Regnbuer er en af naturens mest fortryllende og fascinerende optiske fænomener. Men hvad er en regnbue, og hvordan opstår den? Få svaret i denne artikel.
Du kender den helt sikkert. Regnbuen. Denne flotte bue af farver, som du indimellem kan være heldig at se på himlen.
Men ved du hvorfor en regnbue ser ud som den gør? Og hvorfor den opstår? Få svaret herunder.
Hvad er en regnbue?
En regnbue er et optisk lysfænomen, der kan opstå når solens stråler bryder og spredes gennem små vanddråber oppe i atmosfæren. Disse regndråber spreder lyset ud i flere farver, som viser sig som de karakteristiske 7 farver i en regnbue.Bueformen der ses på himlen dannes, når lysstråler reflekteres inde i regndråberne. Reflektionen sker ved en vinkel på præcis 42 grader. Resultatet er faktisk en stor regnbue cirkel på himlen. Men du vil oftest kun opleve en del af cirklen, da horisonten og jordens krumning, vil blokere dit syn til hele cirklen. Dermed ser du kun et udsnit af den, en bue. Regnbue.
Regnbuens højde på himlen, varierer alt efter årstid og tid på dagen. Om vinteren står regnbuer højere oppe på himlen, mens de står lavere om sommeren. Endvidere vil regnbuer også stå højere tæt ved solopgang og solnedgang.
Hvornår opstår en regnbue?
Regnbuer kræver som navnet antyder, at der er regn til stede, for at den kan opstå. Du vil derfor kunne opleve regnbuer, når vejret byder på regnbyger, men solen skinner samtidigt. Så kan solens stråler brydes i regndråberne.
Regnbuen vil så kunne opleves modsat solen. Altså skal du stå med solen i ryggen og kigge væk fra denne, for at kunne se regnbuen.
Hvor mange farver er der i en regnbue?
En regnbue består af 7 farver, som glider ind i hinanden. Regnbuens yderste farve er rød. Herefter følger orange, gul, grøn, blå, indigo og violet. Disse farver dannes som følge af brydning og spredning af sollys gennem vanddråber i atmosfæren.
Solens hvide stråler består af mange farver, og de forskellige farver har forskellige bølgelængder, og afbøjes varieret i regndråberne. Også alt efter hvor højt oppe på himlen, de enkelte regndråber er. Rækkefølgen af farver opstår derfor, når de synlige bølgelængder lys rammer dråber i forskellig højde. Rød har den længste synlige bølgelængde, mens violet har den korteste.
Dobbelte og tredobbelte regnbuer
Kigger du godt efter, vil du ind i mellem, kunne skimte endnu en regnbue, højere oppe end den tydelige regnbue. Det er den sekundære regnbue, hvor den “normale” (mest synlige), er den primære regnbue.
Den ekstra regnbue forekommer, når der sker en ekstra spejling af solens stråler i vanddråberne. Resultatet er endnu en regnbue, dog med meget mere svage farver. Og hvis du kigger efter, vil du opleve at farverne er i modsat rækkefølge på den sekundære regnbue.
Der kan faktisk godt opstå en tertiær regnbue også. Men det hører til sjældenhederne, og du skal være rigtigt heldig for, at opleve hele tre regnbuer på én gang.
Lav din egen regnbue hjemme i haven
Har du fået lyst til at lære dine børn lidt om regnbuer? Så skal du prøve at få dem til at lave deres egne regnbuer. Alt du skal bruge er en solrig dag og en vandslange (med vand).
Hvis du har en dyse på vandslangen, som forstøver vandet fint, kan du bruge denne. Hvis ikke, kan du blokere slangens åbning med en tommelfinger, så vandet forstøver fint.
Stil jer nu med solen i ryggen, og peg vandslange fremad. Bevæg den lidt frem og tilbage, ind til I kan se regnbuen opstå.
Cool tryllekunst for ungerne. Eller bare videnskab, alt efter hvordan du vælger at fremlægge det. 😉
Bliv også klogere på haloer på himlen