Madlavning udendørs på shelterturen, kan give nogle nye oplevelser og hyggestunder på turen. Hele familien kan deltage i madlavning i naturen. Herunder får du 8 gode råd til madlavning i det fri.
Skal I overnatte i shelter, bliver det nødvendigt at lave mad på turen. Meget kan forberedes hjemmefra, men det er både sjovt og hyggeligt, og en oplevelse for hele familien, at tilberede mad i naturen. Enten over bål, eller på et stormkøkken.
Vi har samlet en række gode råd, som du kan bruge, når du skal lave mad på shelterturen.
1. Forbered dig hjemmefra
Forberedelsen er en stor del af processen. Sørger du for at tænke alle turens måltider igennem, kan du bedre gøre forberedelserne hjemmefra inden shelterturen.
Du kan eventuelt klargøre mest muligt, så det er nemt at gå til, når I skal tilberede maden på turen. Snit eller hak grøntsager klar. Kødet kan også klargøres, så du ikke skal stå og skære det på stedet. Pak det eventuelt i forskellige poser, så det er nemt at gå til.
2. Pak dine madvarer ordentligt
Sørg for at pakke madvarerne ordentligt, så det ikke bliver mast eller ødelagt på turen. Er der ting der skal holdes afkølet, kan det være en god idé at medbringe en køletaske.
Pak gerne de forskellige ting ned i fryseposer. De er nemme at medbringe, og vejer næsten intet. Du kan også bruge plastbokse, men de fylder lidt mere, og vejer også lidt.
Du kan også vælge at vakuumpakke dine ingredienser og madvarer. Så fylder det meget mindre, og madvarerne holder sig også bedre.
Gruppér eventuelt tingene, så hvert måltid ligger samlet. Det gør det lettere at finde tingene frem, når du skal lave det enkelte måltid på turen.
3. Medbring selv køkkengrej
Når I skal lave mad i det fri, er der sjældent køkkengrej på shelterpladsen. Du skal derfor sørge for at medbringe det køkkengrej, som I skal bruge. Det kan være:
- Gryder og/eller pande
- Evt. stormkøkken eller trangia sæt
- Grydeske, palet o.l.
- Knive
- Grillhandske eller grydelap
- Skærebræt
- Kopper
- Tallerkener
- Bestik
Vælg eventuelt køkkengrej i plast eller let træ, så du ikke skal slæbe for meget. Gryder eller stormkøkken fås også i lette materialer, så vægten minimeres. Kan du nemt komme til shelterpladsen, kan du bedre have lidt tungere grej med. Det kunne være støbejernsgryde og -pander.
4. Medbring vand
Inden turen bør du tjekke om der findes rindende vand på stedet. Mange shelterpladser har vandhaner med drikkevand, men en del pladser kører helt primitivt, uden hjælpemidler til jeres tur.
Er der ikke drikkevand, er det en god idé at medbringe det på turen. Både for at I har noget at drikke, men også så du kan bruge det til madlavning på turen. Sidst men ikke mindst, også så I har vand til at vaske hænder og grej med.
Sørg for at medbringe rigeligt vand. Der går mere til end man skulle tro.
5. Madlavning over bål
På shelterpladserne er der nærmest altid en bålplads, så I kan tilberede mad over bål. Det er både super hyggeligt for hele familien, og man kan lave fantastisk mad over åben ild.
Vil du lave mad over bål, skal du medbringe lidt mere udstyr, da der typisk kun er en grillrist til rådighed. Det kan derfor være nødvendigt at have en bålgryde eller bålpande med. Et bålstativ kan også være en god ting, så du bedre kan styre varmen.
Se vores guide til båludstyr til shelterturen
6. Madlavning på stormkøkken
En nem måde at lave mad i naturen på, er at bruge et stormkøkken. Det er et glimrende alternativ til madlavning over bål, og er nemt at bruge og hurtigt at stille op. Et stormkøkken, som eks. Trangia, er super nemt at medbringe på en sheltertur. Det vejer næsten ingenting, og kan pakkes sammen, så det kun fylder hvad der svarer til gryden i sættet. Lige til at have med i en rygsæk.
Og så kan du bruge det til nem og hurtig madlavning.
7. Husk hygiejnen
Hygiejnen er vigtig, specielt når du tilbereder mad ved bålpladsen, hvor varmt vand og rene viskestykker ikke er helt så tilgængelige, som hjemme i køkkenet.
Sørg for at holde kød og grønt opdelt hver for sig. Undgå at bruge samme spækbræt og knive. Eller sørg for at vaske det grundigt løbende. Så minimerer du risikoen for at blive syg.
Hold ting der skal være kolde i en køletaske, så der ikke sker unødig bakterieudvikling.
8. Ryd op efter jer
Sidst men ikke mindst. Husk at rydde op efter jer, så der er klar til de næste sheltergæster der vil overnatte der eller lave mad i naturen.
Er der ikke skraldespand på shelterpladsen, så sørg for at medbringe en skraldepose, som kan tages med hjem i fyldt tilstand også.
Husk at slukke eventuelle bål, og sikre at der ikke ligger gløder og ulmer i nærheden af brandbare materialer.