De kølige nætter dominerer her i vintertiden, og du vil opleve at temperaturen falder om natten. Men faktisk også når solen står op. Men hvorfor bliver det egentligt koldere når solen står op? Det får du svaret på her.
Du har formentligt oplevet fænomenet mange gange. Det kan være isnende koldt om morgenen, selv ved solopgang, hvor man skulle forvente at det blev varmere.
Men faktisk så bliver det ofte koldere, lige når solen står op.
Forvirret?
Der er heldigvis en videnskabelig forklaring på det.
Derfor er det koldere ved solopgang
Det hele handler om indstråling og udstråling. Når det er dag varmer solen jorden op, og tilfører energi. Dette kaldes for indstråling. Samtidigt er der kontinuerligt en udstråling fra jorden, hvor energi i form af varme forsvinder.
Om dagen er indstrålingen størst, her stiger temperaturen, mens den om natten falder, da det nu er udstrålingen der er størst.
Temperaturen falder derfor natten igennem, indtil solen når et stykke op på himlen, så indstrålingen igen bliver størst. Det punkt ligger ofte omkring en halv til hel time efter solopgang.
Så selvom du kan se solen stå op, er det ikke ensbetydende med at temperaturen stiger.
Se vores guide til vinterovernatning i shelter
Andre faktorer der kan give en kold nat
Der er flere faktorer der kan gøre nætterne og de tidlige morgenstunder ekstra kolde. Hvis der er skyfrit, øges udstrålingen mere, end hvis der er skydække. Skyerne fungerer som en dyne, der kan holde bedre på varmen på jorden. Derfor kalder man dette for frostklart.
Er der faldet sne, kan det også gøre det koldere. Den store hvide overflade er med til at øge udstrålingen, så temperaturen falder hurtigere.
Vindforholdene og vindretning spiller også ind. Er der vind, kan varmere luft blæse ind over landet ude fra havet. Er der derimod vindstille, vil det ofte kunne blive meget koldere.
Læs også om Windchill faktoren