Under en BioBlitz gælder det om at undersøge naturen. I skal se hvor mange dyr, fugle eller insekter, som findes i området I er i. En BioBlitz er både sjov og lærerig.
Vil du gerne have at dine børn skal blive lidt klogere på naturen? Så skal I prøve at holde en BioBlitz, når I er på sheltertur.
Her skal I undersøge det område I befinder jer i, og undersøge hvilke arter der findes der. Det kan være dyr, insekter og fugle. Både til lands, til vands og i luften.
Hvad er en BioBlitz for noget?
En BioBlitz er helt grundlæggende, en artsregistrering indenfor et mindre område. Her skal I undersøge det nærværende habitat, og se hvilke artsrigdom der findes der. Undersøge biodiversiteten, om man vil. Og det kan være alle steder. I skoven, på stranden, mark og eng, sø, å eller hav.
Og så er det en glimrende måde at aktivere børnene på, få dem interesseret i naturen, og lære en masse om dyrene i området.
Hvad skal man bruge til en BioBlitz?
Foruden jeres nysgerrighed på naturen og de væsener der lever i den, kan det være en fordel at medbringe en smule grej. Det gør det nemmere at indfange og undersøge dyrene.
Forslag til grej til BioBlitz:
- Et sommerfuglenet – så kan I nemmere fange flyvende insekter
- En insektsuger – effektiv til at indfange insekter – og så er den bare lidt sej
- En hvid plastbakke eller skål – til at undersøge dyrene.
- Et syltetøjsglas – til flyvende insekter
- Et forstørrelsesglas – så I kan nærstudere dyr og insekter
- Evt. et par gummihandsker
- Papir og blyant – så I kan notere hvilke dyr I finder på BioBlitzen
Sådan holder I en BioBlitz
Start med at udvælge hvilket område, som BioBlitzen skal foregå i. Er det i forbindelse med en sheltertur, er skoven en oplagt mulighed. Måske er der også en sø eller en å i nærheden. Der er altid spændende dyr i vand.
I kan hjælpe hinanden som ét samlet hold, eller holde en lille BioBlitz-konkurrence. Hvilket hold kan finde flest dyr på en halv time? Eller en time måske. I kan også vælge 2 habitater, og så på skift undersøge dem. Hold 1 tager skoven, hold 2 søen. Og efter en halv time, byttes der rundt.
Undersøg nu naturen i området, og find og observér der dyr der er der. Løft en gammel træstamme. Kig under sten, se efter ved vandplanterne. Hvilke fugle kan I se og høre. Dyr er der nok af, hvis bare man kigger efter.
Sørg for at dokumentere dyrene. Skriv navnet ned. Tag et billede. Er der noget I ikke kender, kan I med et billede undersøge det sammen bagefter.
Til sidst tæller I sammen, hvor mange dyr I har fundet. Prøv også at sammenligne listen med det andet holds liste. Er der nogle I ikke har fundet? Har I nogen dyr, som det andet hold ikke fandt.
Få hjælp til artsbestemmelse
Finder I dyr på jeres BioBlitz, som I ikke kender i forvejen, kan I få hjælp med forskellige apps på telefonen. Her kan I slå arterne op, og få et bud på, hvad det er I har set. Enten i form af et opslagsværk, eller med en app med fotogenkendelse.
Prøv at se på disse apps:
- iNaturalist – fotogenkendelse skaf dyr og planter
- Sommerfuglejagten – fra Danmarks Naturfredningsforening
- Naturbasen
INaturalist er denne forfatters personlige favorit. Den er super simpel, og giver gode resultater. Tag et billede af dyret, og så vil appen komme med forslag til artsbestemmelse.