Med vinterens og frostvejret indtog, begynder store dele af naturen at gå i hi. Du kan dog stadig finde ting at sanke, selv om at det er frost. Se her, hvad du kan sanke om vinteren.
Frostvejret går hårdt ud over dine sankemuligheder. Planter visner ned, svampe går til og efterårets store naturspisekammer forsvinder. Men der er dog ting, som du stadig kan sanke i naturen, trods frost og kulde.
I denne guide får du svar på, hvad du kan sanke i frostvejr, og når det bliver vinter i Danmark.
Havtorn
Når frosten sætter ind, ændrer smagen i havtorn sig. Bærrene bliver mere søde, og smager knapt så surt, som de ellers kan gøre. Så skynd dig ud i naturen og sank de resterende havtorn. Fuglene er bl.a. dine konkurrenter om havtorn, så du skal ikke vente alt for længe. Så risikerer du at både andre slankere og dyrelivet har taget alle bærrene.
Havtorn kan du typisk finde langs Vestkysten i Jylland, hvor den typisk vokser på den østvendte side på klitterne. Bærrene er gul/orange, og vokser på en busk på et par meters højde. Grenene har sylespidse torne. Husk derfor handsker, når du vil sanke havtorn.
Slåen
Slåen er endnu et godt vinterbær, da frosten gør bærrene en smule sødere. Ligesom havtorn, vokser slåen på en busk, med kraftige pigge. Slåenbuske bliver typisk op til 3 meter høje, og kan findes over det meste af landet. De vikser typisk i krat, læhegn og skovbryn. Men kan også findes i klitter, ligesom havtorn.
Husk handsker når du vil sanke slåen om vinteren. De mange pigge på grenene, kan gøre det lidt besværligt at sanke slåen.
Hundehyben
Endnu et karakteristisk “vinterbær” er hundehyben (hunderose). Det er en meget almindelig plante, som du kan finde i mange hegn, krat og buskadser.
Bærrene er klar til sankning, når blomsterne er afblomstret. Her sidder nu kun bærrene tilbage. Ligesom flere andre bær, ændrer hundehybens smag sig (til det bedre), når frosten gør sit indtog.
Busken har masser af små pigge, så sørg for at have handsker på, når du skal sanke hundehyben om vinteren.
Enebær
Enebær kan sankes hele året, også når det er frost og vinter. Bærret har en karakteristisk smag, der ændrer sig en smule afhængigt af, hvornår på året du sanker enebærrene.
Enebuske vokser typisk på heder og sandede områder. Her står de ofte som solitære buske.
Medbring et par handsker, når du vil sanke enebær. Busken har sylespidse blade, som du kan (vil) stikke dig på, når du forsøger at sanke bærrene.
Østershatte
Østershat er en god vintersvamp, som du kan finde efter at frosten har sat ind. Hovedsæsonen for østershatte er fra oktober til marts.
Almindelig Østershat vokser oftest i løvskov, hvor du kan finde den på både stående og liggende løvtræer. Den vokser også gerne på stubbe. Svampene vokser typisk i grupper, med talrige grupper af svampe.
Svampene har typisk gråbrune nuancer, næsten over i det blålige. Og så har de en muslingeformet hat, der minder om udseendet af en østersskal, deraf også navnet Østershat.
Judasøre
Judasøre er en karakteristisk svamp, som vokser på træer i skoven. Svampen kan også findes om vinteren, hvor det er en af de få svampe, som ikke går til. Den brune svamp ligner et øre, der vokser på træet.
Judasøre finder du oftest fæstnet på hyldetræer, men kan nogen gange også findes på andre løvtræer. Judasøre kan vokse på både træer og grene, og på dødt træ i skovbunden.
Du kan typisk sanke judasøre hele vinteren igennem.
Skovsyre
Skovsyren tåler ikke hår frost. Men i milde vintre, kan du være heldig, at kunne finde den hele vinteren. Skovsyren ligner lidt en kløver, og er med sine hjerteformede blade, let at genkende.
Du kan finde skovsyren i skovbunden, gerne i små lysninger mellem træerne. Skovsyren vil typisk danne et helt bunddække i områder. Skovsyre findes både i løvskov og nåleskov.
Vandkarse
Vandkarse er en vildtvoksende urt, der har den bedste smag i vintermånederne. Du kan typisk finde vandkarse fra November og frem til forsommeren begynder.
Du kan finde vandkarse på steder med rindende vand, som ikke fryser til i løbet af vinteren.
Vandkarse bliver op til en halv meter lange, og kan danne tæppelignende bunddække. Bladene ellipse/oval formede, og har en bugtet bladkant. Vandkarsens stilblade vokser løbende op ad stænglen.
Vintersankning ved havet
Tager du ud til havet, er der også flere ting, som du kan sanke her. Her finder du bl.a. flere typer tang, som du kan sanke i det kilde vand.
Blåmuslinger og østers er også gode at sanke om vinteren.
Sanke kalender
Se også vores store sanke-kalender, hvor du kan se, hvad du kan sanke hvornår. Du kan også blive klogere på, hvor meget du må sanke i naturen.