne i 18 timer, for at få det bedste resultat.
Sådan laver du Ciabattebrød i Dutch Oven
Når dejen er hævet færdig, er den klar til at blive tilberedt. For at få den rigtige ciabatta smag og udseende, skal du tilberede brødet ved høj varme.
Placér derfor din Dutch Oven i gløderne i bålet. Skub eventuelt gløder op langs siden af gryden, og eventuelt oven på låget også. Når gryden er blevet rigtig varm, fjernes låget, og dejen hældes ned i gryden. Vælt den ud med en grydeske. Den er meget klistret.
Sæt låget på og bag i cirka 20 minutter. Tjek jævnligt brøddet, da det kan være svært at styre temperaturen præcist. Brøddet må gerne få sorte pletter på overfladen, men må selvfølgelig ikke brænde på.
Når brøddet er færdigt og har fået en god skorpe, er det klar til at blive serveret.
Se vores guide til Dutch Ovens her >
Lav brøddet i ovnen hjemmefra
Ciabattabrøddet kan også sagtens tilberedes hjemmefra i din almindelige ovn.
Ovnen skal stå på høj varme. Gerne 250-300 grader varmluft, eller hvor højt din ovn nu kan klare. Sørg for at ovnen er gennemvarm. Tænd den 30 minutter før du vil bage brøddene.
Vend gerne dejen nogle gange, inden tilberedning. Drys køkkenbordet med rigeligt mel af samme type som melet i dit ciabatta. Hæld dejen ud på bordet, og vend den nogle få gange ind over sig selv.
Del nu dejen op ti 3 aflange stykker og placér dem på bagepladen. Du kan også lave ciabattaboller i stedet. Så laver du bare mindre klumper i stedet. Du må ikke ælte og forme dem.
Bag nu dit ciabatta i ovnen i cirka 20 minutter. Brøddet må gerne får sorte pletter på skorpen. Så er det færdigt og klar til servering.