Vil du prøve at lave et lidt mørkt brød, skal du lave dette koldhævede grydebrød med maltmel i din Dutch Oven. Det er nemt og super lækkert.
Brødet kan laves derhjemme i ovnen, over bål eller forberedes hjemmefra inden en sheltertur.
Ingredienser:
- 4 dl vand
- Cirka 5 g gær
- 2 tsk fint salt
- 1 1⁄2 spsk maltmel
- 100 g rugmel
- 350 g hvedemel
Sådan gør du
Start med at opløse gæren i vand i en skål. Rør godt rundt indtil gæren er helt opløst.
Salt og de 3 slags mel tilsættes. Rør rundt I massen i et par minutter, indtil du får en ensartet dej.
Skålen dækkes nu med husholdningsfilm, og sættes i køleskabet. Lad den stå natten over. Gerne 12-48 timer på køl.
Efter hævning skal dejen varmes op, så den når cirka stuetemperatur. Start med at strække den, ved at trække siderne ind over midten på dejen. Herefter skal den stå 1-2 timer uden for køleskabet.
Nu skal du have formet dit brød. Start med at strække dejen igen. Kom den herefter ud på et godt meldrysset bord, og form dejen til et rundt brød. Dæk herefter dejen med mel, og lade det efterhæve I skålen i yderligere 30-45 minutter.
Forvarm din Dutch Oven imens dejen hæver.
I ovn
Stil din Dutch Oven i ovnen, og lad den forvarme sammen med ovnen på 220 grader. Den skal varme i hele hævningstiden, så den er gennemvarm.
Læg brødet over i gryden og bag det i en 1/2 time med låg på. Tag herefter låget af, og bag brødet færdigt I 10 minutter.
Tag herefter brødet ud af din Dutch Oven, og lad det køle helt af på en bagerist.
På bål
Stil din Dutch Oven i gløderne. Skub eventuelt gløder op langs kanten og eventuelt også lidt på toppen, så du får en god opvarmning i ovnen.
Læg brødet i gryden og bag i cirka 20-30 minutter med låg på. Tjek jævnligt brøddet, da det kan være svært at styre temperaturen præcist i en Ducth Oven på bål. Fjern gløder, hvis din ovn bliver for varm, eller tilføj hvis den ikke er varm nok.
Tag herefter brødet ud af din Dutch Oven, og lad det køle helt af. Læg det eventuelt på toppen, eller stil det skrpt op af nogen, så der ikke dannes fugt under bunden af brødet.