Opskrifter på bålmad

Skal du lave med over bål på din sheltertur? Her finder du en række gode opskrifter på bålmad.
Find også nem og lækker bålmad for børn herunder.
Se også vores guide til at komme i gang med bålmad nederst på siden.
Her et tips til både bålmad for begyndere og bålmad for børn.

Bålmad

Mad tilberedt over bål smager fantastisk. Og det behøver ikke at være en videnskab, at komme i gang med bålmad. Det skal helst både være sjovt og nemt, og en aktivitet for hele familien, når I er på tur ud i naturen.

Der skal være plads til alle, og det behøves ikke gøres unødigt kompliceret, for at det smager godt.

Ofte er hele stemningen omkring et bål også medvirkende til, at det hele kan gå op i en højere enhed.

Bålmad for begyndere - sådan kommer du i gang

Skal I på sheltertur, er det vigtigt at forberede og planlægge lidt hjemmefra. Medbringer du ingredienser og råvarer til bålmad, skal I ikke til at jagte et supermarked på turen, og kan i ro og mag, hygge jer med at tilberede maden over bål.

Sørg for at tage alle de ting med hjemmefra, som du kan tænkes at få brug for under madlavningen over bål. Er der ikke vandhane på shelterpladsen, kan det være en god idé, at medbringe vand hjemmefra til madlavningen. Og ikke mindst også for, at kunne vaske hænder undervejs.

Udstyr til bålmad

Det kræver en smule grej, for at komme i gang med bålmad. På mange shelterpladser findes der en grillrist, til fri afbenyttelse. Den stiller visse brænsninger til, hvor kreativ bålmad, der kan laves.

Det kan derfor være en god ide, at investere i en bålgryde og/eller bålpande. Det åbner op for mange flere muligheder i din madlavning.

Medbringer du også et bålstativ, kan det gøre madlavningen markant lettere, da du så nemmere kan styre varmen under tilberedningen. Et sammenklappeligt bålstativ kan være guld værd.

Overvej evt. et bålsæt. Her køber du en samlet pakke med både bålstativ og gryde/pande eller begge dele.

Bålhandsker og køkkengrej er også nødvendigt. En god trægrydeske og en god grillhandske er godt at have, når du skal kokkerere over bål. Skal børnene deltage, kan det også være en idé, at de har grillhandsker, så risikoen for uheld mindskes.

Se vores guide til båludstyr.

Nemt bålmad

Noget af det nemmeste bålmad der findes, er selvfølgelig grillmad. En super nem måde, er at medbringe pølser og brød, og så grille det over bålet. Nemmere bliver det ikke, og vil gøre Lykke hos både børn og voksne.

En grillpakke kan også være en løsning. Her er måske både nogle stykker kød og nogle pølser. En kold kartoffelsalat kan laves hjemmefra, og det samme kan en salat. Bagekartofler i bål er også super nemme, og passer i lange perioder bare sig selv. Klargør hjemmefra, eller på shelterpladsen. Tjek eventuelt inden turen, om der er adgang til rindende vand på pladsen.

Gryderetter og lignende simreretter er også nem bålmad. Steg nogle grøntsager og kød af i en gryde eller på en bålpande, tilsæt hakkede tomater og dine favoritkrydderier. Slut af med et skud fløde. Så har du hurtigt en simpel og velsmagende gryderet, som kan simre over bålet. Det hele kan klargøres hjemmefra, hvis du synes at det er det nemmeste.

Bålmad for børn = sjovt bålmad

Skal børnene være med til at lave bålmad, må det gerne være noget de godt kan lide. Og måske også lidt lækkert. Så er det nemmere at fange deres interesse. Og så bliver det mere sjovt, at lave bålmad.

Så ud over hovedretten, er det oplagt at lave noget lækkert tilbehør. Det kunne være snobrød eller fladbrød. Snobrød er super nemt til børn.

Til dessert kan der laves pandekager eller ristes skumfiduser over bål. Det er både nemt og sjovt bålmad, og børnene elsker det.

Bålmad opskrifter og kogebog

Herover har vi samlet nogle af vores små favoritter inden får bålkogekunsten. Det er super nemme retter, som alle kan lave.

Vil du have yderligere inspiration til bålretter, kan du finde flere på andre hjemmesider, eller overveje en bålkogebog.

Sank råvarer i naturen til jeres mad

Har I mod på det, kan I gå på rov i naturen, inden I skal lave mad over bål. Der er mange lækre fødevarer, som kan sankes i skoven, på stranden og andre steder.

Det kan være frugter, bær, nødder eller svampe. Eller måske muslinger, østers, rejser eller krabber ved kysten.

Naturen bugner også med urter og grønt, som kan bruges i madlavningen.

Men husk på: Du skal være sikker på, at tingene kan spises. For der findes meget giftige planter i naturen.

Kig mere på vores guides til sankning. Her kan du finde tips til svampejagt, og du kan også se vores store sanke kalender, og se hvornår du kan finde hvad.