I løbet af efteråret skifter skovens farve fra grøn til rød, gul, orange og brun. Men hvorfor er det at bladene skifter farve om efteråret? Få svaret her.
Efteråret er en smuk tid i skoven. Træernes blade skifter farve, og i stedet for mange grønlige nuancer, bliver skoven et smukt visuelt skue af røde, orange, gule og brune farver.
Men hvorfor er det at træernes blade skifter farve?
Årstiden og vejret er afgørende for bladenes kemi
Svaret på spørgsmålet, ligger i den grundlæggende kemi, som foregår i træet og dets blade.
I foråret og sommeren har træets blade et stort indhold af klorofyl. Træer og planter skal især bruge rødt lys for at vokse og producere sukkerstoffer til energi og ilt (fotosyntese). Klorofyl hjælper netop med at fange solens stråler og lukke det røde lys fra solen ind i bladene. Derved er der større mængder blåt og gult lys, som kastes tilbage. Og da blå og gul som bekendt giver grøn, får bladene derved deres grønne farvespekter.
I løbet af efteråret vil træerne begynde at trække næringsstoffer ud af bladene, og tilbage tilbage til træets grene, stamme og rødder. Træet gør det, for at kunne genbruge næringsstofferne igen næste år. Her skal den bruge sukkerstoffer og mineraler til at begynde den nye vækstsæson.
Uden nye forsyninger af klorofyl og næringsstoffer i bladene, vil klorofylet begynde at blive nedbrudt. Og når klorofylet ikke længere er dominerende, vil de to stoffer carotenoid og anthocyanin tage over og dominere. Deres farvestoffer er henholdsvis gul og rød.
Og derved får vi de gullige og rødlige nuancer på bladene.
Processen sker i etaper og varierer meget fra træ til træ. Nogle træer har flere carotenoider, mens andre har flere anthocyaniner i bladene. Og det er det fænomen som gør, at du kan opleve de mange skønne efterårsfarver i skoven.
Farverne kan skifte fra år til år
Bladenes farveskift kan variere lidt fra år til år, da de forskellige processer er afhængige af vejrforholdene. Sol længde og temperatur kan have stor indflydelse på, hvornår processen med nedbrydning af klorofyl starter.
Og så kan vejret også påvirke farveskiftet. Eksempelvis vil der dannes flere røde farvestoffer i træernes blade, i meget solrige efterår kombineret med kølige nætter. Det røde farvestof vil være mest fremtrædende, når der er temperaturer under 10 grader.
Bladene bliver brune til sidst
Når de sidste farvestoffer i bladene nedbrydes, vil tanniner være det sidste der er tilbage. Disse bliver ikke opløst, og giver den farve du kender fra visne blade. Brun.
Hvor gamle bliver træer? Få svaret her