Langtidsholdbar mad kan være en fordel at have på lager til nødsituationer. Her får du en liste over langtidsholdbare fødevarer, som (næsten) ikke kan blive for gamle.
Prepping, forberedelse af nødberedskab, kan være vigtigt, hvis verden bliver smidt ud i en krise. Her kan det være bydende nødvendigt, at have et lager af mad, så du kan klare dig i en kortere eller længere periode.
Langtidsholdbar mad og fødevarer er en stor del af dette. Det kan opbevares i årevis, og sikre dig og din familie mad i kriser.
Men hvilke fødevarer er langtidsholdbare? Hvad kan du med fordel have i dit nødlager, og hvordan opbevarer du det bedst? Få svaret i denne prepper mad liste.
Ris og tørrede bælgfrugter som bønner, kikærter og linser har lang holdbarhed
Tørrede bælgfrugter
En række tørrede bælgfrugter har også enorm lang tids holdbarhed. Kikærter, ærter, linser og bønner er gode at have på lager. De er fulde af energi.
De holder sig i årevis, også markant længere tod, end der står på emballagen.
Konserves / dåsemad
Konserves mad har en meget lang holdbarhed. Også meget længere end dåserne angiver. Konservesdåser har været brugt siden 1809, og er den dag i dag, stadig en af de mest sikre metoder til langtidsholdbar mad.
Udvalget er desuden stort. Du findes konserves med alt fra grøntsager til fisk, kød og frugt. Dåsemad kan også være færdige retter, som enten kan spises som de er, varmes op før spisning eller bruges som ingredienser i andre retter.
Frysetørret mad
Frysetørret mad har en meget lang holdbarhed. Produkterne er fuldstændigt tømt for fugt, og kan nærmest ikke blive for gamle. De kan ofte holde sig 20 år eller mere. Det er desuden nemme måltider, der ikke vejer meget, og er derfor yderst populære blandt outdoor mennesker, der skal på ture.
Men frysetørret mad er altså også super fint til et prepping madlager.
(annoncelinks)
Honning
Honning kan nærmest holde sig evigt. Bakterier kan ikke vokse i honning, så en uåbnet honningbøtte er super holdbart på dit nødlager.
Brug det på brød, eller som en del af en ret.
Sukker
Sukker har også praktisk talt ubegrænset holdbarhed. Det skal dog opbevaret i lufttæt beholder, da fugt kan få det til at klumpe sammen.
Vakuumpakker du sukkerposerne, er du sikret at de holder sig på dit nødlager.
Sirup
Ahornsirup har som sukker og honning, også nærmest uendelig holdbarhed. Der skal være en udløbsdato på flasken. Men du kan sagtens opbevare dem på dit nødlager i årtier.
Salt
Salt er nærmest også uforgængeligt, og kan bl.a. bruges til konservering af andre fødevarer. Vakuumpak eventuelt saltpakken, for at undgå fugt.
Soya
Uåbnede soyaflasker kan holde sig i meget lang tid. Det store indhold af salt, gør det til en langtidsholdbare fødevare. Bemærk dog, at dette ændrer sig, når emballagen brydes.
Alkohol
Produkter med høj alkoholprocent i, kan også holde sig i lang tid. Jo højere alkoholprocent, jo længere holdbarhed. Grænsen sættes typisk ved 10 procent. Uåbnede drikkevarer med højere procent, holder i meget lang tid.
Åbnes en flaske, kan det gå ud over holdbarheden. I hvert fald på de lavere alkoholprocenter.
Likører baseret på mælk er en undtagelse. De kan blive dårlige.
Havregryn
Havregryn har også en meget lang holdbarhed, og er rigtigt godt til lageret. Vær opmærksom på at det skal opbevares tørt. Du kan derfor med fordel vakuumpakke havregrynsposen inden den kommer på dit lager.
Knækbrød
Knækbrød kan holde sig længe, specielt hvis de vakuumpakkes, så der ikke kan komme fugt ind. Holdbarheden er markant længere end angivet på pakken.
Emergency Food Ration – Langtidsholdbare kiks der holder i årtier
Eddike
Eddike er en kraftig syre, som heller ikke sådan lige bliver for gammelt. Ligesom med salt, kan eddike bruges til at konservere andre fødevarer. Eddike kan være en fod tilføjelse til dit nødlager, da du kan bruge det til syltning.
Nødder
Opbevares nødder lufttæt, har de også en lang holdbarhed, og kan sikre god næring i nødsituationer.
Krydderier
Tørrerede krydderier har en lang holdbarhed, men kan miste smag over tid. Opbevar dem vakuumpakker, for forlængelse af holdbarheden.
(annoncelinks)
Datomærkning angiver madens holdbarhed
Husk at datomærkningen kun gælder, for den uåbnede fødevarer. Den skal desuden være opbevaret korrekt. Når først emballagen brydes, kan fødevarens holdbarhed ændre sig. Herefter skal du selv vurdere om produktet stadig er godt. Se, lugt og smag på maden, for vurdering om det fortsat er godt.
Der findes enkelte fødevarer, som ikke behøver datomærkning. Enten fordi de er nærmest umuligt at datoangive (frugt og grønt) eller fordi de har nærmest ubegrænset holdbarhed. Det sidste drejer sig om eks. salt, sukker, eddike m.v.
Læs mere om holdbarhed hos Fødevarestyrelsen.
Vakuumpakning kan være med til at forlænge madens holdbarhed
Hvis du ikke allerede har en vakuumpakkemaskine, kan det være en idé at anskaffe en. Vakuumpakning af fødevarerne forlænger holdbarheden markant. Det er en meget effektivt metode til at holde fugt ude, og dermed sikre at produktet ikke skaber bakterievækst, skimmel eller mug.
Vakuumpakning af dine tørre produkter, som mel, sukker, ris, pasta osv., sikrer dem endnu længere holdbarhed.
Det meste langtidsholdbare mad, skal helst opbevares mørkt og køligt. Dermed sikrer du, at de ikke udsættes for store temperaturudsving.
Det er med til at holde fødevarerne frisk i længere tid. Undgå derfor direkte sollys på dem.
Et mærket køleskab eller en kælder, kan være gode steder til langtidsopbevaring af mad.
Cookie | Varighed | Beskrivelse |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 måneder | Bruges til at huske dit cookie-samtykke. |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 måneder | Bruges til at huske dit cookie-samtykke. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 måneder | Bruges til at huske dit cookie-samtykke. |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 måneder | Bruges til at huske dit cookie-samtykke. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 måneder | Bruges til at huske dit cookie-samtykke. |
viewed_cookie_policy | 11 måneder | Bruges til at se om du har set cookiemeddelelsen |