Skoven byder på et væld af spiselige planter, bær og frugter. Men hvornår kan du sanke hvad? Vi har samlet en sanke kalender, med årstidens sankning i skoven.
Kan du godt lide at høste naturens råvarer, så er en skovtur lige sagen. Her kan du gå på rov i naturens spisekammer, og finde lækre urter, planter, bær, frugter, svampe og nødder.
Men hvornår er det lige, at tingene er i sæson?
I denne sanke kalender, kan du få et overblik over hvilke råvarer, du kan høste hvornår.
Klik ind på den enkelte råvare, for at læse mere om tidspunkterne for at sanke denne afgrøde.
Sanke kalender over råvarernes sæson
Herunder får du en nem oversigt over nogle af de mest populære planter, som kan sankes i skoven.
Download sanke-kalenderen som PDF her.
Agern
Agern er de spiselige nødder fra egetræer. De kan samles, når de begynder at blive brune.
Sæson: September, Oktober, November
Birkesaft
Birkesaft kan tappes fra birketræer, når saftener begynder at stige op i træet i det tidlige forår. Se hvordan du tapper birkesaft.
Sæson: Marts, April
Blomme
Blommetræer modner i sensommer og efterår, afhængig af sorten. Hos vilde blommetræer kan det svinge meget.
Sæson: August, September
Ydersæson: Oktober
Brombær
Brombær modnes løbende hen over sensommeren og det tidlige efterår.
Sæson: August, September
Ydersæson: Juli, Oktober
Brun birke-rørhat
Den brune birke-rørhat findes oftest i sensommer og tidligt efterår. Men afhængigt af vejr, nedbør og temperatur, kan den ind i mellem findes noget tidligere.
Sæson: August, September
Ydersæson: Juni, Juli, Oktober
Brungul rørhat
Den brungule rørhat har højsæson i Oktober, men kan på år med våde og lune efterår, også findes før og efter.
Sæson: September, Oktober, November
Brunstokket rørhat
Den brunstokkede rørhat findes i flest antal i de første efterårsmåneder. Men i lune/fugtige år, spreder rørhattenes sæson sig lidt ud.
Sæson: September, Oktober
Ydersæson: Juli, August, November
Brændenælde
Brændenælde (stor nælde) findes i store dele af sæsonen. Men det er de friske skud, der mest velegnede til spisning. De findes i forår og forsommer.
Sæson: Marts, April, Maj, Juni
Brøndkarse
Brøndkarse kan findes i de luneste måneder, men kan i år med milde vintre, findes næsten hele året.
Sæson: Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober, November
Bøgeblade
De friske bøgeblade kan sankes når bøgen begynder at springe ud og lidt frem. Det er de friske lysegrønne blade, som er de bedste.
Sæson: April, Maj
Dunhammer
Dunhammer skal høstes tidligt på sæsonen, da det er de unge skud, som er mest velsmagende.
Sæson: April, Maj, Juni
Enebær
Enebær kan høstes hele året. Bærrene ændrer lidt smag over året, men kan bruges fra alle årstider.
Sæson: Hele året
Gråbynke
Gråbynke kan plukkes i de luneste måneder. Der er mest smag i gråbynke, når plantens knopper er modnet, og ikke længere er grønne.
Sæson: Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober
Hasselnød
Hasselnødder plukkes i efteråret, når de begynder at blive brune og løsne sig fra klaserne.
Sæson: September
Havtorn
Havtorn er et efterårsbær, der modner sent. Plukkes de for tidligt er de meget syrlige. Frost, enten naturlig eller i fryser, sødmer bærrene. Læs mere om havtorn.
Sæson: September, Oktober, November, December
Hindbær
Hindbær modnes løbende hen over sommeren og det tidlige efterår.
Sæson: Juli, August
Hybenrose
Blomsterbladende på hybenroser kan høstes i løbet af sommeren.
Sæson: Juni, Juli
Hyben bær
Bærrene på hybenrosen kan høstes når de modner og bliver røde.
Sæson: Juli, August, September, Oktober
Hyldeblomst
Blomsterne på hyldetræet kan høstes omkring Sankt Hans. Juni er typisk den måned, hvor blomsterne springer ud.
Sæson: Juni
Hyldebær
Hyldebær kan plukkes både umodne og modne. Hyldebær modner typisk i de første efterårsmåneder.
Sæson: September, Oktober
Ydersæson: August
Judasøre
Judasøre kan findes hele året, men er mest fremtrædende fra september til marts.
Sæson: September-Marts
Ydersæson: April-August
Læs mere om Judasøre
Kantarel
August og September der typisk de bedste måneder til kantareller. Men på regnfulde år, kan den være meget tidligt fremme.
Sæson: Juni, Juli, August, September, Oktober, November
Ydersæson: Juni, Oktober.
Læs mere om kantareller her.
Karl Johan svamp
Karl Johan svampene kan plukkes i sommer og efteråret, hvor de på specielt lune og våde år, kan strække sig langt ind i efteråret.
Sæson: Juni, Juli, August, September, Oktober
Kirsebær
Kirsebærrene kan plukkes og spises, når de modnes og bliver røde/mørke i farven. Sæsonen strækker sig over flere måneder, afhængig af sort.
Sæson: Juli, August, September
Mirabelle
Mirabeller minder lidt om kirsebærrene, og kan spises når de modnes. Farven er typisk gul/orange og ligger typisk i juli og august.
Sæson: Juli, August
Mælkebøtte
I skoven kan du plukke mælkebøtter i foråret. De unge skud er de bedste. Blomsterne kan plukkes når de springer ud i deres smukke gule farver.
Sæson: Marts, April, Maj
Ramsløg
Ramsløg kan plukkes i foråret og frem til forsommeren. Det er de yngste skud der smager bedst, hvorfor den tidlige sæson så er bedst til sankning af ramsløg.
Sæson: Marts, April, Maj, Juni
Læs mere om ramsløg.
Rønnebær
Rønnebær kan plukkes og bruges i madlavningen, når de moder og får deres karakteristiske orange/røde farve.
Sæson: August, September
Skovjordbær
Skovjordbær plukkes, ligesom almindelige jordbær, når bærrene modnes og bliver røde.
Sæson: Juni, Juli, August
Skovsyre
Skovsyre smager kraftigst i foråret, som er de bedste tidspunkt at sanke den. I år med milde vintre, kan den plukkes hele året rundt.
Sæson: Maj, Juni
Ydersæson: Hele året
Skvalderkål
De unge skud af skvalderkål er de bedste, og plukkes i foråret.
Sæson: Marts, April, Maj
Læs mere om skvalderkål her.
Tyttebær
Tyttebær kan plukkes når bærrene modner og bliver røde i sensommer og tidligt efterår.
Sæson: August, September
Valnødder
Valnødder er bedst, når de begynder at modne og være helt klar i efteråret. Det er typisk når den grønne skal slår revner, og er nem at få af valnødden.
Sæson: September, Oktober
Vandkarse
Vandkarse har den bedste smag i vintermånederne, men kan typisk findes fra November og frem til forsommeren.
Sæson: November, December, Januar, Februar, Marts, April, Maj, Juni
Vandmynte
Du kan sanke vandmynte fra det sene forår til et godt stykke ind i efteråret.
Sæson: Maj, Juni, Juli, August, September, Oktober
Æbler
Æbler kan plukkes når æblerne modnes i efteråret.
Sæson: September, Oktober
Ægte kastanje
Den spiselige, mere sjældne i Danmark, kastanje er klar til at blive sanket i Oktober måned.
Sæson: Oktober
Østershat
Almindelig Østershat er er svamp, som du kan sanke i løbet af vintermånderne.
Sæson: Oktober, November, December, Januar, Februar, Marts
Se vores svampe guide med kalender over spisesvampe
Hvor meget må man sanke i naturen?
Du må ikke bare sanke alt det du vil i skoven. Ifølge Jyske Lov må der samles, hvad der kan være i en hat. I moderne tider, svarer det til en bærepose. Men husk. Der skal være til andre også, og undgå at skade både planten og naturen, når du sanker.