Skal du tænde bål, er det ikke helt ligegyldigt, hvilket træ du bruger. Noget træ brænder bedre end andet træ. Se her, hvilket træ der er godt til bål.
Træ er ikke bare træ. Der er stor forskel på træsorter. Nogle er mere bløde i det, andre er hårde. Og det har stor betydning for hvor godt træet brænder, brændværdi, hvor længe det brænder og om det giver gode gløder.
Her får du en guide til hvilket træ, der er godt at bruge til bål.
Hvilken slags bål skal du have?
Hvilken slags træ du skal bruge, afhænger i høj grad af, hvad du skal bruge dit bål til. Skal der bare fut i den, hygge og masser af ild, kan du bruge lidt af hvert.
Men skal du lave mad over bål, skal du bruge træ med en bedre brændeevne,. Det brænder længere og giver gode gløder. Bruger du eksempelvis en Dutch Oven, er det vigtigt med mange gode gløder.
Bløde og hårde træsorter til bål
Træsorterne deles typisk ind i to kategorier. Blødt træ og hårdt træ. De to typer har hver deres fordele og ulemper. Og nogle gange er det godt at kombinere, og bruge den ene type til optænding, og den anden type når bålet skal brænde længe.
De bløde træsorter er kendetegnet ved at:
- Træet er let. Det vejer mindre end hårdt træ.
- Ofte godt til optænding.
- Det er nemt at få ild i.
- Blødt træ brænder hurtigere.
- Blødt træ giver færre gløder. Ofte ikke velegnet til glødebål.
- Ofte lidt lettere at kløve.
Blandt de bløde træsorter er bl.a. ahorn, birk, enebær, gran, fyr, lind, pil, rødel og forskellige sorter af frugttræer.
- Ahorn har en god brænde- og varmeovne, når træet er gennemtørt.
- Birk er godt til optænding. Specielt birkebarken. God varmeudvikling, men få gløder.
- Enebær har en fin brændeevne og giver også brugbare gløder.
- Grantræ indeholder meget harpiks og er godt til optænding. Det brænder hurtigt og giver næsten ingen gløder. Kan sende gnister omkring.
- Frugttræ giver gode gløder. Men træet skal være meget tørt.
- Fyr er meget velegnet til optænding. Specielt fat wood, grundet højt indhold af harpiks. Brænder hurtigt og næsten uden gløder. Kan sende gnister omkring.
- Lind antænder hurtigt, brænder hurtigt og med få gløder.
- Piletræ har en dårligt brændeevne, men kan i stedet bruges til pileflet m.v.
- Rødel antænder hurtigt, men lav brændeevne med få gløder.
De hårde træsorter er kendetegnet ved at:
- Træet er tungt. Det vejer mere end blødt træ.
- Det er længere tid om at antænde.
- Ofte ikke velegnet som optænding.
- Hårdt træ brændere langsommere.
- Giver rigtig god varme.
- Hårdt træ giver flere gløder. Bedre til glødebål.
- Ofte lidt hårdere at kløve.
De typiske hårde træsorter er ask, bøg, eg og elm.
- Ask har en god brændeevne, og kan anvendes både friskt og tørt
- Bøg har en hurtig optænding, god varmeudvikling er laver gode gløder.
- Eg har en langsom optænding, god varmeudvikling og giver gode gløder.
- Elm er ikke velegnet til optænding, men ulmer i lang tid.
Brug tørt brænde
Tørt brænde brænder bedst. Så vælg brænde, der er så tørt som muligt. Køber du brænde, vil det ofte være tørret og klar til brug. Er det brænde du selv kløver, skal det gerne ligge og tørre i lang tid.
Er træet ikke tørt, vil det ikke brænde helt så godt. Træet indeholder vand, og energien under afbrænding går meget til at fordampe vandet i træet, i stedet for at udvikle varme.
Bruger du kviste og pinde fra skoven, kan du derfor med fordel også tage de tørreste. De vil give den bedste varmeudvikling.
Til madlavning over bål, er det vigtigt med varme. Og du bør derfor sikre dig, at det er tørt brænde du anvender på bålet, så du får varme nok til madlavningen. Tørt hårdt træ er bedst til bål til længere tilberedning.