Et tændstål kan bruges til at tænde bål med. Men hvordan er det lige man bruger et tændstål? Det får du svaret på her.
Tændstål eller ildstål om man vil, er en praktisk ting at have med på shelterturen. Tændstålet kan bruges til at tænde op med, og risikerer ikke at blive våd og ubrugelig, som en pakke tændstikker kan det.
Hvad er et tændstål?
Et tændstål er et alternativ til tændstikker, som du kan bruge til at lave ild med. Tændstålet har en række fordele. Det er robust, går ikke i stykker, fylder meget lidt. Og så tænder det ild i al slags vejr – også selvom det er vådt udenfor.
Tændstål består af en magnesiumbelagt stang. Når denne stryges med hærdet stål, frembringer det nogle meget varme gnister, som du kan lave ild med.
Sådan tænder du ild med et tændstål
Når du vil tænde dit bål med tændstål, kan du bruge denne metode format få gang i ilden.
- Find brændbart materiale
Du skal bruge noget brændbart materiale til at fange gnisterne fra tændstålet. Naturmaterialer skal være tilstrækkelig tørt, til at det kan antændes.Du finder en række materialer i Nature, som kan bruges. Du kan bruge birkebark eller tørt græs. Ved at kradse birkebarken med din kniv, kan du lave noget træfnuller, som er meget effektivt til optænding. Tørt græs er også effektivt, men det skal være knastørt for at det virker.
- Små kviste, bark og grene
Ud over dit brændbare materiale, skal du have nogle større stykke træ og bark klar. Så når du får lavet ild med tændstålet, kan du fodre din ild med lidt større stykker, Sp du til sidst har et rigtigt bål.Sørg derfor for at have små tørre grene, kviste, strimler og birkebark klar.
- Brug tændstålet
Nu er du klar til at lave ild. Saml dit brændbare materiale i en bunke, og hold dit tændstål helt ned til det. Eller ligefrem med spidsen ned i materialet. Nu stryger du tændstålet, så der fremkommer gnister. Du kan stryge dit ildstål med det medfølgende stål.Stryg nu en eller flere gange, og så bør der hurtigt gå ild i materialet. Fodr herefter din ild med dine øvrige materialer, så du får bygget bålet op.
Tips til optændingen
Du kan med fordel kværne dine kviste og tørre græs mellem nogle sten, så materialet bliver mere findelt. Det gift det lettere at få gnisterne til at fænge.
Du kan også tage noget optændingsmateriale med hjemmefra. Vat med et par dråber madolie på, fungerer som en fantastisk ildstarter til dit tændstål.
Hvilket tændstål skal du købe?
Tændstål/ildstål kommerciel mange størrelser, udformninger og ikke mindst kvaliteter. Når du skal vælge tændstål, vil jeg anbefale at du kigger på pris, kvalitet og størrelsen på tændstålet. Hvor meget må det fylde? Hvor ofte skal du bruge det? Er det til den årlige sheltertur, eller er du inkarneret outdoormenneske, som sover ude mange gange på et år?
Vi har samlet 3 gode bud på tændstål, som du kan overveje.
1. Det billige tændstål
HH tændstål med fløjte
Lækkert billigt tændstål i magnesium som også har både multitool og fløjte.
2. Allround tændstålet
Light My Fire Firesteel
Lille og praktisk ildstål fra Light My fire i magnesium. Tændstålet kan stryges op til 12.000 gange. I håndtaget er der desuden indbygget fløjte.
Tændstålet fås også i en “scout”-udgave med 3.000 stryg.
3. Tændstålet til hardcore vildmarksmennesket
Wolf and grizzly Fire Set
Dette lækre tændstål er lavet af 100% ferrocerium, som sikrer at du altid kan levere ensartede gnister op til 3000°C. I den medfølgende paracord-rem , er der tørret jute, som di kan bruge som tinder i en nødsituation.
Hvor længe holder et tændstål?
Et tændstål holder længe, og kan Meat tænde mange bål i dets levetid. Når det er sagt, er der en begrænsning på, hvor mange stryge du kan foretage på tændstålet, før magnesiumpinden er slidt op. Når først belægningen er væk, dur det ikke længere.
Hvor mange stryg et tændstål kan holde til, varierer meget af kvaliteten du køber. De billigste modeller reklamerer med op til nogle tusinde stryg, mens de lidt dyrere modeller ofte er over 10.000 stryg, før tændstålet er slidt op. Kig på den enkelte model, for at finde det præcise tal.