Ugler gylper. Og det kan være fascinerende at finde uglegylp i skoven. Gylpet indeholder måske pels og knogler fra mus. Bliv klogere på uglegylp her.
Skoven byder på mange finurlige ting. Et af de sjove fund du kan gøre, er hvis du finder uglegylp. Uglegylp indeholder dele fra uglens måltider, og kan give dig svar på, hvad uglen har fået at spise.

Uglegylp med pels og knoglerester fra mus.
Hvad er uglegylp?
Uglegylp er et gylp fra en ugleart. Gylp består af ufordøjede rester af uglens mad. Det er oftest pels og knogler fra mus.
Hvorfor gylper ugler?
Uglen gylper rester af byttedyr op, fordi den ikke kan fordøje disse dele. Når uglen fanger en mus, sluger den musen i ét stykke. Men den kan ikke fordøje knogler og pels. Disse gylpes derfor op igen.
Lyder det ulækkert?
Måske nok. Men det er faktisk super spændende. For uglegylp kan give svar på, hvad uglen har fået at spise.
Så er du heldig at finde uglegylp i skoven, skal du prøve at kigge nærmere på det. Har du børn, vil de elske at prøve at finde museknogler, tænder og måske et helt kranie i gylpet.
Uglegylp udseende
Uglegylp varierer lidt i udseende, alt efter hvilken art ugle der har gylpet, og hvor lang tid det har ligget der. Indholdet kan også påvirke farven.
Typisk er tørt uglegylp gråt. Friskere eller fugtig gylp er lidt mørkere grå. Størrelsen er typisk en klat på 3-4 cm og op til 10 cm lang. Enten som en klat eller mere aflang som en pølse.
Når du kommer tæt på uglegylpen, vil du oftest kunne se at det består af en masse af pels, og gerne også små hvide knoglestykker.
Find uglegylp på skovbund ved træerne
Du kan finde uglegylp på skovbunden ved foden af et træ. Uglen vil ofte sidde på en gren og spise eller sove. Og det er her at den ind imellem gylper.
Det er lettest at finde ved nåletræer, da det er nemmere at se her. Så hold godt øje i skovbunden, hvis du går rundt i nåleskov, eller en blandet skov med nåletræer.
Sådan undersøger du uglegylp
Når du finder uglegylp, kan du prøve at brække det i stykker. Brug eventuelt et par pinde.
Du kan også vælge at tage det med hjem, hvor I så har lidt bedre forhold til at undersøge det nærmere.
Læg en avis ud på bordet, og tag eventuelt et par gummihandsker på. Nu kan I prøve at skille uglegylpen forsigtigt ad. Enten med fingrene eller med en pincet.
Nu kan I få et indtryk af, hvad uglen har fået at spise.
Måske kan du finde:
- Knogler fra mus og andre mindre pattedyr
- Pels, hår eller fjer
- Rester fra insekter. Eks. dækvinger fra biller
- Næb fra småfugle
Ofte er det museknogler der er flest af. Og her kan du finde kranie, kæber, tænder og bittesmå knogler.
Prøv at tælle hvor mange I kan finde. Måske der er fra flere mus?
Uglegylp billeder
Herunder har vi samlet nogle billeder af uglegylp, og indholdet efter vi har undersøgt det, og skilt det ad.
Ugler i Danmark
Der findes en lang række uglearter i Danmark. Hvilken ugle der har gylpet, kan være svær at bedømme. Mange tager de samme fødeemner. Her kan findestedet måske indsnævre feltet af kandidater.
Har du hørt eller set en ugle i området, er det også et godt tegn, som kan bruge til artsbestemmelse.
Danske ugler:
- Dværghornugle (meget sjælden gæst)
- Høgeugle
- Kirkeugle
- Natugle
- Mosehornugle
- Perleugle
- Skovhornugle
- Slørugle
- Sneugle (sjælden gæst)
- Spurveugle
- Stor hornugle
Kilde: DOF
Andre fugle der gylper
Foruden ugler, gylper flere andre arter af rovfugle også. Det gælder bl.a. fugle af kragefamilien, ligesom mange falke og ørne også gør.