Hvor længe skal brænde tørre, før det er tørt nok? Få svar på, hvor længe du skal tørre dit brænde, og få tips til opbevaring af dit brænde under tørring.
Vil du selv skaffe brænde til dine shelterture eller til brug i brændeovnen, er det vigtigt at du sikrer god tørring af dit brænde efter at det er kløvet. Tørt brænde giver mere varme og mindre røg.
Men hvor længe skal brænde egentligt tørre, før at det er tørt nok?
Det kigger vi på i denne artikel.
Hvorfor skal brænde tørres inden brug?
For at få det optimale ud af dit brænde, er det vigtigt, at det er har tørret godt. Hvis dit brænde er helt tørt, får du en bedre udnyttelse af energien i brændet. Du får med andre ord, mere varme ud af dit træ.
Som en bonus, vil tørt træ ikke danne helt så meget røg, som træ med højere fugtighed. Det er både godt for dig der bruger brændet til bål på shelterpladsen, og dig der bruger brændet i din brændeovn/pejs. Det giver mindre sod i din skorsten.
Hvor tørt skal brænde være?
Træ består af cirka 50% vand. Men for at træet kan kaldes tørt, og dermed brænde optimalt, skal du have fugtigheden i brændet ned på omkring 18% eller endnu lavere.Der findes en række metoder til at teste, om dit brænde er tørt nok.
- Tjek brændet for små tørrerevner. Efterhånden som træet tørrer, vil der opstå mange små revner i træet. Kig på enderne af dot brændestykke. Mange små revner her, er tegn på at brændestykket er godt tørt.
- Prøv at slå to stykker brænde mod hinanden. Tørt træ er hårdere, og vil give en kraftigere og skarp lyd, når du slår dem mod hinanden. To våde stykker træ, giver en lavere og mere “dump” lyd.
- Put lidt vand eller spyt på den ene ende af brændstykket og pust nu hårdt i den anden ende. Ved tørt brænde, kan du ofte lave små bobler, når du puster gennem brændet.
- Træets duft siger også lidt om, hvor tørt det er. Friskt træ dufter af træets saft og/eller harpiks. Efterhånden som træet tørrer, vil duften fortage sig og blive mindre.
- Mug, svamp og skidt på træet, kan også være et ten på, at træet stadig er for fugtigt, og ikke har ligget godt nok til tørring.
- Den mest præcise måde er dog, at bruge en fugtighedsmåler til at tjekke brændets fugtighed. Her får du præcis måling af vandindholdet i træet. Sådan en kan du købe i dit lokale byggemarked eller på nettet.
Tørretid på dit brænde
Tørretiden på brænde afhænger af flere parametre.
Træsorten
For det første, afhænger tørretiden af, hvilken træsort der er tale om. Hårdt træ tørrer langsommere end blødt træ. Løvtræ tørrer som udgangspunkt langsommere end fyrretræ.
Løvtræ som eksempelvis avnbøg, bøg, eg og ask, skal gerne ligge til tørring i mindst halvandet år. Gerne to sommerperioder.
Fyrretræ tørrer derimod markant hurtigere, og her vil du kunne bruge det allerede efter et halvt års tørring henover en sommerperiode.
Kløvningen
Hvordan du kløver brændet, har også stor indflydelse på brændets tørretid. Helt runde stykker, som ikke kløves, tørrer markant langsommere end kløvet træ.
Sørger du derimod for at kløve brændestykkerne, så de får store flade sider, vil det kunne tørre hurtigere. Jo mere overflade, jo nemmere tørrer der. Flade stykker brænde tørrer også hurtigere end store massive klumper.
Luft under tørring
Sidst men ikke mindst, afhænger tørretiden i høj grad af, hvor meget luft der er omkring brændet. Jo mere luft, jo bedre. Så kan fugten i træet nemmere komme ud, og tørretiden forkortes. Det er i den henseende vigtigt, hvordan du vælger at stable dit brænde, og hvor du stabler det henne.
Opbevaring af brænde
Når du skal opbevare dit brænde til tørring, skal du sikre dig at det får lys og luft. De to ting giver tilsammen gode forhold til brændetørring. Hvis så samtidigt kan give lidt ly for nedbør, giver det dig optimale tørreforhold for brændet.
Tænk derfor de 3 ting ind, når du tørrer dit træ.
Udendørs opbevaring af brænde
Tørring udendørs er effektivt, da der her kommer masser af luft. Sørg desuden for et overdække, så regn og nedbør holdes væk fra brændestakken. Så tørrer træet hurtigere.
Et brændeskur er den optimale løsning. Her kan træet ligge godt beskyttet mod nedbør, men kan samtidigt få luft og måske lys ind. Brændeskuret skal have godt med åbninger, så der kan komme luft ind.
Et halvtag er også en glimrende løsning. Ligesom et skur, dæmmer det for nedbør, men sikrer både lys og luft til din brændestabel, så træet kan tørre hurtigere.
I både brændeskur eller under halvtag, skal du sørge for et godt underlag til brændet, så det ikke har direkte kontakt med jorden. Det kan være fliser, strøer eller paller, som brændestakken stables op på.
Læg din stabel, så du har god luftcirkulation rundt om dit brænde. Og vend så gerne endestykkerne på hvert brændestykke udad, så vandet kan fordampe herfra.
Opbevaring af brænde under åben himmel
Med udendørs brændeopbevaring mener vi under åben himmel. Altså ikke i eksempelvis et brændeskur.
Du kan nemlig sagtens tørre brænde udendørs, også selvom der er fugtighed fra vind og vejr. Det kan tage lidt længere tid, men kan sagtens lade sig gøre.
Undgå så vidt muligt, at din brændestabel har kontakt med jorden. Placér den gerne på fliser, eller nogle kævler, så den ikke har direkte jordkontakt.
Sørg desuden for at holde græs og planter nede omkring brændestablen. Er der kontakt med fugtigt græs, forlænges tørretiden på brændet.
Vend desuden barkdelen på træet opad, så vandet får sværere ved at trænge ind i træet.
Og så kan du med fordel have en lille vinkel på dit brænde. Lægger du det lidt skråt, med den ene ende mere nedad, vil vandet lettere løbe af brændestablen, og ikke så let trænge ned i den. Lidt som et tag. Vandet skal løbe af, ikke ned i.
En lille presenning, eller blikplade eller andet på toppen, kan hjælpe dig med at lede vandet væk fra din brændestabel.
Når du stabler dit brænde udendørs, så tænk over, at du gerne vil have det udsat for mest muligt sol og vind. I den henseende, skal du gerne have eksponeret de største flader overfor dette. Altså luft mellem stykkerne, og placering af stablen et sted, hvor både vind og sol kan ramme brændestablen.
En rækkestabel er god til tørring af brændet udendørs. Det er den helt klassiske brændestabel, der danner en mur af træ. Du kan også prøve en rundstabel. Her får du mere æstetisk brændestabel, som også kan sikre at regn nemt løber af træet. Rundstabler kræver dog lidt mere at bygge op, så du undgår at de braser sammen.
Indendørs opbevaring af brænde
Undlad at opbevare fugtigt træ indendørs. Brændet skal først ind, når det er tørret.
Brændet vil afgive fugten i sig, og dette vil trækket ud i rummet, som det opbevares i. Det kan give dig problemer med fugt og skimmelsvamp, og kan være skadeligt for dit helbred.
Læs også om:
Hvilket træ der er godt til dit bål
Brændværdi i træ