Naturen byder på massevis af spiselige ting, som du kan sanke. Men hvad betyder det at sanke? Og hvor meget må du sanke i skoven? Få svaret her.
Sankning bliver mere og mere populært. Det at tage på skovtur og plukke svampe, bær og nødder til lækker “vild mad”, er blevet meget trendy de senere år. Og naturen byder da også på et imponerende spisekammer. Hvis du ved hvad du skal kigge efter. Og hvor meget du må tage hjem. For du må ikke bare plukke løs.
Hvad betyder sanke?
“At sanke” er et historisk begreb der dækker over “at samle”. Hvis du sanker, indsamler du mad, som du finder ude i naturen. Sankning kan også dække over indsamling af træ til bål, eller grankogler og grene til pynt og dekoration.
Hvad siger loven om at sanke?
Ifølge Jyske Lov fra 1241, må du gerne sanke på offentlige områder. Det gælder både i skov, eng og strand. Oprindeligt var ordlyden, at du må sanke hvad du kan have i en hat. I dag må du sanke hvad der svarer til en bærepose. Så er der også til den næste gæst.
I offentlige skove, må du i udgangspunktet, sanke overalt i skoven. Er det derimod en privat skov, må du kun sanke det du kan nå fra sti og vej. Ellers skal du spørge ejeren om lov.
Læs mere om reglerne for offentlig og privat skov her.
Vær opmærksom på, at du ikke må sanke brænde. Sankebrænde er det træ, som du finder liggende i løst i skovbunden. Det være sig stammer, afskårne grene eller toppe. Se reglerne for sankning af brænde nederst på denne side.
Hvad kan man sanke i skoven?
Skoven byder på masser af sankemuligheder. Her er både spiselige ting og materialer du kan bruge til pynt og dekoration.
Spiseligt
- Svampe
- Bær
- Urter
- Planter
- Æbler og andre frugter
- Nødder
Til pynt
- Bark
- Pinde og kviste
- Mos
- Kogler fra gran, fyr og lærk
- Lav
- Bog
- Agern
- Kastanjer
- Sten
- Blomster (ikke fredede blomsterarter som eks. orkidéer)
Træ
Du må i begrænset omfang sanke grene, kviste og løv, som du finder i skovbunden. Men kun til privat brug.
Du må desuden klippe grene af løvtræer, som er over 10 meter høje. Væltede træer, må du også gerne klippe grene af. Undtaget i områder hvor der laves pyntegrønt til eks. juledekorationer.
Læs i øvrigt mere om sankning hos Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen.
Husk sikkerheden når du går på rov
Når du skal ud på rov, og sanke i naturen, skal du også huske at tænke på din sikkerhed. Indsaml og spis kun de planter, urter, bær og svampe, som du er 100% sikker på er spiselige.
Der findes mange giftige planter i naturen. Både nogen du kan blive syg af og nogen der kan koste dig livet.
Kig på Fødevarestyrelsens oversigt over vilde planter med spiselige og ikke spiselige planter i den danske natur.
Find Plantelisten her.
Etisk sankning. Tænk på naturen og de næste besøgende
Det er altid god stil, kun at sanke til eget forbrug. Og kun det du har behov for. Så selv om du må tage en posefuld, så overvej om ikke du kan nøjes med mindre. Så er der også til de næste gæster.
Husk også på at du bør efterlade tilstrækkelig med planter, så planten kan vokse videre. Så giver du også andre mulighed for at sanke, og mulighed for at der er planter igen næste år.
Optræd med respekt. Ødelæg ikke naturen. Pluk med omtanke.
Hvornår er det bedst at sanke i skoven?
Planter spirer, modner og vokser på forskellige tidspunkter i løbet af året, og hver årstid har nogle muligheder.
Tag et kig på vores sanke-kalender, for at se hvad du kan høste hvornår.
Sankning af brænde i skoven
Vil du sanke brænde i skoven til fyring med eksempelvis brændeovn, skal du bruge et sankekort. Du må ikke bare samle løs, og tage alt det træ og brænde med hjem, som du vil.
Hos naturstyrelsen kan du købe brænde, eller et sankekort, så du selv må samle træ i skoven. Du kan også købe træ til selvskovning, hvor du selv skal ud og fælde træet. Læs mere om sankekort her.