Elsker du at lave mad over bål? Så skal du prøve en Dutch Oven bålgryde. Den er perfekt til tilberedning af lækker bålmad.
En Dutch Oven er et must have , for dig der elsker at lave mad over bål. Den giver nogle unikke muligheder for at tilberede bl.a. simreretter, bage brød og meget mere.
Hvad er en Dutch Oven?
En Dutch Oven er en støbejernsgryde, som er beregnet til tilberedning af bålmad. En bålovn. Bålgryden har typisk er fladt låg og små ben nedenunder, så den kan stilles direkte på gløderne, skrabes gløderne op omkring og lægges gløder oven på låget.
På den måde får du en ovn, som fordeler varmen fantastisk inde i gryden.
Hvad kaldes en Dutch Oven på dansk?
Støbejernsgryden kaldes også for en Hollandsk ovn, Hollandsk bålovn, en hollænderovn. Eller bare en bålovn. Men de fleste bruger begrebet Dutch Oven.
Hvorfor bruge en Dutch Oven?
Der er mange grunde til at du skal prøve en Dutch Oven. Den har en række fordele i forhold til andre gryder og pander til bål.
For der første, er en rigtig Dutch Oven bålgryde lavet i støbejern. Det giver en rigtig god varmefordeling. Varmen spreder sig mere og gryden varmes langsommere op.
Bruger du en aluminiumsgryde, stålgryde eller emaljegryde, vil du få en hårdere stegning over bål. De bliver meget varme på bestemte steder.
Støbejernsgryden brænder ikke så nemt maden på, som de ovennævnte.
Låget på en Dutch Oven er tungt, og slutter helt tæt. Så du holder varmen I gryden. Og det flade låg gør, at du kan lægge kul og gløder oven på, så du kan få varme hele vejen rundt. Du kan på den måde styre temperaturen bedre.
(annoncelinks)
Hvordan styrer man varmen i en Dutch Oven?
En Dutch Oven kan blive varm. Meget varm. Og derfor er det vigtigt at du gør dig det klart, hvordan du kan styre varmen i bålgryden.
Gryden fungerer ved at få varme fra gløder eller varme kul i dit bål. Så lidt forenklet, så styrer du din varme med mængden af gløder.
Har du brug for svag varme, kan du prøve at sætte gløder rundt om gryden, uden at støbejernsgryden rører ved dem.
Du kan nu skrue op for temperaturen, ved at tilføje flere gløder.
Så du har eksempelvis følgende “temperaturindstillinger”:
- Gløder nær gryden (placér i ring rundt om, med 5 cm luft ind til gryden)
- Gløder helt op ad siderne
- Gløder nedenunder gryden
- Gløder oven på låget
Har du brug for hård varme, til eks. brankning og bruning af kød, kan du næsten dække din gryde med gløder. Så får du meget varme i gryden, og har samme funktion som en ovn.
Hvilken Dutch Oven er bedst i test?
Der findes flere gode mærker på markedet, som er blevet testet af friluftsmennesker og bilentusiaster over hele verden.
Petromax FT9 Dutch Oven
Petromax er et af de mest kendte mærker inden for støbejernsgryder og Dutch Ovens til outdoor brug. De har i årevis leveret gryder i høj kvalitet.
Du kan vælge mellem mange størrelser. Overvej deres FT9 på 9 liter, eller en FT6 på 5,5 liters kapacitet. Så får du en alsidig støbejernsgryde i høj kvalitet.
(annoncelinks)
Bon-Fire Dutch Oven 7,6 liter
Bon-Fire er kendt for at lave godt bålgrej. Og deres Dutch Oven støbejernsgryde er et rigtig godt bud, på en god bålovn.
Du kan vælge mellem flere forskellige størrelser. Og med Bon-Fires 7,6 liters Dutch Oven, kan du lave en store portioner mad, hvor der er til mange personer.
(annoncelinks)
Scoutfire Dutch Oven
Scoutfire laver gode støbejernsgryder, som prismæssigt ligger lidt lavere end Petromax og Bon-Fire. Det er stadig gode Dutch Ovens, som er glimrende til madlavning på bål.
Vælg mellem flere størrelser.
(annoncelinks)
Hvilken størrelse Dutch Oven skal du vælge?
Hvilken størrelse du skal vælge, afhænger af hvor og hvor meget, du skal bruge den. Og ikke mindst hvor mange personer, du skal kunne lave mad til. En støbejernsgryde vejer godt til. Specielt, hvis det skal være en af de store gryder. Så skal du gå langt fra bil til bålplads, skal du overveje en transportvogn.
Det er lidt nemmere, hvis du kan parkere tæt på bålpladsen, eller hvis du skal lave bålmad hjemme i haven.
Dutch Ovens fås i flere størrelser. De mest almindelige størrelser til en enkelt familie er omkring 5 liter. Skal du lave store portioner til mange personer, skal du måske op i en 10-12 liters gryde. Du kan dog også finde Dutch Ovens på op til 20 liter.
De fås ned i størrelser på omkring 1 liter. De er gode til soloture, eller til små retter.
Se vores guide til rengøring af støbejernsgryder
Tilbehør til madlavning med en Dutch Oven
Madlavning over åben ild, kræver at du har styr på sikkerheden. Både ild, gløder og bålgryden, bliver meget varm.
Det er derfor en god idé, at anskaffe dig et par gode bålhandsker. De sikrer at du ikke brænder dig sp nemt.
En løftepind til grydelåget er også nødvendigt. Det bliver meget varmt, og det er bare lidt nemmere at styre med en løftepind.
Sidst men ikke mindst, kan det være en god idé med en skovl også. Enten en lille feltspade eller en rigtig skovl. Den skal bruges til at skubbe gløder op omkring ovnen, og eventuelt lægge gløder oven på låget.
Dutch Oven opskrifter
Der findes mange lækre opskrifter, som er velegnede til tilberedning i en Dutch Oven.
I princippet kan du lave mange af dine normale retter i bålovnen. Det kræver lidt gefühl med temperaturen. Men øvelse gør mester.
Der findes også direkte opskrifter målrettet tilberedning i en Dutch Oven.
Klassiske retter til Dutch Oven:
- Gryderetter og simreretter
- Chili con carne
- Stege
- Slow cooked kød
- Pizza
- Brød
Tag et kig i vores sektion med opskrifter på bålmad. Her vil vi løbende tilføje opskrifter til Dutch Oven.