Danmark har 4 hjortearter, som du kan støde på i naturen. Rådyr, dådyr, sika og krondyr. Ved du hvad forskellen er på rådyr og dådyr? I denne artikel kan du lære at kende hjortene fra hinanden.
I den danske natur, kan du opleve 4 hjortearter. Rådyr, dådyr, sika og krondyr. De kan godt minde om hinanden, specielt i den periode, hvor dyrene ikke har gevir.
Men der er flere karakteristika, som du kan bruge, for at artsbestemme den enkelte hjorteart.
Lær at kende forskel på dem her.
Størrelse og udseende
Hjortenes størrelse kan også afsløre lidt om, hvilken hjorte art, der er tale om. Det kan dog være behæftet med en vis usikkerhed, da der jo findes unger og ungdyr, der måske endnu ikke er fuldt udvoksede. Dyrenes farver og mønstre minder ofte også om hinanden. Men der er dog forskelle, som alt sammen kan være med til, at afgøre hvilken art det er.
Rådyr
Rådyret er den mindste af de 4 hjortearter i Danmark. Rådyr har en skulderhøjde på 65-75 cm, og vægten ligger typisk på 20-30 kg.
Sommerpelsen er rødbrun, mens vinterpelsen er mere gråbrun. De yngste dyr og rålam har hvide prikker på pelsen. Prikkerne forsvinder når de får den første vinterpels.
Råbukkens (hannen) gevir, kaldes for en opsats. Det er et mindre gevir, med mindre spidser. En fuldvoksen råbuk får typisk 3 spidser på hver opsats, og kaldes for en 6-enders.
Dådyr
Dådyret har en skulderhøjde på 75-100 cm. Hunnerne vejer typisk et sted mellem 30 og 50 kg, mens de større hanner, kommer op mellem 60 og 100 kg.
Pelsfarven er om sommeren rødbrun, mens vinterpelsen er en mere gråbrun nuance. Dådyret har normalt hvide pletter på siderne og ryggen. Dådyr har desuden en sort stribe, der løber fra nakken og ned til halespidsen.
Dåhjorten (hannen) har et skovlformet gevir. Dette kaldes for en fuldskuffel. Det er den eneste af de 4 hjortearter, der har denne type gevir.
Sika
Sika er lidt større end rådyr, og har typisk en skulderhøjde på 80-85 cm. Vægten er 30-55 kg, hvor hannerne er de tungeste.
Sikaernes sommerpels minder om dådyrenes. En rødbrun farve, med hvide pletter på side og ryg. Vinterpelsen er mørkere brun hos hannerne, mens den er mere gråbrun hos hunnerne.
Sikahjortens gevir minder mest i rådyret. Det er et mindre gevir, ofte 8 spidser. Det kaldes derfor ofte for en 8-enders.
KrondyrKrondyr bliver store. Specielt kronhjorten, hannen, kan virke kæmpestor. Han kan blive op til 150 cm i skulderhøjde. Ellers ligger krondyr mellem 100 og 150 cm. Vægten er typisk mellem 80 og 140 kg. Store hanner kan veje op mod 180-200 kg.
Sommerpelsen er rødbrun, med en smule mere gråbrune nuancer ved hoved og hals. Krondyrets vinterpels er mere gråbrun, og desuden også længere end sommerpelsen.
Kronhjorten kan have et imponerende gevir. En stor kronebærende kronhjort, kan have et gevir på mere end 1 meter. Antallet af spidser (ender) varierer. Et stort flot gevir kan have 12 ender på hver. Sådan en kronhjort kaldes så for en 24-enders.
Hvorfor skifter hjortens pels farve?
Hjortes pels skifter farve i løbet af året. Farven skifter for at den har den bedste camouflage til årstiden. Ungerne har ofte pletter, så de er endnu bedre camoufleret, når de ligger i skovbunden.
Spejl – kig på dyrets bagdel
Hvis du på afstand skal artsbestemme en hjort, kan du kigge på dyrets “spejl”. Spejlet er den lyse bagdel på dyret. Her er der variationer i både farve og mønstre, som signalerer hvilke art det er, og faktisk også kan vise, om det er en hun eller han.
Rådyr spejl
På et rådyr er spejlet helt hvidt. Den korte hale har ikke en sort stribe, hvorfor et rådyr spejl er ensfarvet hvid. Hos hunnerne ligner det hvide spejl ofte et hjerte, som står på hovedet. Hannens spejl er mere cirkelformet.
Dådyr spejl
Dådyrets spejl kan let adskilles fra rådyrets. Et dådyr spejl har 3 sorte streger. Halen og så en streg på hver side. Den kan genkendes ved, at det ligner, st der står 1 1 1 bag på den, med sort skrift på hvidt lærred.
Sika spejl
Sikahjortens spejl, minder mest om dådyrets. Den har også 3 sorte markeringer, men halestregen er smallere, og sidemarkeringerne er mere pletter, end streger. De kan også være så udtydelige, at kun den midterste sorte streg ses. Den har derfor ikke samme 1 1 1 markering, som dådyret, og du kan derfor let afgøre, om det er en sika du har set.
Krondyr spejl
Krondyret har som den eneste af de fire hjortearter, et mere gulbrunt spejl. Desuden har den en stor brun hale, uden en sort streg på.
Hvorfor har hjorte et spejl?
Hjortenes spejl fungerer som et advarselssignal og vejviser, for de andre dyr i flokken. Under flugt spredes hårene omkring spejlet, så det tydeligt ses. Derved kan de andre dyr, specielt ungdyrene, let se at følge efter de mere erfarne dyr.
Udbredelse i Danmark
Vores hjortearter findes over det meste af landet. Enkelte dog ikke i visse områder. Rådyret er det mest udbredte, og kan træffes i hele landet.
Rådyr
Rådyr er den mest almindelige hjorteart i Danmark. Man regner med at der lever 3-400.000 rådyr herhjemme. Du kan støde på rådyr i hele landet.
Rent statistisk er der derfor størst sandsynlighed for, at du støder på rådyr end de andre hjorte arter.
Dådyr
Dådyr lever i hele landet, og er den tredjemest udbredte hjorteart, med estimeret cirka 30.000 dyr. Du kan støde på den i det meste af landet, men den er især talrig på Fyn.
Sika
Sikahjorten er den mindst udbredte, af Danmarks 4 hjortearter. Den er blevet udsat i naturen, og er ikke naturligt hjemmehørende for Danmark. På landsplan er der estimeret 800-1.000 dyr. Der er derfor mindre sandsynlighed for, at det er en sika du støder på, end en af de 3 andre.
Men der er områder, hvor sikavildt er godt repræsenteret.
Krondyr
De store krondyr er den næstmest udbredte hjorteart i Danmark. Man regner med, at der findes 30-40.000 dyr i Danmark. Modsat rådyr og dådyr, lever krondyr ikke frit på Fyn. Men er de er udbredt på Sjælland og i Jylland.
Hyppige spørgsmål om de danske hjortearter
Hvad er forskellen på rådyr og dådyr?
Du kan kende forskel på rådyr og dådyr, ved at kigge op pelsen og spejlet (bagenden). Dådyr har ofte hvide pletter på side og ryg, og har 3 sorte streger på den hvide bagende. Rådyret har helt hvidt spejl.
Hvornår ser man oftest hjorte?
Hjortene er mest aktive morgen og aften. Men du kan være heldig at støde på dem hele dagen.