Almindelig Judasøre (Auricularia auricula-judae) er en særpræget svamp, som du kan finde i skoven. Den spiselige svamp ligner lidt et øre, hvilket har været med til at give den navn derefter.
Judasøre er en karakteristik udseende svamp, som er udbredt i både Danmark og store dele af verden. Den findes både i Europa, Nordamerika, Asien og Australien.Svampen er en spisesvamp, som kan anvendes både frisk og tørret. Den er ikke kendt for sin smag, da denne er meget neutral, men mere på grund af dens konsistens, som den kan tilføre forskellige retter.
Svampens udseende
De unge eksemplarer af Judasøre er oftest udformet som en muslingeskal. De ældre eksemplarer får flere folder, og kan mange gange ligne et øre. Farverne på Judasøre er typisk lysebrune.
Konsistensen på Judasøre ændrer sig også med svampens alder. De friske svampe er bløde og meget geléagtige, mens de bliver mere seje og hårde med alderen. De tørrede svampe er helt hårde. Konsistensen kan også afhænge af vejret, hvor de er bløde i fugtigt vejr, og hårdere i tørre perioder.
Sæson og voksested for judasøre
Judasøre er en af de svampe der kan findes det meste af året. Den er dog mest fremtrædende i efterårs- og vintermånederne.
Judasøre finder man oftest fæstnet på hyldetræer. Ind i mellem kan den dog findes på andre løvtræer også, eksempelvis på bøg, birk, elm og ask. Judasøre kan vokse både på træer og grene, og på dødt træ i skovbunden.
Judasøre forveksling
Judasøre bør ikke umiddelbart kunne forveksles med giftige svampe. Den kan forveksles med forskellige bævresvampe, de er dog ikke giftige. Bævresvampe har dog ikke samme muslingeskalform som Judasøre, og der er ofte også meget mere blævrede og geléagtige, og har typisk en mere klistret og klæbrig overflade.
Tilberedning og brug i madlavning
Judasøre er en svamp der er velegnet til tørring. Og den er nem at tørre. Rens svampene og dup dem tørre med køkkenrulle. Herefter kan de ligge og tørre nogle dage. Enten på et viskestykke, noget køkkenrulle eller en lille tallerken eller fad. Svampen tørrer hurtigt. Du kan også tørre Judasøre i ovnen ved lav varme, eller i et lille fad på radiatoren.
De tørrede svampe skal udblødes i koldt vand, inden du bruger dem i madlavningen.
Judasøre kan også anvendes i frisk tilstand, men er ikke så velegnet til stegning.
Brug Judasøre i bl.a. supper og salater.
Hvorfor hedder svampen judasøre?
Judasøre har fået sit navn fra den bibelske historie. Judas hængte sig i et hyldetræ, og der voksede svampe ud der, hvor hans øre ramte træet.
Hvordan ser Judasøre ud?
Unge eksemplarer af Judasøre er formet som en muslingeskal, mens ældre eksemplarer har folder og ligner lidt ører, der sidder på træet.