Når foråret er på vej, sker der ting i naturen. Planter og blomster dukker op, dyr og insekter kommer frem og temperaturen stiger. Men hvornår begynder foråret, og hvilke tegn er forårsbebudere? Få svaret herunder.
Forår i Danmark kan være fantastisk. Vinterens kulde slipper sit tag i landet, og varmere temperaturer tager over. Typisk er foråret også ensbetydende med mere solrige dage.
Og med mere sol og varme, sker der ting og sager i naturen. Liv pibler frem alle vegne. Planter vokser, træer springer ud. Dyr bliver mere aktive. Nogle vågner fra hiet, andre klækkes, og andre arter melder deres ankomst efter ophold under varmere himmelstrøg.
Skønt.
Men hvilke tegn er der egentligt på, at NU er foråret endelig her?
Kalenderen kan nemlig snyde, selv om foråret officielt starter 1. Marts, er det langt fra sikkert at naturen har det på samme måde. Marts kan sagtens være fuld af sne og frost, så foråret starter senere.
12 tegn på forår
Forårsblomster
Når foråret er her, betyder det også at et væld af blomster kommer frem i skov og haver. Vintergækker og Erantis er blandt de første forårsblomster, og kan også sagtens springe ud i den sene vinter.
I skoven vil er også begynder at dukke smukke Anemoner op i skovbunden. Andre forårsblomster er bl.a. Vorterod, Guldstjerne, Viol, Følfod, Skovsyre og Påskeliljer.
Sommerfugle
Når du begynder at kunne se sommerfugle igen, vil det også være et tegn på forår. Der er nogle overvintrende sommerfugle i Danmark, som også er de første som kommer frem, når forårets varme indfinder sig. Det vil ofte dreje sig om den flotte gule citronsommerfugl. Dagpåfugleøje og Nældens Takvinge er andre af de første sommerfuglearter, du vil se i foråret.
Bøgen springer ud
Bøgetræet er et af de sikre tegn på, at foråret er her. Bøgen har brug for sol og varme, og springer først ud hen i foråret. Det sker typisk fra slutningen af Marts til midt i April. Bøgen er derfor ikke en af de tidligste forårsbebudere, men et stensikkert tegn på foråret.
Humlebier
Når humlebidronningerne ses, er det også et godt forårstegn. Humlebierne flyver rundt og spiser på i sær gæslinger på pil, og leder efter et godt sted at starte året koloni op.
Aktive myrer på myretuen
I foråret kommer der også liv i myretuen igen. Myrer bliver aktive, og vil på solrige dage klumpe sig sammen, og lade sig opvarme af forårssolens stråler. Når de herefter bevæger sig ned i myretuen, varmes boet op.
Det er især de røde skovmyrer, du kan se som de første forårsaktive myrer.
Træer og buske springer ud
Varmen i foråret får planterne til at gro. Nye blade spirer frem fra knopper, og skud og blade spirer op fra skovbunden. Skoven begynder at blive grøn igen. Og det starter ofte fra bunden. Pilens gæslinger ses, og er en god forårsbebuder.
Kirsebærtræerne står i blomst
Både kirsebærtræer, moreller og mirabelle sender sine knopper i blomst. Og de flotte hvide eller lyserøde blomster, er fået fod tegn på at vi har forår. Træer der står beskyttet på en sydvendt plads, kan springer meget tidligt ud.
Ramsløg
Ramsløgene skyder også i vejret i foråret, og i mange skove vil de flotte grønne blade, vokse sig store i det tidlige forår. Ramsløget kan sankes og bruges til madlavning. Læs mere om sankning af ramsløg i skoven.
Lærken
Når lærkens skønne trillende sang kan høres højt på himlen, er det et godt tegn på at det er forår. Han er på udkig efter en mage, og viser ved sin flotte da g og evnen til at blive ved længe, at han er det rigtige valg for hunnen.
Fuglene bygger rede
Småfuglene begynder at bygge rede i foråret. Og har du redekasser i haven, vil du for alvor kunne se dem først se kasserne an, og forhåbentligt også begynde at flyve redematerialer til. Det vil ofte være musvit, blåmejse, skovspurv og gråspurv.
Fuglesangen vender også tilbage i fuldt kor, og du vil kunne høre flere og flere fugle synge. Solsorten starter og slutter showet.
Frøer og tudser lægger æg
I slutningen af marts og starten af april, lægger frøer og tudser deres æg i søerne. Du vil derfor kunne begynde at se klumper af æg nede i vandet. Æggene er små gennemsigtige klumper, med en sort prik i midten af ægget.
Insekter i skovbunden
Insekter vågner fra deres dvale, og skovbunden vil i foråret begynde at myldre med liv igen. Bl.a. bænkebidere og biller vil blive mere synlige, ligesom skovflåtens sæson også vil starte her i foråret.
Hvad kendetegner ellers foråret i Danmark?
Forårsmånederne har foruden de ovenstående forårstegn, også nogle andre karakteristika.
Årets tørreste årstid er foråret. Under normale forhold, er foråret blandt de tørreste måneder vi har. De tre måneder i foråret, ligger i toppen over måneder, hvor der falder mindst nedbør. Og det er samtidigt også den årstid, hvor der er færrest nedbørsdøgn.
Stor temperaturforskel på dag og nat, er også karakteristisk for det tidlige forår. Der kan sagtens være hård frost om natten, og meget varme temperaturer om dagen. Marts og April er rekordholdere her, hvor der er registreret en temperaturforskel på hele 49,2 grader mellem nat og dag på ét døgn. (Kilde: DMI)
Solen står højt på himlen i foråret og bliver ekstra skarp. Den milde forårssol går over i stærk sol, og øger risikoen for solskoldning. De lavere temperaturer gør at solen ikke føles så kraftig. Men det er den. Specielt i det sene forår er der risiko for forbrænding, hvis man opholder sig meget i solen. Den vinterblege hud, gør os også lettere modtagelig. Så husk solcremen, selv om det ikke føles som sommer.
Duften i skoven ændrer sig om foråret. Vinterens og efterårets fugtige duft af muld og råd, erstattes af et duftorgie fra blomster, træer og planter.
Pollensæsonen starter igen, og allergikere vil risikere at blive ramt af de mange pollen der frigives. Hasselbuske og elletræer starter pollensæsonen op, og giver røde kørende øjne og løbenæser til mange pollenallergikere.
FAQ om foråret
Hvilke måneder er forår?
Forårsmånederne i Danmark er Marts, April og Maj. Foråret starter ifg. kalenderen altså 1. Marts.