Vil du lave mad over bål, kan du med fordel bruge en bålgryde. Men hvilken skal du vælge? I denne guide vil vi udforske alt, hvad du behøver at vide for at vælge den rigtige bålgryde. Vi vil se på forskellige typer bålgryder, materialer, størrelser og funktioner.
Med en god bålgryde får du flere muligheder, når du vil lave mad over bål. Med en almindelige gryde dur ikke altid til bål, da den måske ikke kan holde til de høje temperaturer. Vælg derfor en gryde til bål, som er lavet til brug over åben ild.
I denne guide får du hjælp til at vælge en god bålgryde. Vi kigger på de forskellige typer bålgryder der findes, materialer, størrelser og funktioner på bålgryderne.

Bålstativer med pande og bålggryde
Er det overhovedet nødvendigt med en bålgryde?
Du kan sagtens lave velsmagende mad over bål, uden brug af en bålgryde. Men med en bålgryde får du bare flere muligheder. Den er perfekt til simreretter over bål, eller til at koge kartofler eller pasta på turen. Bålgryden kan også bruges til supper, eller endda til at bage i.
I princippet fungerer den på samme både, som en almindelig gryde, hjemme i dit eget køkken. De ting du kan lave derhjemme, kan du også lave i en gryde over bål.
Men din almindelige køkkengryde, kan ikke altid bruges over bålet. Alt afhængigt af materialet, som gryden er lavet i, kan den tage skade, når den udsættes for de høje temperaturer ved åben ild. Derfor kan en specialdesignet gryde til bål anbefales.
Hvor skal gryden bruges?
Inden du skal kigge på de forskellige typer, skal du overveje, hvor gryden skal bruges henne.
Skal bålgryden med på en vandretur, stiller det større krav til både grydens vægt og størrelse. Her kan en mindre gryde i et letvægtsmateriale være et godt valg.
Skal gryden derimod bruges på en lejrtur eller sheltertur, hvor du kan have den med i en bil, kan du sagtens vælge en større og tungere gryde. Det samme gælder, hvis det er en gryde til bål hjemme i haven.
(annoncelinks)
Bålgryde typer
Der findes en række forskellige typer af bålgryder, som du kan vælge imellem. Hver især har de en række fordele og ulemper, og ting som de er bedst til. Det er i høj grad materialerne, som adskiller de enkelte typer af gryder til brug over bål.
Bålgryde i støbejern
En støbejernsgryde er et godt valg til brug over bål. Støbejern er robust, og kan klare de høje temperaturer ved madlavning over bål. Det holdbare materiale giver dig en solid bålgryde, som måske kan holde hele livet. Med den rette pleje, har du en “ven” for livet.
Bålgryder i støbejern er gode til rigtigt mange slags madlavning. Det tykke støbejern giver lidt samme effekt som en non-stick-belægning, og giver en god varmefordeling. Du undgår derfor lettere at maden brænder på. Alt afhængigt af varmen, selvfølgelig.
Ulempen ved en støbejernsbålgryde er, at den vejer meget. Støbejernsgryder er tunge, og den er derfor ikke oplagt til vandreture og ture, hvor du ikke vil slæbe på for meget vægt. Den er god til shelterture, lejrture og bålmad hjemme i haven, hvor du ikke skal transportere den så langt.
Fordele:
- Jævn varmefordeling
- God til simreretter
Ulemper:
- Tung. Ikke egnet til vandreturen
Dutch Oven

Ciabatta grydebrød bagt i Dutch Oven
En Dutch Oven er super god til dig, der gerne vil bage brød over bål. Du kan lave de lækreste grydebrød i en Dutch Oven.
Fordele:
- Jævn varmefordeling
Kan bruges som ovn
God til simreretter
Ulemper:
- Vægten
Bålgryde i stål
En bålgryde i rustfrit stål er en lettere gryde, som er meget holdbar over for skrammer og vind og vejr. Den kan desuden både bruges over både bål og over gas. Den er derfor et fint valg til vandreture.
En stålgryde til bål leder varmen effektivt, og du vil derfor kunne tilberede maden hurtigt. Men pas på, for den bliver varm, og maden kan nemt brænde på, hvis ikke du styrer varmen.
Pas også på med at bruge en bålgryde i stål helt nede i bålet eller nede i rødglødende kul. Selvom stålet har et højere smeltepunkt end eksempelvis aluminium, er det stadig for lavt ift. hvor varmt et bål kan blive. Brug derfor gerne et bålstativ eller lignende, så du undgår at din gryde tager skade.
Fordele:
- Vejer mindre end støbejernsgryder
- Nem at transportere
- Holdbar over for skrammer
Ulemper:
- Meget hård stegning. Maden brænder nemt på
- Mere skrøbelig ved brug nede i bålet
Bålgryde i emalje
Bålgryder i emalje og stål, er super velegnede til madlavning over bål. En emalje gryde til bål er specielt velegnet til at hænge under bålstativ og brug over gløder. De emaljerede bålgryder vejer desuden markant mindre end gryder i støbejern.
Emaljegryder steger lidt hårdere, så du skal være opmærksom på at den ikke bliver for varm. Nogle typer gryder, kan blive en smule deforme, hvis de får for høj varme for tit. Så en bålgryde med emalje er bedst til bålstativ, hvor du nemt kan justere varmen, ved at hæve/sænke gryden, eller flytte den ud i udkanten af bålet.
Fordele:
- Vejer ikke så meget
- Slip-let effekt
- Nemmere at transportere
- Nem rengøring
Ulemper:
Bålgryde i aluminium
Skal du bruge en letvægts bålgryde, kan du overveje en bålgryde i aluminium. Alugryder vejer ikke meget, og er gode til at tage med på vandreturen.
Du skal dog være lidt opmærksom på en aluminiumsgryde, da aluminium kan smelte, hvis bålet bliver for varmt. Men gryderne er rigtigt gode som en del af et stormkøkken. Vær forsigtig, og pas på med den direkte ild. Sørg for at aluminiumsgryden ikke er helt nede i bålet. Anvend bålstativ eller anden hæve-funktion.
Aluminium er desuden meget varmeledende, og kan være meget svær at styre over åben ild. Maden kan let brænde på.
En bålgryde i aluminium kan også reagere negativt med syrlige og alkaliske fødevarer. Pas derfor på med at bruge visse ingredienser.
Fordele:
- Letvægts gryde
- Nem at transportere
Ulemper:
- Svær at styre på bål
- Meget hård stegning. Maden brænder nemt på
- Mere skrøbelig
(annoncelinks)
Hvilke størrelse bålgryde skal du vælge?

Havregrød med havremælk i bålgryde
Undgå en alt for stor gryde, hvis I ikke er mange mennesker. Det både fylder mere og vejer mere i oppakningen. Står den på sheltertur, så prøv at vælge en grydestørrelse, der passer cirka til det antal mennesker du skal lave mad til.
Som tommelfingerregel, kan du bruge nedenstående skema til at vælge størrelsen på bålgryden.
Grydestørrelse | Antal personer |
0,75 – 1 liter | 1 person |
1-2 liter | 2 personer |
2-3 liter | 3-4 personer |
4 liter | 5-6 personer |
Skal du lave mad til rigtigt mange mennesker, kan du vælge en bålgryde med en størrelse på 10 eller 15 liter.
Du kan også gå med flere gryder, så du lettere kan opdele maden. Så kan der koges kartofler i den ene gryde, mens der tilberedes kød i den anden. En gryde kan også sagtens kombineres med andet båludstyr som bålpande eller grillrist.
På mange shelterpladser findes der en grillrist / bålrist på bålpladsen. Bålgryde og bålpande skal selv medbringes.
Bålgryde mærker
Der findes en række gode brands og mærker, som laver glimrende bålgryder.
Petromax bålgryder
Petromax er et firma der tilbyder en række produkter til brug til madlavning over bål. Her i blandt både bålgryder og Ducth Ovens.
Bon-fire bålgryder
Danske Bon-fire laver alt til bålkøkkenet. Bålgryder, pander, kander, grillriste, bålstativer og meget mere.
GSI bålgryder
GSI Outdoor tilbyder en række produkter til bålmadlavning. Her i blandt både gryder, potter, kedler og pander. Og desuden også diverse køkkenudstyr til madlavningen.
Robens
Robens laver en række produkter til camping og outdoorlivet, blandt andet flere slag bålgryder og Dutch Ovens.
Pris
Prisen er ofte også en afgørende faktor. Du kan finde billige bålgryder og store grand cru modeller til mange penge. Prisen på en gryde afhænger specielt af materialet og størrelse.
Det kommer nok ikke som en overraskelse, at en stor gryde koster mere end en lille. Desuden koster en god støbejernsgryde mere end en aluminiumsgryde.
Pris og kvalitet hænger sammen.
Er du nybegynder ud i bålmadlavning, skal du måske ikke gå efter topmodellen til en start, men kigge efter en god mellemvare. Så kan du opgradere en gang i fremtiden, hvis du føler behov for at tage grejet et niveau op.
Overvej eventuelt et bålsæt, hvor du får både bålgryde, stativ og måske en pande med i ét samlet sæt. Et god bud på et godt allround bålsæt, er Bon-fire’s bålsæt.
Det er et glimrende valg, som ikke ligger i den helt dyre ende.
Opskrifter til bålmad
Vil du have gode opskrifter , som du kan lave over bålet? Så tag et kig i vores kategori “Bålmad”. Her finder du opskrifter, som du selv kan lave i bålgryde, på pande eller rist over bålet.
Find opskrifter på bålmad her >