Løgkarse er en letgenkendelig urt, som du kan finde mange steder i naturen. Den kan bruges i madlavningen, og tilføje smag af bl.a. løg. Lær at finde og genkende løgkarse her.
Hvis du er på udkig efter urter i skov og hegn, kan du næsten ikke undgå at støde på løgkarse. Den vokser vildt de fleste steder i landet, og vil ofte blive betegnet som ukrudt.
Men i så fald en smagsfuld en af slagsen, som du kan sanke og bruge i din madlavning.
Løgkarse har en god smag, der er en blanding af løg, hvidløg og karse. Dertil lidt sennepsnoter.
Hvordan ser løgkarse ud?
Løgkarse (Alliaria petiolata) kan blive op til cirka en meter høj. Den letteste måde at identificere den på, er dens karakteristiske savtakkede og hjerteformede blade. Bladene er desuden glatte og har meget tydelige årer.Når løgkarse blomstrer vil den sætte fine små hvide blomster, med fire hvide blade i hver blomst. Planten er en del af korsblomstfamilien.
Du kan desuden også brugen din næse til at identificere løgkarse. Som navnet antyder, dufter den af løg. Og specielt hvis du gnubber og ødelægger et blad, vil du opleve en kraftig duft af løg.
Hvor kan man finde løgkarse?
Du kan finde løgkarse mange steder. Både hvor der er sol, halvskygge eller skygge. Og typisk gerne i udkanten af skove, hegn, parker og haver. Ofte finder du den i de grønne bælter ved stier og budskadser.
Løgkarse sæson
Du kan finde og bruge løgkarse det meste af året, men den er klart bedst i foråret. Efter blomstringen bliver bladene på løgkarse mere grove. Løgkarse blomstrer typisk i maj og juni.
Løgkarse forvekslingsmuligheder
Der findes ingen giftige forvekslingsmuligheder. Planten er letgenkendelig og med kombinationen af udseende og duft, kan du nemt genkende løgkarsen.
Sankning og madlavning med løgkarse
Du kan sanke og spise hele planten. Både blade, blomster, frø og stængel kan anvendes i madlavning. Som ved mange urter, er det de friske lysegrønne blade, som smager bedst og har den bedste tekstur. Stænglen kan blive lidt grov i det, så brug gerne den øverste del af planten.
Du kan sanke den hele året, men den har bedst smag frem til blomstringen. Efter blomstring ændrer den en smule smag og tekstur.
Løgkarse er bedst at bruge frisk i rå tilstand, og tåler kun let tilberedning. For meget tilberedning kan fremhæve plantens bitterstoffer, som ikke giver en god smag til din ret. Brug løgkarse som en slags krydderurt.
Brug kun løgkarse i begrænsede mængder
Pas på med ikke at overdrive brugen af løgkarse. Plantens blade indeholder erukasyre og glukosinolater, som kan nedbrydes til blåsyre. Ifølge Fødevarestyrelsen bør voksne derfor ikke indtage mere end 13 gram friske løgkarseblade. Små børn maksimalt 2 gram dagligt.
Brug derfor løgkarse i mindre mængder. Som du ville bruge en krydderurt.