Østershatte er fremragende spisesvampe, som du kan bruge i mange retter. Den er let at genkende og er en svamp du kan finde om vinteren. Lær at finde Almindelig Østershat her.
Svampen Almindelig Østershat er en af de ypperste spisesvampe, som du kan finde i de danske skove. Den er nem at genkende, har ingen giftige forvekslingsmuligheder, og så er det en svamp du også kan finde om vinteren.

Almindelig Østershat er en god spisesvamp, du selv kan finde i skoven.
Udseende, karakteristik og kendetegn
Almindelig Østershat (Pleurotus ostreatus) er typisk i gråbrune nuancer, næsten over i det blålige. Den muslingeformede hat har typisk en størrelse på 3-15 cm. Den minder i udseende om en østersskal, deraf også navnet Østershat.
Lamellerne er kraftige og svinger fra hvid til gråblå. De vokser lidt ned ad stokken. Stokken er normalt kort, skæv og hvid.
Svampens kød er blødt og hvidt i de unge svampe, og ofte noget mere sejt i de ældre svampe.
Østershatte dyrkes også kommercielt. Men her har svampene normalt et markant mere hvidligt udtryk. Østershatte i supermarkedet ligner derfor oftest ikke de Østershatte du kan finde i naturen. Du kan også selv dyrke Østershatte. Du kan købe et svampekit, som indeholder svampemycelium. Så kan du dyrke Østershatte hjemme i privaten.
Østershatten har en mild og let frugtagtig duft.
Hvor kan man finde Almindelig Østershat?
Almindelig Østershat vokser oftest i løvskov, hvor du kan finde den på både stående og liggende løvtræer. Den vokser også gerne på stubbe. Ind i mellem ses den også på nåletræer, men løvtræer er klart hyppigst.
Svampene vokser typisk i grupper, hvor du finder talrige grupper af svampe. Her vokser de ofte i etager oven på hinanden.
Østershat sæson. Hvornår kan man finde Østershatte?
Almindelig Østershat kan findes hele året, men den er normalvis mest talrig i det sene efterår og gennem hele vinteren. Den bliver desuden lettere at finde i de kolde måneder, når frost og kulde har fjernet mange af de øvrige svampearter.
Det er derfor en god vintersvamp, som kan findes efter frosten har sat ind, og hovedsæsonen er fra oktober til marts.
Opleves der tørvejrsperioder i løbet af vinteren, kan du efterfølgende finde friske Østershatte i skoven.
Østershat forveksling
Der findes ikke giftige forvekslingsmuligheder til Almindelig Østershat. Svampen kan dog forveksles med den bitre Sildig Epaulethat, også kaldet gummihat, der dog typisk har en mere gulgrøn hat samt gullige lameller.
Lamellerne går desuden ikke ned ad stokken på gummihat.
Som tommelfingerregel skal du undgå at tage østershatte som har gullige lameller. Så er du på den sikre side, og undgår den bitre gummihat.
Den giftige Kridthat minder i facon og størrelse om Østershat. Men kridthatten er helt hvid. Det er Østershat ikke, og de bør ikke kunne forveksles.
Opskrifter og tilberedning med Østershat
Almindelig Østershat har en meget behagelig og mild smag. Det er en Umami smag, som gør den velegnet til mange retter. Den er i stegt form, velegnet til både salater og som topping. Den er også god i svampestuvning, saucer og i gryderetter.
Svampen er i rå form meget mildt smagende, og smagen bliver markant forbedret ved tilberedning.
Stokken kan være sej i det, og bør fjernes inden tilberedning.
Tørring af Østershat
Du kan forlænge holdbarheden på dine Østershatte, ved at fryse dem ned eller tørre Østershattene. Begge dele giver en markant forlænget holdbarhedsdato.
Vil du fryse Østershatte ned, bør du blanchere dem i 2 minutter først. Herefter fryses de ned. De frosne Østershatte kan holde sig i 1/2-1 års tid i fryseren.
Tørring af Østershatte forlænger svampenes holdbarhed meget. Du skal dog sikre dig at svampene er helt tørre og sprøde efter tørringen. De skal være helt gennemtørre, ellers risikerer du at de mugner og råder under opbevaringen efterfølgende.
Der er flere måder du kan tørre dem på.
- Lufttørring af Østershatte
Hæng svampene op i en snor, eller læg dem til tørre på et lunt sted, indtil de er helt tørre. Det tager gerne 2-3 dage eller mere, afhængigt af temperaturforholdene. Du kan også skære dem i helt tynde skiver. Så tørrer de hurtigere. Lufttørring kan også ske på et stykke papir oven på en radiator. - Tørring af Østershatte i ovn
Læg de tyndskårne Østershatte på en bageplade med bagepapir og tør dem i ovnen ved meget lav temperatur. Gerne 40-50 grader, eller hvor langt din ovn nu kan gå ned. Tør dem evt. med ovnlågen på klem, hvis ovnen ikke kan gå langt ned i temperatur. De skal normalt have en god times tid. Sørg for at de er helt tørre. - Tørring af Østershatte i dehydrator
Har du en dehydrator kan den sagtens bruges til at tørre Østershatte. Indstil dehydratoren på 40 grader og giv dine Østershatte omkring 8-10 timers tid. Skær Østershattene ud i skiver inden de kommes i dehydratoren.
De tørrede Østershatte kan holde sig i flere år, hvis du opbevarer dem i en lufttæt beholder.
Når du skal bruge dine tørrede Østershatte, kan du opbløde dem i lidt vand i en ½-1 time inden brug.
Se vores guide til tørring af svampe