• Home
  • Find et shelter
  • Grej og udstyr
  • Guides
  • Natur
  • Bålmad
  • Køb shelter
  • Cookie- og privatlivspolitik
  • Kontakt
  • Ordbog

Shelterture.dk - tips og guides til shelterturen
  • Home
  • Find et shelter
  • Grej og udstyr
  • Guides
  • Natur
  • Bålmad
  • Køb shelter

Lommelygte guide

(artiklen indeholder annoncelinks)

Er du på udkig efter en god lommelygte til din sheltertur eller friluftsliv, er der flere ting du skal tage stilling til. I denne guide kigger vi på, hvad du skal se efter, når du skal købe ny lommelygte.

En lommelygte er super praktisk til mange situationer, hvor du har behov for lys når det er mørkt. Det kan være alt fra småopgaver i hjemmet, professionelle arbejdsopgaver, til brug på shelterture, lejrture og friluftsliv.

Hvilken lommelygte du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den til. Der er stor forskel på om du bare skal kunne finde HFI-relæet, hvis strømmen går. Eller om du skal bruge den på en sheltertur i skoven. Forskellige situationer stiller varierende krav til bl.a. lysstyrke, vægt, vandtæthed, batterilevetid og størrelse.

I denne guide tager vi et kig på, hvilke ting du skal kigge efter, når du skal ud og købe en ny lommelygte.

Indhold i denne guide:

  • Hvorfor købe en lommelygte?
  • Typer af lommelygter
  • Hvad skal du kigge efter?
    • Lommelygtens lysstyrke (lumen)
    • Spredningsvinkel for lyskeglen
    • Vægt
    • Størrelse
    • Batterilevetid
    • IPX klassificering af lommelygter
    • Specialfunktioner
  • Pris på lommelygter
  • Gode mærker indenfor lommelygter
  • Lommelygte eller pandelampe?
  • Lommelygter til børn
  • FAQ om lommelygter

LED lommelygte til shelterturen

LED lommelygter er et godt valg til din sheltertur.

Hvorfor købe en lommelygte?

En lommelygte er meget god at have liggende hjemme i huset. Men der er mange andre situationer, hvor det giver mening at have en lomme lygte i nærheden. En lommelygte i bilen er god, hvis nu din bil bryder sammen om natten. Skal du på lejrtur eller i shelter, er det også godt at have en lommelygte med. Den kan bruges både i lejren, eller hvis du skal på toiletter eller en tur på nattevandring.

Den er en essentiel del af outdoor-udstyret, hvis du skal vandre eller opholde dig udenfor om aftenen eller natten.

Lommelygten er også uundværlig i mange brancher. Det kan være både hos politi og redning, militæret eller hos mange håndværkere, hvor der er arbejdsopgaver der kræver lys på mørke steder.

Overvej hvilket formål lommelygten skal tjene, og lad det være udgangspunktet for søgningen.

Typer af lommelygter

Der findes en lang række af lommelygtetyper. Nogle tjener bestemte formål bedst, men langt de fleste kan bruges i mange situationer.

  • Klassisk lommelygte
    Den klassiske lommelygte er den vi alle kender. Den har en lille pære i den ene ende, og skaftet kan indeholde et par batterier. Det er typisk også den billigste type lommelygte, og er god både til brug derhjemme og på din sheltertur.
  • LED lommelygte
    En LED lommelygte indeholder små lysdioder i stedet for én pære. Det giver en mere pålidelig lommelygte, som har længere batterilevetid, da LED har mindre strømforbrug. LED lygterne kan anbefales til friluftslivet.
  • Stavlygte
    Stavlygten er en stor og solid lommelygte, som ofte anvendes professionelt af redningstjenester, politi og militær. Stavlygten har typisk et langt skaft, så der er plads til mange batterier. Den kan derfor holde strøm længe.
  • Mini lommelygte
    En mini lommelygte er en lille lommelygte, som du kan have i nøglebundtet eller liggende i bilen eller en skuffe. Den lyser ikke så kraftigt, men er god til at finde låsen, sikringsskabet og lignende.
  • Genopladelig lommelygte
    En genopladelig lommelygte er typisk en LED lommelygte med indbygget fast batteri. Batteriet lades op med USB, som du kender fra din telefon. Genopladelige lygter kan fungere fint, men kræver at du har en strømkilde med på tur, hvis den skulle løbe tør.
  • UV lommelygte
    Lommelygter fås også med UV lys. Private kan bruge dem som ravlygter, så ravet lyser op i mørket, når du er på ravjagt på stranden. Jægere kan bruge det til at lede efter blodpletter fra anskudt vildt. Ellers bruges UV lygter typisk til adgangskontrol og hos politiet.

Hvad skal du kigge efter?

Når du skal vælge lommelygte, er der flere egenskaber du skal kigge på. Væsentligst er selvfølgelig lysstyrken. Altså hvor meget lys lommelygten kan lyse med. Desuden giver det mening at tage vægt, størrelse, IPX-klassificering (vandtæthed), batterilevetid og prisen med i din betragtning.

Nogle lommerlygter kan desuden fås med specialfunktioner som zoom, blink og lignende.

Lommelygte med kraftig lys (lumen)

Lommelygters lysstyrke måles i lumen. Jo højere værdi, jo kraftigere lys.

Lommelygtens lysstyrke (lumen)

Lommelygtens lysstyrke er den vigtigste egenskab. Den er helt afgørende for, hvad du kan bruge lommelygten til. Hvor stort et lysbehov du har brug for, varierer meget fra aktivitet til aktivitet.

Lysstyrke måles i lumen. Og det er gældende både for den elpære du har i din lampe og i den lommelygte du vælger. Jo højere lumen, jo kraftigere og bedre lys udsendes lygten.

Lygtens lysstyrke Aktivitet
0-49 lumen Minilommelygte
Lommelygte med lav lumen er ofte mini lommelygter. Det kan være små lommelygter du kan have i dit nøglebundt.
50-100 lumen Lommelygter til småture
Lommelygter med lav lumen under 100, er fine til eksempelvis shelterture, hvor du ikke har et stort behov for at bevæge dig rundt, når det er helt mørkt. Den type lommelygte er velegnede til brug i lejren, hvis du skal på toilettet, lufte hunden og lignende.
100-200 lumen Lommelygte til almindelig brug
Hvis du skal vandre om natten, er det en god idé med en lidt kraftigere lommelygte, så du kan se hvor du går. Lommelygter på 100-200 lumen har ind i mellem også mulighed for at justere lyskeglen. Mange almindelige lommelygter ligger i denne lumenklasse.
200-300 lumen Lygte med lys til de fleste behov
Skal du bevæge dig mere rundt, mens det er mørkt, er det nødvendigt med god lysstyrke i din lommelygte. Lommelygter på 2-300 lumen er gode til vandreture i helt mørke, samt de fleste almindelige behov.
300-1000 lumen Kraftige lommelygter
Kraftige lommelygter på 300 lumen og mere, er gode hvis du vil bevæge dig i meget mørke. De kan bruges til eks. (natte)vandring i kuperet terræn. De udsender et kraftigt lys, som giver dig lys nok til de fleste aktiviteter.
1000-5000 lumen Meget kraftige lommelygter
Når du når over 1000 lumen, er der tale om meget kraftige lommelygter, som giver dig masser af lys. Så kraftige lommelygter kan også bruges til mange professionelle arbejdsopgaver.
5000+ lumen Ekstremt kraftige lommelygter
Lommelygter med en lysstyrke på mere end 5000 lumen, er til professionelle opgaver som eksempelvis redning og eftersøgning i komplet mørke.

Spredningsvinkel for lyskeglen

Når du skal vælge en lommelygte, er det også værd at overveje, hvor meget og hvor bredt lys lommelygten skal udsende. Har du bare behov for en smal lyskegle, eller har du behov for en stor lyskegle, så du kan se mere, og bedre orientere dig i mørket?

Lommelygter fås med meget forskellig lysspredning. Mange modeller vil ofte have indbygget en funktion, så du selv kan justere spredningsvinklen som du vil, ved at skrue på lommelygten.

Vægt

Lommelygtens vægt er også værd at have med i den samlede ligning. Skal du på vandretur eller skal pakke lidt let, skal du måske overveje en mindre størrelse lommelygte, som ikke vejer så meget som en stor tung stavlygte.

En passende lommelygte til dine friluftsture er derfor nok en lygte, som ikke ligger i den tunge ende.

Størrelse

Lommelygtens størrelse har også stor betydning for dig, som skal bruge en lygte til dine friluftsture. En lidt mere kompakt lommelygte kan være et godt valg til shelterturen. Den skal kunne passe ned i en turrygsæk.

Er det til professionelt brug eller brug derhjemme, kan man bedre gå på kompromis med størrelse og vægt, og gå efter eksempelvis en god stavlygte.

Batterilevetid

Hvor længe en lommelygte kan lyse, er også afgørende for, hvilke situationer du kan bruge den til. Til friluftsture som shelterture, giver det mening at have en fornuftig batterilevetid, så lygten kan holde lys til en eller flere nætter. Vælger du en LED lommelygte, vil du typisk få mere lys og længere batterilevetid, da den bruger mindre strøm end traditionelle lommelygter.

Skal du bruge masser af batteritid, kan du overveje en stavlygte. Her kan der typisk være flere batterier i, end i de mindre og mere kompakte lomme lygter.

Du kan selvfølgelig også vælge at medbringe ekstra batterier på din tur. Så kan du tage den mere kompakte lommelygte, der ikke vejer så meget.

Den sidste løsning er en genopladelige lommelygte. De kan også være glimrende, og lades nemt op hjemmefra. Du kan dog ikke skifte batteri på turen, og er derfor nødt til at medbringe en powerbank eller lignende, hvis du løber tør for strøm på lygten på turen.

TIP! Sørg for at tage batterierne ud af din lommelygte, når du ikke bruger den derhjemme. Ellers kan de aftappe strømmen på batterierne. Batterierne kan også få lækage, så du risikerer at din lygte går i stykker.

IPX klassificering af lommelygter

En lommelygte skal ofte bruges udendørs, og det er derfor ikke helt uvæsentligt, hvor vejrbestandig lommelygten er. Kan lygten holde til vind og vejr? Er lommelygten vandafvisende eller vandtæt? Kan den modstå støv og sand? Der er rigtigt mange faktorer, som afgør hvor god og holdbar en lommelygten kan klare vejrforholdene.

Når du skal vælge en god og holdbar lommelygte, kan du kigge på den IPX klassificering, som lygten har. Det er et globalt klassificeringssystem, som definerer, hvor meget vand og støv elektronisk udstyr kan tåle, uden at det påvirker udstyrets funktionalitet. Heriblandt lommelygter.

Klassificeringen angives som IPXX (Ingress Protection X X). Det første tal (IPXX) er en angivelse for støvtætheden på lommelygten, mens det sidste tal (IPXX) angiver dens vandtæthed. Jo højere tallene på X’ernes position er, jo bedre beskyttet er lommelygten mod omgivelserne.

Støvtætheden har følgende skala:

Værdi Beskyttelse
X (0) Ingen speciel beskyttelse.
1 Beskyttelse mod objekter over 50 mm.
2 Beskyttelse mod objekter over 12,5 mm.
3 Beskyttelse mod objekter over 2,5 mm.
4 Beskyttelse mod objekter over 1 mm.
5 Beskyttelse mod støvmængder, som vil forhindre produktet virke.
6 100% beskyttelse mod støv.

Vandtætheden har følgende skala:

Værdi Beskyttelse
X (0) Ingen speciel beskyttelse.
1 Beskyttelse mod lodret faldende dråber.
2 Beskyttelse mod lodret faldende dråber, med en pandelampe der hælder 15 grader ift. normal.
3 Beskyttelse mod lodret faldende dråber, med en pandelampe der hælder 60 grader ift. normal.
4 Beskyttelse mod oversprøjtning af pandelampen.
5 Beskyttelse mod vandstråler mod pandelampen.
6 Beskyttelse mod kraftige vandstråler mod pandelampen.
7 Beskyttelse mod nedsækning i vand i 30 minutter i 1 meters dybde.
8 Beskyttelse mod længerevarende nedsænkning i vand.

Vælger du derfor en lommelygte med angivelsen IPX4, vil lygten kunne holde til brug i regnvejr. En lommelygte med IPX1 vil derimod være i risiko for indtrængende vand, hvis det regner.

Prisen for en lommelygte afhænger bl.a. af hvilken IPX klassificering den har. Inden du køber en lommelygte, skal du derfor overveje, hvad du skal bruge den til. Skal du bruge den i situationer, hvor der er behov for at lommelygten er fuldstændigt støv- eller vandtæt?

Når det drejer sig om lommelygter, vil det oftest være vandtætheden der ses på. Det er de færreste lommelygter, der har høj beskyttelse mod støvpåvirkning.

Specialfunktioner

Lommelygter kan også fås med specialfunktioner, som kan bruges til forskellige formål. Nogle funktioner er nok mere nyttige end andre.

Lommelygter med zoom-funktion kan bruges til at gøre lysstrålen, lysets spredning, mere koncentreret. Det kan være smart hvis du skal se noget i mere lys, når du er på nattevandring eller aftentur i skoven.

Nogle lygter kan også fås med blinke-funktion til eks. S.O.S signal. Ved at bruge denne funktion, kan lommelygten altså selv sørge for at signalere efter hjælp.

Easy-push funktion findes også på flere typer lommelygter.

Pris på lommelygter

Der er enormt mange salgs lommelygtemodeller at vælge imellem, og det kan være svært at overskue, hvad du får for pengene. Du kan sagtens finde en billig lommelygte til omkring 100,-. Men ofte er det så også med mindre holdbarhed og færre indstillingsmuligheder.

Kigger du efter en glimrende lommelygte, som du kan bruge på din sheltertur, spejdertur og lignende, vil et fint prisleje typisk være 3-500 kr. Alt afhængigt af, hvilke lygtefunktioner, lysstyrke og vandtæthed, som du er på udkig efter. Lommelygter i dette prisleje er typisk rigtigt fine, og vil klare langt de fleste behov, du vil have på din sheltertur.

Jo flere ønsker du har til din kommende lommelygte, jo dyrere vil den selvfølgelig også blive. Vælger du en Rolls Royce model med stor holdbarhed, høj vandtæthed, stor lysstyrke, lang batteritid og flere funktioner, så kan du også finde lommelygter til 1.000,- eller mere.

Gode mærker indenfor lommelygter

Der findes en lang række gode mærker indenfor lommelygter. Herunder finder du nogle udvalgte af dem.

Maglite er kendt for deres solide og pålidelige stavlygter, som bruges af professionelle. Maglite lommelygter bruges ofte som politi lommelygte, militær lommelygte, taktisk lommelygte og til redningstjeneste.

LED Lenser laver super gode lommelygter og pandelamper til friluftsbrug. En LED Lenser lommelygte vil være et glimrende valg til dine lejr- eller shelterture.

Suprabeam er et dansk lommelygtemærke, som laver lommelygter i høj kvalitet. Suprabeam lommelygter er gode og robuste, og vil fungere super godt til outdoor brug.

COAST er et amerikansk brand, der bl.a. laver gode pande- og lommelygter. COAST lommelygter fås i mange prisklasser, og du kan helt sikker finde en god lygte til dine ture her.

Pandelampe til outdoor og friluftsliv

Lommelygte eller pandelampe?

Lommelygter er nært beslægtede med pandelamper, som er en lygte du kan spænde fast rundt om hovedet. Begge typer har deres force i forskellige situationer, men har ellers mange ligheder.

Pandelampen har den åbenlyse fordel, at du har hænderne fri. Lygten sidder fast på din pande, og lyser i den retning du kigger. Det gør pandelampen god til dig, der har behov for at bruge dine hænder eller have dem fri. Det kan være arbejde i lejren når det er mørkt, hvis du skal læse en bog eller måske løbe en tur.

Lommelygten tilbyder fleksibilitet på en anden måde. Her kan du lyse i anden retning, end hvor du præcist kigger hen. Batteritiden er typisk også lidt bedre, da der er plads til flere batterier. Ulempen er så at du skal holde fast i lommelygten med en hånd. Så den er ikke helt så fleksibel, hvis du har behov for at bruge dine hænder.

Se vores store guide til valg af pandelampe

Lommelygter til børn

Er det børn der skal have en lommelygte, er det typisk ikke nødvendigt at vælge de kraftigste modeller med høj lumen. Skal lygten bruges til shelterturen, spejderlejren eller en nattevandring med mor og far, kommer i rigtigt langt med en lommelygte med en lumen på 100-200. Det vil være et glimrende valg af lommelygte til børn, og vil også kunne fungere rigtigt fint på spejderlejren m.v.

FAQ om lommelygter

Hvor mange lumen skal man vælge på lommelygten?
Jo højere lumen en lommelygte har, jo kraftigere kan den lyse op. En lommelygte til almindelig brug er typisk på 100-300. Højere lumen giver yderligere lysstyrke.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg skal vælge en lommelygte?
Overvej hvad du skal bruge lommelygten til. Herefter skal du kigge på bl.a. lysstyrke, vægt, størrelse, vandtæthed, batterilevetid og pris.

Kan jeg bruge lommelygten på min telefon?
Den indbyggede lommelygte i din telefon kan sagtens bruges til nogle ting. Men typisk lyser lyset ikke så langt. Her vil en lommelygte give mere lys og mere distance.

Hvad sker der hvis en elefant sætter sig på en lommelygte?
Så bliver batterierne flade!

grejguidelygterlys
Del

Grej og udstyr

Relaterede artikler

8 gode råd til madlavning på shelterturen
Dry bags – vandtæt opbevaring på turen
Uldundertøj


  • Opskrifter på bålmad

    • Mørkt grydebrød i Dutch Oven
      januar 8, 2023
    • Havregrød med havremælk, bær, frugt og honning
      september 8, 2022
    • Krydret gryderet på bålpande
      september 8, 2022

  • Guides til shelterturen

    • 8 gode råd til madlavning på shelterturen
      december 15, 2022
    • Blæsevejr! Hvornår er det farligt at være i skoven?
      oktober 18, 2022
    • Vinterovernatning i shelter
      oktober 16, 2022

  • Grej og udstyr

    • Dry bags - vandtæt opbevaring på turen
      december 2, 2022
    • Lommelygte guide
      november 26, 2022
    • Uldundertøj
      november 24, 2022

  • Instagram




  • Nyeste artikler

    • Mørkt grydebrød i Dutch Oven
    • Hvad er sne?
    • 8 gode råd til madlavning på shelterturen
    • Windchill factor (kuldeindeks)
    • Hvorfor bliver det koldere når solen står op?
  • Populære artikler

    • Pakkeliste til shelterturen
    • Hvordan bruger man et tændstål?
    • Guide til liggeunderlag
    • Guide til sovepose
    • Guide til valg af bålpande
    • Sanke kalender
    • Sheltertur med børn
  • Natur

    • Hvad er sne?
      december 17, 2022
    • Windchill factor (kuldeindeks)
      december 11, 2022
    • Hvorfor bliver det koldere når solen står op?
      december 10, 2022
    • Hvor gammelt kan et træ blive?
      december 3, 2022
    • Hvilke dyr går i vinterhi?
      november 20, 2022
    • Judasøre
      november 13, 2022

  • Om shelterture.dk

    Shelterture.dk er din guide til overnatning i shelter i Danmark. Her kan du finde en oversigt over shelters, guides og gode råd til shelterturen, samt et kig på outdoor grej til din sheltertur.

© Copyright Shelterture.dk - Cookie- og privatlivspolitik

Denne hjemmeside bruger cookies

Denne hjemmeside bruger cookies til at tilpasse indhold, annoncer og til at analysere vores trafik. Vi deler også oplysninger om din brug af vores hjemmeside med vores partnere inden for de sociale medier og annonceringsnetværk vi bruger.

Ved at klikke på "Acceptér" giver du tilladelse til brug af alle cookies.

Du kan justere dine tilladelser under cookie-indstillinger.
Cookie indstillinger ACCEPTÉR AFVIS
Privatlivs- og cookie-politik

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Nødvendige
Altid aktiveret
Nødvendige cookies er vigtige for at websitet skal fungere korrekt. Disse cookies sørger for basis funktionalitet anonymt.
CookieVarighedBeskrivelse
cookielawinfo-checkbox-analytics11 månederBruges til at huske dit cookie-samtykke.
cookielawinfo-checkbox-functional11 månederBruges til at huske dit cookie-samtykke.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 månederBruges til at huske dit cookie-samtykke.
cookielawinfo-checkbox-others11 månederBruges til at huske dit cookie-samtykke.
cookielawinfo-checkbox-performance11 månederBruges til at huske dit cookie-samtykke.
viewed_cookie_policy11 månederBruges til at se om du har set cookiemeddelelsen
Funktionelle
Funktionelle cookies hjælper med bestemter funktioner som socialemedier og andre tredjeparts-funktioner.
Statistik
Statistik cookies hjælper os med at forstå brugernes adfærd på hjemmesiden. Vores statistik anonymiseres over til Google Analytics.
Gem & Acceptér