Mange dyr i skoven gemmer sig, når mennesker er i nærheden. Men du kan i stedet prøve at finde dyrespor, og på den måde se hvem der lever i skoven.
Dyrespor findes mange steder. Det kan være fra pattedyr og fugle. Men også insekter og krybdyr laver spor, som du kan finde i naturen. Det er bare med at have øjnene åbne, og kigge godt efter når du er i skoven.
Tag børnene med, og gå på opdagelse sammen.
Herunder kigger vi på nogle af de dyrespor, som I kan finde i skoven.
Fodspor
Dyrenes fodspor er noget af det, man ofte kan få øje på. Og faktisk er det også et god måde at bestemme, hvilke arter der lever i den pågældende skov. Med lidt kendskab til dyrenes fodspor, kan man afgøre om det eksempelvis er en ræv eller en hund, der har sat poteaftrykket. Forskellige fuglearter sætter også forskellige aftryk.
De danske hjortearter er også nogle af dem, man ofte kan finde fodspor efter.
Afstand mellem mærkerne, mønstre mv. giver et fingerpeg om, hvilket slags dyr der er tale om.
Vil du lede efter fodspor i skoven, kan du prøve at kigge på steder med bar jord. Her er det tydeligere at se sporene, og de kan være nemmere at finde her, end i højt græs eller nåletræsbund i skoven.
Dyrespor i sne, kan også være lettere at finde.
Dyreveksler
Dyreveksler er “stier” i naturen, som er skab år af dyr der får der ofte. Mange dyr, specielt hjortearter, bruger ofte den samme rute igen og igen. Eksempelvis når de går fra deres habitat ud efter føde.
De samme dyr tager ruten igen og igen, og slider og træder dermed vegetationen ned, så der opstår en synlig sti. Det kan være både i skoven, gennem krat og ved marker.
Det samme gælder for mindre dyr, og du vil også kunne se små veksler i nærheden af myretuer, hvor de mange myrer nærmest kan lave små veje i skovbunden.
Efterladenskaber. Lort!
Ligesom dig selv, skal alle dyr af med deres efterladenskaber en gang imellem. Og dyrelort er nogle af de dyrespor, som man oftest finder i skoven.
De største dyr laver de største efterladenskaber, og det er klart nemmest at finde disse. Eksempelvis vil du ofte kunne finde bunker af runde lorte. Det kan være rådyr eller en anden hjorteart. Ligger der en lort på en træstub eller sten, kan det være ræven der har været på spil.
Lort kan fortælle meget om hvilken slag dyr, der har været der. Rovdyr eller planteædere. Stort eller lille dyr.
Gylp
Nogle dyr gylper ind i mellem rester af deres måltider op. Det gælder for flere fuglearter. Eksempelvis ugler, der gylper nogle af de madrester op, som de ikke kan fordøje. Eksempelvis knogler og pels fra mus. Uglegylp er fascinerende, fordi du får er indblik i hvad den har spist.
Kig gerne nedenfor træerne, hvor du kan være heldig at finde nogle grålige klumper. Skiller du disse ad, vil du kunne se små knogler m.v. Husk at bruge gummihandsker.
Foruden ugler, gylper flere andre rovfugle også. Medlemmer af kragefamilien gylper, ligesom mange falke og ørne også gør.
Pelstotter
Du kan ind i mellem også være heldig at finde pelstotter hist og her. Det kan være fra byttedyr der er blevet taget af rovdyr eller rovfugle. Det kan også være fra et dødt dyr, som ligger og rådner i skovbunden.
Og så kan det jo også være fra dyr, hvor en tot er faldet af, eller hænger fast i en lille gren, når dyret har mast sig gennem et krat. Oftest kan du finde totter fra rådyr og andre hjortearter. Men hunde der er med på gåtur i skoven, kan også tabe en tot pels hist og her.
Knogler
Du kan også være heldig at finde dyreknogler i skoven. Dyr kan dø af forskellige årsager, og vil indgå som en del af naturen. Mange andre dyr, insekter, larver og orme spiser dyrenes kød, og blotlægger skelettet. Er du rigtig heldig kan du finde et helt kranie. Ofte er det dog enkelte knogler, som man støder på.
Er knoglerne knækket over, er det måske et rovdyr der har været på spil.
Gevir
Vores hjortearter har gevir på i store dele af året. Men gevir skiftes, og hannerne smider deres store flotte gevirer. Hvert år, normalt fra januar til marts, smider hjortene deres gevirer.
Dem kan du være heldig at finde. De tabte gevirer kaldes for kastestænger.
Gipsaftryk af dyrespor
En sjov aktivitet for børn, er at lave gipsaftryk af dyrenes fodspor. Her kan man lave et fint aftryk fra et rådyr, en hund eller måske endda en ræv.
Det er nemt at lave gipsaftryk. Det eneste du skal bruge er gips, en lille bøtte, vand, en pind til at røre med og så et stykke pap eller lignende.
Sørg for at vælge et dyrespor, som gerne står meget tydeligt frem.
Sådan laver du gipsaftryk af fodsporet:
- Bland gipsen sammen. Brug doseringsforhold som er listet på gipsblandingen.
- Sæt en ramme af pap rundt om fodsporet. Klips en strimmel pap sammen, så det passer i den størrelse du vil have.
- Hæld gipsblandingen ned i fodsporet. Hold evt. paprammen fast med den ene hånd imens du hælder.
- Lad gipsen tørre. Det tager cirka 30 minutter. Prøv dig frem med en finger. Kan du sætte mærker i gipsen, skal den tørre lidt længere.
- Når gipsen er tør, kan du forsigtigt tage afstøbningen op. Lad den gerne tørre færdig derhjemme til næste dag.
Du har nu et fint gipsaftryk af dit dyrespor.