Overnatning udendørs. Bålmad. Hygge. Leg. Aktiviteter i naturen. Kvalitetstid sammen. Væk fra skærmen. Det er bare nogle af de ord, som du kan forbinde med en sheltertur med børn.
En sheltertur kan være en rigtig familie-ting, hvor I kommer væk fra hverdagens stress og jag, får pulsen ned og lever det (lidt mere) simple liv. Det kan klart anbefales!
Og så er det på ingen måde svært. Det kræver bare lidt forberedelse inden shelterturen. I denne guide til sheltertur med børn, får du tips og gode råd til en succesfuld tur i børnehøjde.
1. Book et shelter på forhånd
Rundt om i Danmark ligger der mere end 1.000 sheltere, som kan enten benyttes helt gratis, bookes gratis på forhånd eller bookes for et mindre beløb. Når du skal på sheltertur med børn, anbefaler jeg at I booker et shelter på forhånd. Så ved i at det er ledigt, og at det står til jeres rådighed.
Ikke-bookede shelters er efter først-til-mølle. Og det vil være ærgerligt at have bygget shelterturen op, for at finde ud af at der er optaget, når I når frem til shelterpladsen.
Vælg et shelter med toiletforhold. Oftest er det et simpelt muldtoilet. Men det fungerer fint.
En shelterplads med vandhane er også at foretrække. Er der ikke vand, skal I medbringe rigeligt vand hjemmefra.
2. Tjek vejrudsigten – start ikke for koldt
Undersøg vejrudsigten inden turen. Er det jeres første tur, skal I nok ikke starte alt for koldt. Vælg en varmere periode, hvor der er mindre chance for at I kommer til at fryse om natten.
3. Snak om turen hjemmefra
Inddrag børnene i planlægningen af shelterturen. Hvis de er en del af processen, bliver forventningerne til turen også derefter.
- Hvad tænker de selv om turen?
- Hvad har de af forventninger?
- Hvad kan de tænke sig at opleve?
- Hvilke ting kan I lave?
- Hvilken slags mad og drikkelse skal med på turen?
- Hvorfor noget grej skal med?
Der er nok af spørgsmål. Og ved at snakke shelterturen igennem med børnene inden, kan I også få taget brodden af eventuelle bekymringer, de måtte have. Måske tænker de at det er farligt. Uhyggeligt. Kommer der en ulv? Børn kan have mange bekymringer om det at skulle sove ude i naturen. Her er chancen for at få snakket det igennem og beroliget børnene.
4. Sheltertur på børnenes præmisser
Husk at lade turen være på børnenes præmisser. I hvert fald meget af turen. Planlæg ikke alt for meget i forvejen. Lav ikke en stram tidsplan og sæt ikke alt for høje ambitioner for hvad I skal nå på shelterturen.
Børn kan hurtigt blive grebet af en aktivitet. Så det er vigtigst at I bare hygger jer og får den bedste oplevelse. Det giver også grobund for lyst til flere shelterture sammen med mor og far.
5. Hvad kan man lave på en sheltertur? Aktiviteter for børn
Naturen byder på et væld af muligheder og aktiviteter for børn. Den er den perfekte legeplads for legesjæle og nysgerrige unger. Ofte finder børn bare på noget selv, når først de er udendørs. Også på shelterturen i skoven.
Mangler du inspiration til aktiviteter for børn, så har vi samlet en række idéer her.
- Byg en hule
Hulebyggeri i skoven er en fantastisk aktivitet, som der kan gå timer med. Ofte skal der bare få pinde til, for at I får en god hule. Find nogle lange nedfaldne grene, og stil dem op af en lavthængende gren. Enten som en slags telt eller som en tipi.
Se hvordan du kan bygge hule i skoven > - Insektjagt med syltetøjsglas
Medbring et par rengjorte syltetøjsglas med låg, og gå på insektjagt i naturen. Hvad kan I finde? En bille, en græshoppe, en skovmyre? Husk at være forsigtige med insekterne, og sæt dem ud igen når I har kigget på dem. - 1 time, 2 hold, 3 dyr
I kan lege 1 time, 2 hold, 3 dyr, hvor det gælder om at finde en bestemt dyreart på tid.
Læs mere om 1 time, 2 hold, 3 dyr – legen her. - Snit en pind
Medbring snitteknive og lad børnene snitte i et stykke træ. Måske de skal lave deres egen pind til snobrød? - Kravl i træer
Skoven er fyldt med klatrestativer, som bare venter på at børn skal kravle i dem. At kravle i træer er altid sjovt. - Lav en bue og pil
Medbring snor, så I kan lave jeres egen bue. Ud og find en god nedfalden gren, som I kan spænde op som bue. Mindre grene kan bruges som pile. Find nogle grankogler, som I kan skyde til måls efter. - Gemmeleg
Det er oplagt at lege gemmeleg. Skoven byder på et væld af gode træer og buske, som man kan skjule sig bag ved. Bare husk at aftale, hvor langt man må gå væk. Man skulle jo nødigt blive rigtigt væk. - Gå på nattevandring
Skal I overnatte i shelter, kan det være spændende (måske lidt for meget) at tage på nattevandring. Medbring lommelygter eller pandelamper, og se hvad I kan se om natten i skoven. Måske I kan se flagermus eller høre ugler der tuder? Det kan være lidt uhyggeligt, men også spændende. Og så er det jo godt at man har mor og far med. - Medbring havespil
Har I plads, kan I medbringe forskellige havespil, som I kan lege på shelterpladsen. Kongespil, stigegolf og lignende er gode til en sheltertur.
6. Mad til shelterturen
På en sheltertur er det super hyggeligt at lave mad over bål. Og det behøver ikke at være svært. Mange af de retter I laver derhjemme, kan også laves i en bålgryde eller på en bålpande. Det kan også bare være noget så simpelt som pølser og brød. Eller bare madpakker.
Meget kan forberedes hjemmefra, hvis I vil undgå for meget bøvl ved bålet. Så kan I nøjes med bare at skulle opvarme maden i bålgryden.
Find opskrifter på bålmad her.
7. Medbring snacks til bålhygge
Laver I bål, er det oplagt at lave dessert og snacks over bål. Det kan være:
- Ristede skumfiduser
- Snobrød
- Bålpandekager
Det er alle nemme lækkerier, som børnene kan være med til at tilberede. Dejen til snobrød kan laves hjemmefra. Det samme kan pandekagedejen. Hæld den på en 1½ liters rengjort sodavandsflaske. Så bliver det ikke meget nemmere, når de skal bages på bålpanden.
8. Pakkeliste til sheltertur med børn
Hvad skal I have med på shelterturen med børn? Behovet afhænger meget af børnenes størrelse. Specielt i forhold til tøjmængden. Skal der skiftetøj med?
Det gode ved en sheltertur er, at man ofte har bilen med. Og holder den i nærheden kan man have ekstra forsyninger med i bilen. Så er det nemt at hente, hvis man skulle få vådt tøj.
Se vores forslag til pakkeliste til shelterture.