Haveejernes fjende eller nem salat? Skvalderkål er elsket og hadet. Den kaldes for ukrudt, men er faktisk en god spise, der er lækker som en del af madlavning.
Skvalderkålen (Aegopodium podagraria) har et blakket ry som ukrudtsplante, og som en af haveejernes største fjender. Den vokser meget talrigt frem og er svær at slippe af med. Men alt er ikke skidt. For skvalderkål er faktisk en lækker plante, som du kan sanke og bruge i din madlavning.
Den er god i både salat, som pesto og meget mere.
Så i stedet for at bekæmpe den i haven, kan du holde den lidt nede, og spise dig gennem resten.
Hvordan ser skvalderkål ud? Kendetegn
Skvalderkål er en meget karakteristisk udseende plante, som er nem at genkende i haven og skoven. Den lysegrønne plante kan kendes på:- De spidse og savtakkede blade. De glatte blade er typisk tredelte.
- Ofte meget talrig og vokser i store grupper – nærmest som bunddække.
- Stænglen er trekantet.
- Under blomstringen har de hvide blomster, som er samlet i skærme.
Skvalderkål vokser meget tæt sammen, og fungerer som bunddække i skove og haver, hvor den kan holde nærmest alt andet bevoksning nede. Hvis den får lov.
Planten kan blive op til 0,5-1 meter høj. Specielt blomsterne vokser højt op. Skvalderkål blomstrer i juni og juli måned.
Hvor vokser planten?
Skvalderkål kan vokse mange steder. Den foretrækker skygge og let fugtige jordforhold. Her kan du finde den i bl.a. haver, enge, skove, hegn og grøfter.
Den spreder sig lystigt, og flytter gerne ind i parcelhushaver der ligger nær skove og krat.
Du kan finde planten over det meste af landet. Dog sjældent i klit- og hedeområder, hvor jorden er tør og der er mindre skygge.
Skvalderkål vokser frodigt frem, og sæsonen løber fra marts til november, hvor frosten ofte begynder at sætte ind. Den er typisk en af forårets tidlige planter, hvor du kan begynde at sanke den tidligt.
Skvalderkål forveksling
Skvalderkål har umiddelbart ikke nogen giftige forvekslingsmuligheder. Tjek for ovenstående kendetegn, så kan du let identificere skvalderkålen.
Skvalderkål som spiseplante
Du kan bruge hele planten i din madlavning. Skvalderkål smager dog bedst, når det er de unge små skud, du plukker. Kig efter de små friske planter, og sank disse til brug i din mad.
Blomsterne kan også spises, og har typisk en mildere smag end de grønne blade.
Mange beskriver smagen som en blanding af persille, selleri og gulerod.
Du kan spise planterne rå, tilberede dem hurtigt eller bruge dem som en del af retter. Blomsterne giver et flot touch, hvis de anvendes som topping.
Opskrifter med skvalderkål
Du kan bruge skvalderkålen i rå form i dine salater og pesto, eller tilberede dem sammen med dine retter. Anvendelsesmulighederne er mange.
Prøv bl.a. at bruge skvalderkål til:
- Salater
- Skvalderkål pesto
- Krydderbrød
- Krydder mayonnaise
- Kryddersmør
- Brød
- Supper
- Chips
- Dips og dressing