Skal du på tur udendørs i frostvejr og kulde, og lave mad eller kaffe udendørs? Så skal du måske medbringe vintergas til dit stormkøkken. For ikke alt gas virker, når det er frost.
Forestil dig, at du er ude at vandre, er på lejrtur eller sheltertur i frostvejr. Det er koldt og vinden bider. Så nu skal der koges vand til kaffe eller til tilberedning af maden. Du finder din Trangia eller andet stormkøkken frem.
Men gassen vil ikke tænde.
Det kan være et stort problem. For nu kan du hverken lave mad eller varmt vandt. Og har du ikke mulighed fro at lave bål, kan det potentielt set, være en showstopper på turen.
Ikke alt gas virker, når det bliver koldt
Problemet er, at mange af de små gasflasker, som bruges til stormkøkken, Trangias, Primus, Jetboils osv. ikke er beregnet til brug om vinteren.
Det kolde vejr køler gasflasken / dåsen ned, og så står du med en underafkølet gas, som måske slet ikke vil tænde.
Får du ild i det, kan det være en langsommelig proces, da fordampningsprocessen bliver langsommere, jo koldere temperaturen er.
(annoncelinks)
Vintergas er nødvendigt
Heldigvis findes der gasflasker op markedet, der er beregnet til brug om vinteren. Vintergas er typisk en gas, som kan holde ned til -20 til -22 graders frost. Flasken indeholder typisk en gasblanding af propan og isobutan.
I vintergasflasker er der dog lavet en teknologi, der gør at gassens fordampningsevne bevares bedre, så du får en gasflaske der også dur ved iskolde temperaturer.
Gasflaskerne kommer typisk med standard gevind, så det passer til de fleste mærker af udstyr, som findes på det danske marked.
En flaske vintergas er typisk en smule dyrere end almindelige gasflasker til brændere og stormkøkkener.
Overvej derfor eksempelvis Primus Winter Gas til dine vinterture i shelter.
(annoncelinks)