Den særprægede krystal støvbold, er en meget karakteristisk svamp, som du kan finde i det meste af landet. Den kan spises, men har ingen nævneværdig smag.
Udseende
Krystal støvbold er en del af støvboldfamilien, og hører til mellemklassen ift. størrelse. Svampen kan blive op til cirka 8 cm høj, og have en bredde på 4 cm. Krystal støvbold er hvid i ung udgave, og bliver mere lysebrun jo ældre den bliver.
Svampens top er dækket af små pigge og skæl, som falder af ved berøring.
Efterhånden som støvbolden modner, bliver toppen mere brun. Der vil desuden fremkomme et hul i toppen, hvorfra svampen kan udsende sit støv, altså svampesporerne.
Kan krystal støvbolde spises?
Alle støvbolde er spiselige, også krystal støvbold. Men frugtkødet inden i svampene, skal være helt hvidt, for at de kan spises. Krystal støvbold har ikke nogen stor kulinarisk værdi, og anvendes mere som en fyldsvamp, end en direkte smagsgiver. Der findes mange bedre spisesvampe i skoven, end støvbolde.
Støvbold forveksling
Støvbolde kan forveksles med de svampe der hedder bruskbolde. Disse betragtes som svagt giftige, og skal ikke indtages. De ligner hinanden en del i udseende, men det indvendige frugtkød, afslører hvilke familie svampen hører til. Den grå til sort kerne afslører, at det er en bruskbold du står med. Støvboldene har hvidt kød, når de er friske.
Så agter du at spise svampen, skal du sikre dig, at den er hvid indeni, når du skærer den igennem.
Sæson og findesteder
Krystal støvbold er en efterårssvamp, med højsæson fra august til oktober. Den kan findes frem til frosten indtræder.
Svampene kan findes både i løvskov og i nåleskov. Den vokser gerne i langt græs også. Typisk vokser den i mindre grupper fra nogle få stykker op til klynger på 10-20.
Støvbold er god underholdning for børn
Når støvbolde ældes, bliver den hvide kerne til støv (sporer).
Dette kan have stor underholdningsværdi for børn og barnlige sjæle. Træder man på en “moden” støvbold, vil der komme støv ud af den. Det ligner næsten røg, der skydes ud. Det er svampesporerne der frigives.