Har du fundet mange spisesvampe i naturen, kan du overveje at tørre dem. Mange svampe egner dig til tørring, og kan derefter holde I lang tid. Se hvordan du kan tørre svampe her.
Svampe er gode i mange retter. Og har du været heldig (og dygtig) til at finde mange svampe, kan det være et problem at næ at bruge dem.
Overvej defor at tørre nogle af svampene.
Tørring af svampe har den store fordel, at svampene så kan holde i lang tid.
Friske svampe holder kun få dage, mens de tørrede svampe kan holde I månedsvis, ofte endda år.
Udover en forlænget holdbarhed, vil tørring af svampene også kunne forstærke svampesmagen.
Hvordan kan man tørre svampe?
Du kan tørre svampe på flere forskellige måder. Det vigtigste er at sikre sig, at svampene er helt tørre og sprøde efter tørringen. De skal være helt gennemtørre, ellers risikerer du at de mugner og råder under opbevaringen efterfølgende.
Der er flere måder du kan tørre dem på.
Lufttørring af svampe
Hæng svampene op i en snor, eller læg dem til tørre på et lunt sted, indtil de er helt tørre. Det tager gerne 2-3 dage eller mere, afhængigt af temperaturforholdene.
Skær eventuelt svampene i tynde skiver, så tørrer de hurtigere.
Tørring af svampe i ovn
Du kan også bruge din ovn til tørring af svampe. Læg svampene på en bageplade med bagepapir og tør dem i ovnen ved meget lav temperatur. Gerne 40-50 grader, eller hvor langt din ovn nu kan gå ned. Tør dem evt. med ovnlågen på klem, hvis ovnen ikke kan gå langt ned i temperatur. Svampene skal normalt have en god times tid.

Tørring af svampe i dehydrator,
Tørring af svampe i dehydrator
Har du en dehydrator kan den også bruges til at tørre svampe i. Indstil dehydratoren på 40 grader og giv dine svampe 10-12 timers tid. Små svampe kan tørres hele, mens store svampe skæres i grove stykker eller skiver.
Hvor lang tid kan tørrede svampe holde sig?
De tørrede svampe kan holde sig i flere år, hvis du opbevarer dem i en lufttæt beholder.
Hvad kan man bruge tørrede svampe til?
Tørrede svampe er velegnede i mange typer retter. Mange former for gryderetter, rissotto og saucer, bliver ekstra lækre at svampe som ingrediens.
Hvilke svampe egner sig til tørring?
Mange af de bedste spisesvampe fra danske skove, egner sig til tørring. Kantareller, Karl Johan, Østershatte m.fl..er fortrinlige til tørrede svampe.
Skal tørrede svampe opblødes inden madlavning?
De tørrede svampe kan med fordel opblødes i vand, inden du bruger dem i dine retter. Opblød dem i lidt vand i en ½-1 time inden brug. Svampevandet kan du evt. bruge i en gryderet eller sauce, da det får smag fra svampene.
Svampekrydderi
Tørrede svampe kan bruges som krydderi i din madlavning. Ved at knuse dem får du et lækkert svampepulver / svampekrydderi, som du kan drysse i maden, og dermed får svampesmag og umami.