En god dolk er en nødvendighed til shelterturen. Den kan bruges til både at snitte grene, til madlavning og meget mere. Her får du en guide til at vælge en god dolk til dine lejrture.
Når man begiver sig ud på en sheltertur, er det vigtigt at have det rette udstyr med sig. En af de mest essentielle ting på udstyrslisten er en god dolk. En dolk kan bruges til at skære grene og pinde til bål, til at skære kød og grøntsager, og til at åbne dåser og flasker. Men hvad er egentlig en god dolk, og hvad skal man være opmærksom på, når man vælger en?
I denne guide vil vi hjælpe dig med at vælge den rette dolk til din næste sheltertur i skoven, og give dig tips til brug, opbevaring, sikkerhed og knivloven.
Hvad er en dolk?
En dolk er en lille kniv med en skarp spids, der primært bruges til præcisionsarbejde og snitteopgaver. Dolkens størrelse og form varierer fra model til model, men fælles for dem alle er, at de er nemme at håndtere og har en skarp klinge.
En dolk kan både have en fast og en foldbar klinge, og det er op til den enkelte at vælge, hvad der passer bedst til ens behov. En dolk kan være lavet af forskellige materialer, men de mest almindelige er stål og keramik. En dolk er et uundværligt redskab på en sheltertur, da den kan bruges til mange forskellige opgaver og er let at have med sig i rygsækken.
Hvorfor er den vigtig på en sheltertur?
En dolk er en af de vigtigste redskaber at have med på en sheltertur i skoven. Den kan bruges til alt fra madlavning til at skære grene og pinde til bål.
Dolken kan bl.a. hjælp dig med at:
- Skære grene og pinde til bål
- Skære kød og grøntsager under madlavning
- Åbne dåser og flasker
- Snitte i træ
- Skære reb eller snor til at binde ting fast eller op
- Tilskære snobrødspinde og pinde til skumfiduser
Og meget mere.
Valg af dolk
Når du vælger en dolk, er det vigtigt at tage hensyn til dens størrelse, form og materiale. Prisen spiller selvfølgelig også ind.
AnvendelseHvad skal du bruge en dolk til? Det spørgsmål er meget afgørende for, hvilken type dolk du skal vælge. Er det primært til småsysler som madlavning og lidt snittearbejde, eller skal den anvendes til fiskeri? Skal den være nem at have med i en rygsæk, eller må den gerne fylde lidt mere? Spejderknive og dolke til børn til spejder, kræver også en nogenlunde robusthed, da de skal bruges ofte, og til mange formål.
Der er mange ting at tage højde for, når du skal vælge en dolk.
Gør dig derfor overvejelser om, hvad og hvor meget du skal bruge dolken.
Skal den holde til mange ture i mange år, skal du måske også kigge lidt på en dolk i god kvalitet. Er det til den ene sheltertur hvert andet år, kan du måske nøjes med en lidt billigere model.
Materialer
De mest almindelige materialer, som dolke er lavet af, er stål og keramik. Stål er en holdbar og slidstærk løsning, der er nem at vedligeholde. Der findes forskellige typer stål, der varierer i hårdhed og korrosionsbestandighed, så det er vigtigt at vælge en type, der passer til dine behov. Rustfrit stål kan anbefales, da dolken så bedre kan holde til skovens fugtige omgivelser.
Keramik kan også være et godt valg til en dolk, da det er let og skarpt. Keramiske dolke kræver dog mere forsigtighed, da de kan være mere skrøbelige og kan knække, hvis de tabes eller bruges til at skære igennem hårde materialer.
Skal du bruge dolken til bl.a. at flække brænde med, kræver det en god og solid dolk i stærke materialer. En dolk i stål, vil derfor være det bedste valg i mange situationer.
Bladform og bladlængde
Dolkens størrelse og form afhænger af, hvad den primært skal bruges til. En mindre dolk med en fin spids er god til præcisionsarbejde og snitteopgaver, mens en større dolk med en bredere klinge er bedre egnet til at skære grene og pinde.
En længere bladlængde kan være fin, hvis dolken skal bruges til madlavning. Skal den bruges til jagt og fiskeri, er et langt dolkblad også at foretrække.
Men til de fleste opgaver i shelterlejren, behøver du ikke vælge en lang dolk. En dolk med en kort til mellem bladlængde, er rigeligt fint til både snitning og madlavning.
Foldbar eller fast klinge
Valget mellem en foldbar eller fast klinge afhænger af præferencer og anvendelse. En dolk med en foldbar klinge er nemmere at have med sig på farten, da foldekniven kan pakkes ned og ikke fylder så meget. Samtidig kan den foldbare klinge være mere sikker at have med, da den kan låses i åben eller lukket position.
En dolk med en fast klinge (fixed blade) er mere robust og holdbar og er bedre egnet til grovere opgaver. Hvis du skal ud i naturen i længere tid og har brug for en dolk, der kan klare det hele, så er en dolk med en fast klinge et godt valg.
Uanset om du vælger en dolk med en foldbar eller fast klinge, så sørg for at den er af god kvalitet og passer til dine behov på shelterturen.
Størrelse og vægt
Dolkens størrelse og vægt er også vigtige faktorer at overveje, når du vælger en dolk til din sheltertur. En for stor og tung dolk kan være besværlig at bære rundt på, mens en for lille dolk måske ikke vil være effektiv til alle de opgaver, du skal udføre.
Skal dolken med på vandreture, skal du måske kigge på lidt mindre og lette dolke, mens en dolk til spejder eller en dolk til shelterturen, godt kan være lidt større, og bruges til flere formål.
FarvevalgDolke fås i mange forskellige farver. Men overvej om det kunne være en idé, at vælge en dolk i en klar og kraftig farve, som er nem at se.
Man kan være uheldig at tabe sin dolk i græsset eller skoven. Her er det markant nemmere at finde en dolk med orange skaft, end en helt sort eller brun dolk.
Specielt til børn kan det være godt med en farverig dolk.
Pris
Dolke fås i alle prisklasser. Du kan finde dolke fra 100 kr og helt op til grand cru modellerne til mere end 1.000 kr. Og så er der alt der i mellem.
Vælger du en af de helt billige modeller, får du typisk også hvad du betaler for. Kvaliteten er ikke den bedste, og den er måske heller ikke nem at slibe skarp igen. Men den kan sagtens bruges på enkelte shelterture, hvor du ikke har behov for at udfordre din dolk helt så meget.
Er du på udkig efter en god dolk til en fornuftig pris, så findes der rigtigt mange gode dolke i et prisleje på 3-4-500 kroner. De er rigtigt gode til mange gøremål på turen, og vil være et fint valg for de fleste. I det prisleje finder du super fine allround dolke.
Vil du op og kigge på de bedste dolke, skal du typisk smide 500 kroner eller mere. Her får du en super dolk, som kan bruges til alt på dine shelterture. Materiale og kvalitet følges ad, og du får en dolk som du kan bruge i årevis.
Sikkerhed
Når du har valgt den rigtige dolk til din sheltertur, er det vigtigt at tænke på sikkerheden. En dolk er et skarpt værktøj, og derfor skal den behandles med respekt. Er dolken til brug af børn også, skal du sørge for at lære dit barn, hvordan man bruger dolken sikkert, hvis de også skal have en med på turen.
Brug af dolken
En dolk skal helst være skarp. Så fungerer den bedst til de ting, som den nu skal bruges til.
Men en skarp dolk er også nemmere at skære sig på.
Sørg derfor for at passe godt på, når du bruger den. Ved snitning og skæring i træ, skal du sørge for at snitte væk fra dig selv. Vær hele tiden opmærksom på, hvor dolken kan smutte hen, når du bruger den. Så undgår du nemmere snitsår.
Det er specielt vigtigt at dine børn lærer dette, så de ikke kommer til skade ved brug af dolk på turen.
Opbevaring under turen
Når dolken ikke er i brug, skal den opbevares sikkert. En læderskede er en rigtig god løsning, da den beskytter klingen og sørger for, at dolken ikke ligger og flyder rundt i tasken eller rygsækken. Hvis dolken skal transporteres, kan den også med fordel pakkes ind i et stykke stof eller plastik for at beskytte klingen yderligere.
En skede i plastik, kan også være glimrende til at beskytte din dolk.
Undgå at have din dolk liggende fremme. Sørg for at pakke den i din rygsæk, eller fastgjort i dit bælte. Så er der hele tiden styr på den, og ingen kommer ved et uheld til at komme i kontakt med den.
Hvad siger knivloven om dolke?
Du må som udgangspunkt, ikke bære eller besidde knive, på offentlige steder i Danmark. Undtagelsen er, hvis der er tale om dit arbejde, hobby eller sport og fritidsaktiviteter.
Herunder altså spejderture, shelterture, campingture og lignende.
Du må altså gerne medbringe en lommekniv eller dolk på shelterturen.
Vær opmærksom på at lommeknive, spejderdolke, outdoor knive, foldeknive, schweizerknive og lignende, højst må have en bladlængde på 12 cm.
Skal bladet være længere, kræver det at den kun anvendes til et anerkendelsesværdigt formål.
Læs evt. mere om knivloven her >
Anbefaling af dolke til shelterture
Vi har samlet en oversigt over nogle dolke, som kan være værd at overveje. Én billig dolk, to i mellemklassen og én dolk i den dyre ende.
Morakniv – Companion
Morakniv Companion er en god allround dolk i den billige ende. For omkring 100 kroner, ligger den i et prisleje hvor alle kan være med.
Dolken er god til de fleste friluftsaktiviteter, som du vil have behov for på din shelterture. Den er god til både børn og voksne.
En rigtig fin dolk til prisen.
Vangedal Junior dolk m/sikring
Er du på udkig efter en god spejderdolk eller børne dolk, skal du overveje en junior dolk / slirekniv fra danske Vangedal.
Det er en super begynderdolk, specielt fremstillet til brug af børn. Dolken har sikring i form af en fingerstopper, som gør det mere sikkert at bruge kniven under bl.a. snitning.
Med en bladlængde på 10 cm, har den også en passende størrelse til både spejderture og shelterture. Og passer samtidigt også glimrende som en god snitte dolk.
Prisen på Vangedal Junior dolk til børn, ligger i omegnen af 300-350 kr.
Willumsen Copenhagen – Birddog
Birddog dolken er en super fin outdoor dolk, som kan bruges på shelterturen. Den kan både snitte og skære, og bruges til andre praktiske formål i lejren.
Bladet er 9 cm langt med en tykkelse på 4 mm.
Prisen for denne dolk ligger på cirka 500 kr.
Morakniv – Garberg Black Blade Multi-mount
Er du på udkig efter en super god outdoor dolk i bedste kvalitet, kan du overveje Moraknivs Garberg Black Blade Multi-mount.
Det er en robust dolk, som kan bruges til de fleste typer outdoor aktiviteter. Den er solid nok til at kløve træ, og du kan også bruge den med dit tændstål.
Knivbladet er fremstillet i 3,2 mm. tykt carbonstål, med en længde på 10,9 cm. Og med en vægt på kun 240 gram, er den stadig til at have med på ture.
Prisen ligger pt. på lige omkring de 1.000 kr. for dolken.
FAQ
Hvad er forskellen på en kniv og en dolk?
En kniv og en dolk er nærmest det samme. Knive fås i flere modeller bl.a. til køkkenbrug, mens dolk mest er en betegnelse for knive til outdoor brug.
Hvad kan man bruge en dolk til?
En dolk kan bruges til de fleste friluftsaktiviteter i naturen. Dolken er yderst anvendelig hvis du går til spejder eller tage vandreture, shelterture og lejrture.
Hvor lang må en dolk være?
Du må som udgangspunkt medbringe en dolk på turen, hvis den har en klinge på under 12 cm. Der er undtagelser på dolke over 12 cm, hvis du har en anerkendelsesværdigt formål med dolken.