En god bålpande er guld værd, når du skal lave mad over bål. Den er meget alsidig, og kan bruges til bålmad hjemme i haven eller på shelterturen. Her får du en guide til bålpander.
Vil du gerne lave mad over bål, enten derhjemme eller på shelterpladsen, så er en god bålpande rigtig god at have. Men hvad skal du se efter, når du skal vælge en bålpande? Det ser vi på herunder.
Indhold i denne guide:
- Hvad er en bålpande?
- Hvad kan man bruge en bålpande til?
- Materialer
- Størrelse. Hvor stor skal panden være?
- Sikkerhed ved madlavning over åben ild
- Rengøring af bålpande
- Vedligeholdelse af din smede- og støbejernspande
Hvad er en bålpande?
En bålpande er, som navnet antyder, en pande der er beregnet til brug over åben ild på bålet. Det vil oftest være en special pande, som kan modstå varmen fra ilden, og omvendt også, ikke fungerer hjemme på de keramiske kogeplader eller induktionskomfuret.
Hvad kan man bruge en bålpande til?
Bålpanden kan bruges til de fleste slags mad, som du vil tilberede over bål. Du kan lave alt fra pandekager, til biksemad, stege en god bøf eller sautere grøntsager i den. Præcis som du vil gøre det med en almindelig pande hjemme på komfuret.
Materialer
Når du skal vælge en ny bålpande, er der flere slags materialer, som de kan være lavet i. Hver især har de nogle fordele og ulemper, som er værd at tage med i betragtning. Hvad der er bedst, afhænger meget af dit behov. Er det primært til brug hjemme i haven, eller skal den bruges når I skal på sheltertur eller lejrtur? Skal den kunne være med i rygsækken på en vandretur?
Bålpande i støbejern
En bålpande der er lavet i støbejern, er en rigtig god pande, som fordeler varmen jævnt, og holder sig god varm. Støbejernspanden er en solid pande, som kan holde i årevis, og faktisk bliver bedre med årene.
Fordele:
- Jævn varmefordeling
- God til simreretter
Ulemper:
- Tung. Ikke egnet til vandreturen
(annoncelinks)
Bålpande i smedejern
En bålpande der er lavet i smedejern, har mange af de samme egenskaber som støbejernspanden. Men den har en fordel i vægten, da den ikke vejer helt så meget. Smedejernspanden giver en lidt hårdere stegning, og er bedre til hurtigere retter og ikke simreretterne, som skal have lang tid.
Bålpanden i smedejern kræver lidt mere fedtstof, for at undgå at tingene brænder på.
Fordele:
- Vejer ikke så meget som støbejern
- Nemmere at transportere
Ulemper:
- Hårdere stegning. Maden brænder nemmere på
- Tung at transportere
Bålpande i emalje
De senere år er der kommet mange bålpander frem i sort emalje og stål, som er velegnede til bålstativ og over gløder. De emaljerede bålpander vejer også mindre end eksempelsvis støbejernspanderne.
Stegeevnen minder om smedejernspanden. De steger lidt hårdt, så man skal være opmærksom på at de ikke bliver for varme. Nogle typer pander, kan også blive en smule deforme, hvis de får for høj varme. Så de er bedst til bålstativ, hvor du nemt kan justere varmen ved at hæve/sænke panden, eller flytte den ud i udkanten af bålet.
Fordele:
- Vejer ikke så meget
- Slip-let effekt
- Nemmere at transportere
- Nem rengøring
Ulemper:
- Hårdere stegning. Maden brænder nemmere på
- Nogle pander kan blive deforme ved for høj varme
Pande i aluminium
Aluminiumspander er ikke super velegnede til bål, men er rigtigt gode som en del af et stormkøkken. Aluminium er meget varmeledende, og kan være meget svær at styre over åben ild. Der laves dog pander i aluminium, som også kan bruges på bål. Men vær forsigtig, og pas på med den direkte ild. Aluminium kan smelte, hvis bålet bliver for varmt. Sørg for at aluminiumspanden ikke er helt nede i bålet, men brug bålstativ eller anden hæve-funktion.
Den store fordel ved en pande i aluminium er den lette vægt. De vejer ikke meget, og er gode til at tage med på vandreturen. Men anbefalingen herfra er kun at bruge aluminium som en del af dit stormkøkken.
Fordele:
- Letvægts pande
- Nem at transportere
Ulemper:
- Svær at styre på bål
- Meget hård stegning. Maden brænder nemt på
- Mere skrøbelig
(annoncelinks)
Bålpande i rustfrit stål
Panderne i rustfrit stål laves ofte med en bund af aluminium, som giver en bedre varmefordeling, end hvis det var ren stål. Selvom stålet har et højere smeltepunkt end hos aluminium, er det stadig for lavt ift. hvor varmt et bål kan blive. Så du skal også her passe på med, at have stålpanden helt nede i bålet eller nede i rødglødende kul.
Brug et bålstativ eller lignende, så du undgår at din pande tager skade.
Fordele:
- Vejer mindre end støbe- og smedejernspander
- Nem at transportere
Ulemper:
- Meget hård stegning. Maden brænder nemt på
- Mere skrøbelig
Undgå non-stick pander
Når du skal lave med på pande over bål, skal du ikke bruge pander med non-stick belægninger. De er fine hjemme i køkkenet. Men er ikke beregnet til madlavning over bål. Du risikerer at belægningen går i stykker, bliver beskadiget og måske ender op i dine fødevarer. Non-stick belægninger kan være sundhedsskadelige.
Størrelse. Hvor stor skal panden være?
Bålpander fås i mange størrelser. Hvilken du skal vælge, afhænger helt af hvad du skal bruge den til. Og hvor du skal bruge den.
Er det til bålhygge hjemme i haven? Så skal den ikke flyttes så meget rundt på, og du kan vælge en større pande. Skal den derimod med på en vandretur, skal den måske være lidt mindre, så den kan være i rygsækken.
På lejr- og shelterture, er der ofte en bil i nærheden, så du sagtens kan slæbe en stor pande med.
Bålpander fås ned til størrelser på omkring de 20 centimeter, og helt op til 60-70 cm for de store bålpander, hvor du kan lave bålmad til mange på én gang.
Du kan også få specialpander til pandekager og popcorn. Disse er typisk med et langt træskafte, så børnene også kan være med uden at brænde sig.
Vil du have inspiration til madlavning over bål? Så tag et kig i vores sektion for opskrifter på bålmad.
Sikkerhed ved madlavning over åben ild
Madlavning over åben ild, medfører altid en risiko for at man kan brænde sig. Men med lidt forholdsregler og ens sunde fornuft, er det på ingen måde farligt at lave bålmad.
Et par gode bålhandsker er vigtige, da du så lettere kan håndtere en varm gryde eller pande, uden at brænde dig. Du kan rumstere rundt med bålstativ m.v. Skal du pakke let til en vandretur, kan du måske nøjes med en enkelt handske. Men ellers er et sæt at anbefale.
Grydeskeer i træ kan også anbefales. De bliver ikke så nemt varme som en jernske, og ridser heller ikke din bålpande. Husk at tage træskeen af panden, så du ikke risikerer at den futter af.
Medbring gerne salve eller gel til brandsår i din førstehjælpstaske.
Og husk at have en spand vand eller stor vandflaske i nærheden. Så kan du reagere hurtigt, hvis noget uforudset skulle opstå.
Rengøring af bålpande
Skal din bålpande rengøres på turen, er det ikke sikkert at du har dine normale rengøringsmidler og -værktøjer med. Men du kommer heldigvis langt med vand og naturmaterialer.
- Kog panden af med vand, når du er færdig med madlavningen. Så slipper madresterne lettere.
- Er det brændt meget fast, skal panden måske lige stå i blød natten over.
- Har du ikke en opvaskebørste med på tur, kan du bruge en god tot stort græs, til at skrubbe panden med.
- Gentag proceduren, hvis du oplever at det er meget brændt fast.
Vedligeholdelse af din smede- og støbejernspande
Bruger du smedejernspander og støbejernspander, skal du gerne være ekstra gode ved disse. Så holder de i mange år. Rigtigt mange år.
Vær opmærksom på, at du aldrig må bruge sæbe eller opvaskemiddel på støbejerns- og smedejernspander. Varmt vand er vejen at gå.
- Vask panden af med varm vand. Brug en svamp, opvaskebørste eller græs til at skrubbe panden.
- Kog evt. panden op med vand, så fastbrændte rester løsnes lettere.
- Smedejernspander og støbejernspander skal tørres grundigt. De skal være helt tørre, inden du pakker dem væk igen. Ellers kan de ruste.
- Smør dem jævnligt ind i et tyndt lag neutralt olie. Det forlænger levetiden.