Ramsløg er en fantastisk sund og velsmagende urt, som du selv kan plukke i skovbunden. Ramsløg har en hvidløgssmag, som egner sig til madlavning.
Kan du godt lide at finde dele af din mad i naturen, skal du prøve at sanke ramsløg. Ramsløg er en fantastisk urt, som vokser vildt i skovbunden. Ramsløg både smager godt, og er fyldt med sunde vitaminer.
Kendetegn
Ramsløg er en plante, der typisk bliver 15-40 cm høj. Bladene bliver 5-15 cm lange, og har en bredde på op til 5 cm. Bladene er lysegrønne.
Blomsterstilken stikker omkring 25-30 cm op i luften, og bærer em række hvide stjerneformede blomster. Ramsløg blomstrer typisk i maj måned.
Ramsløg har en karakteristisk duft og smag af hvidløg, som kan bruges til genkendelse af planten. Nulres et blad med fingrene, skal der dufte af hvidløg.
Ramsløg sæson
Ramsløg er en tidlig plante, som kan dukke frem fra årets første måneder. Det er en tidlig forårsbebuder, der vokser stort frem i marts og april.
Bladene kan sankes helt frem til juni måned, men de tidligste blade er typisk dem der smager bedst.
Ramsløg blomstrer typisk i maj måned.
Hvor kan man finde ramsløg?
Ramsløg er udbredt i det meste af landet, men er dog mere sjælden i det vestjyske område. Du kan typisk finde den i løvskove, hvor den kan være meget talrig. De kan specielt godt lide løvskove, med fugt og lidt skygge. Den kan derfor også optræde under buske.
Ramsløg kan næsten fungere som bunddække visse steder, da den sår sig selv, og let spreder sig til store områder, hvis den får de rette betingelser.
Du kan indimellem også finde ramsløg i haver og parker. Men hver især her opmærksom på forveksling, da der er flere haveprydplanter der er giftige, og som kan forveksles med ramsløg.
Giftige forvekslingsmuligheder for ramsløg
Når du vil plukke ramsløg, skal du være helt sikker i din sag. For der findes flere giftige forvekslingsmuligheder. Heraf blandt andet blade, der kan være dødeligt giftige.
Høsttidsløs
Den værste forvekslingsmulighed for ramsløg er Høsttidsløs. Dens blade kan være svære at skelne fra ramsløg, og bladene indeholder giftstoffer, som kan være dødeligt giftige for os mennesker. I Tyskland er der oplevet flere dødsfald, efter indtagelse af Høsttidsløsblade.
Høsttidsløs er ikke en skovplante, og vil normalt ikke vokse naturligt i de danske skove. Men den kan dog være kommet derud med haveaffald.
I parker og haver støder man oftere på Høsttidsløs (også kaldet nøgen jomfru). Så her skal du være endnu mere opmærksom, så forveksling undgås.
Der er dog 2 sikre kendetegn, som kan hjælpe dig med at adskille ramsløg fra Høsttidsløs.
- Bladene fra ramsløg har en tydelig hvidløgsduft, hvorimod blade hos høsttidløs ikke dufter. Så ved at nulre hvert blad, kan du nemt afgøre om det er ramsløg du har fat i.
- Kommer der hvide stjerneformede blomster på i foråret, er det ramsløg. Høsttidsløs blomstrer først til efteråret, og har lyselilla blomster.
Husk aldrig at spise blade fra ramsløg, medmindre du er 100% sikker i din sag.
Liljekonval
Den flotte liljekonval vokser også i skov og have, og har også giftige blade. Der er ikke registreret forgiftningstilfælde med dødelig udgang, men indtagelse af liljekonval kan give symptomer som hovedpine, hallucinationer og hudsymptomer.
Liljekonvaller og ramsløg kan sagtens vokse side om side, og du bør derfor altid tjekke hvert blad du vil bruge. Specielt hvis du plukker blade i de sene forår eller forsommer. Ramsløg kommer gerne tidligere end liljekonval.
For at undgå at forveksle ramsløg og liljekonval, kan du bruge disse 2 identifikationsmetoder.
- Ramsløgsblade har en tydelig hvidløgsduft, som ikke findes på blade fra liljekonval. Nulrer du et blad, kan du derfor nemt afgøre, om det er ramsløg du har fat i.
- Både liljekonval og ramsløg for hvide blomster. Men hvor ramsløg har stjerneformede hvide blomster, har liljekonvallen små hvide klokkeformede blomster.
Husk aldrig at spise blade fra ramsløg, medmindre du er 100% sikker i din sag.
Ramsløg opskrifter
Ramsløg kan bruges til mange typer retter. Det kan både anvendes i retter, eller i forskellige slags tilbehør til de retter du tilbereder.
Det er især ramsløgs hvidløgsagtige smag, som passe rigtigt fint til madlavning.
Brugen af ramsløg vinder derfor også mere og mere frem. Specielt er mange selv begyndt at sanke den, for at bruge den til madlavning.
Ramsløg kan erstatte hvidløg og purløg i mange retter, da den ligger på samme smagspalette.
Prøv både at bruge bladene, men også de fine hvide blomster kan spises. De smager lidt mere mildt.
Prøv følgende med ramsløg:
- Pesto
Ramsløgspesto er helt genialt, både som tilbehør til retter, men også på brød til tapas. - Salt
Kryddersalt med ramsløg smager fantastisk. - Olie
En krydderolie med brug af ramsløg, gør sig godt til eksempelvis salater. Også fortrinligt til fisk eller kartofler. - Urtesmør
En urtesmør indeholde bl.a. ramsløg, kan bruges til mange ting. Prøv det til hvidløgsbrød eller grillet brød. - Mayo
Ramsløgsmayo giver en god smag, og kan bruges som dyppelse til mange ting, eller oven på højbelagt smørrebrød.
Ramsløg kan også tørres og bruges i pulveriseret form, som krydderi oven på diverse retter.
På Arla.dk kan du finde et udvalg af opskrifter med ramsløg.
FAQ
Hvad kan man bruge ramsløg til?
Ramsløg kan anvendes til mange former for mad. Det smager fantastisk som pesto, olie eller kryddersalt. Men kan også anvendes i retter, hvor du gerne vil have smag af hvidløg.
Er det sundt at spise ramsløg?
Ramsløg er sunde. Ramsløgblade er fulde af C-vitaminer og gode stoffer. Ramsløg har samme egenskaber som hvidløg, og kan virke bl.a. betændelseshæmmende, immunstyrkende og blodtrykssænkende.
Hvornår er det sæson for ramsløg?
Sæsonen for ramsløg starter i det tidlige forår og helt hen til juni. Det er gerne de yngste tidlige blade, som smager bedst.