Når du skal sove i shelter eller telt, er det rart at ligge blødt og godt. Et liggeunderlag kan sikre dig en god nats søvn. Men hvilket liggeunderlag skal du vælge? Det tager vi et kig på i denne guide.
Et liggeunderlag er ikke bare et liggeunderlag. Liggeunderlaget har afgørende betydning for, hvor god en nats søvn du får, når du overnatter ude i naturen.
De fleste af os har nok prøvet, at sove på for tyndt et liggeunderlag, eller måske endda uden et liggeunderlag, og så vågne radbrækket og stivrykket op næste dag. Det kan det rigtige liggeunderlag forhindre.
Og da liggeunderlaget samtidig isolerer dig mod kulden fra jorden eller underlaget, er det rigtige liggeunderlag også afgørende for, om du holde varmen om natten, eller du kommer til at ligge og fryse.
I denne guide til liggeunderlag, tager vi et kig hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge liggeunderlag til overnatning i naturen.
Indhold i denne guide:
- Hvor skal liggeunderlaget bruges?
- Isoleringsevne (R-værdi)
- Typer af liggeunderlag
- Sammenligning af liggeunderlag
- Liggeunderlagets størrelse
- Prisen? Hvad koster et liggeunderlag?
Hvor skal liggeunderlaget bruges?
Når du skal vælge liggeunderlag, er noget af det vigtigste, at gøre dig det klart, hvor og hvor meget det skal bruges. Og hvor mange penge, du vil bruge på et liggeunderlag.
Skal du bare have en enkelt overnatning eller 2 i telt om sommeren i Danmark, kan du måske nøjes med et billigere og mere simpelt underlag. Er du derimod outdoor-menneske (in spe?), og gerne vil sove både i shelter eller under åben himmel i alle sæsoner, så skal du nok vælge noget dyrere og mere behageligt. På en lang tur, er det også vigtigere at sove godt, end på den enkelte overnatning.
Pris og kvalitet hænger sammen. Og for et større budget får du et bedre liggeunderlag. Du får højere isoleringsevne, ofte også et liggeunderlag der vejer mindre, og du får en bedre ligge- og sovekomfort.
Skal liggeunderlaget kun bruges om sommeren, eller skal det kunne klare 3 eller 4 sæsoner? Så skal du kigge mere ind i isoleringsevne, så du kan holde varmen på kolde nætter.
Liggeunderlagets isoleringsevne (R-værdi)
Liggeunderlagets evne til at isolere dig fra jorden og underlaget, er vigtigt for om du kan holde varmen, når du sover ude i naturen. Du skal derfor kigge godt efter på liggeunderlagets isoleringsevne, når du skal vælge et liggeunderlag. Isoleringsevnen er den såkaldt R-værdi. R-værdien angiver hvor høj isoleringsevnen i liggeunderlaget er. Jo højre R-værdi, jo bedre isolerer liggeunderlaget.
Du kan tage udgangspunkt i nedenstående skema for isoleringsværdien.
R-værdi | Brug |
0-2 |
Lav isoleringsevne. Liggeunderlaget kan bruges til indendørs brug og til udendørs brug om sommer. |
3-4 |
Fin isoleringsevne. Liggeunderlaget kan bruges til forår og efterår her i Danmark. |
5+ |
God isoleringsevne. Liggeunderlaget kan bruge i de kolde perioder i Danmark. Mild vinter. |
6-8 |
Høj isoleringsevne. Liggeunderlaget er god til hvis det er sne og frost. Liggeunderlaget kan bruges til bjerg- og fjeldture i kulde. |
8-10 |
Meget høj isoleringsevne. Liggeunderlaget er god til hård frost fra -10 °C grader eller mere. |
R-værdierne herover skal ses som værende vejledende. Der er mange andre parametre, der spiller ind på, hvor godt du er isoleret, og hvor god du er til at holde varmen.
Er du normalt meget kuldskær, bør du gå højere op i R-værdi på liggeunderlaget.
Køn, genetik og alder kan også påvirke modstandsdygtigheden over for kulde. Kvinder fryser typisk hurtigere end mænd, da kvinders kernetemperatur er højere, mens mænds er mere jævnt fordelt. Kvinder bør derfor oftere gå efter en lidt højere R-værdi i liggeunderlaget.
ASTM F3340-18 er den fælles teststandard for, hvor modstandsdygtigt liggeunderlaget er ift. varmetab mod underlaget/jorden. Kigger du efter R-værdien på liggeunderlag testet med dette, er du sikret at du kan sammenligne R-værdien på disse.
Typer af liggeunderlag
Der findes generelt set tre typer af liggeunderlag. Når vi kigger på underlag, som er nemme at transportere, og kan være i eller på en vandrerygsæk. Skumunderlag, oppustelige og selvoppustelige liggeunderlag. Hver type har en række fordele og ulemper. Hvilken slags liggeunderlag der er bedst, er meget svært at sige. Det afhænger af dit behov, hvor tit det skal bruges, hvor meget det må fylde og ikke mindst, hvad dit budget til et liggeunderlag er.
Lad os tage et kig på de tre typer liggeunderlag:
Skumunderlag – liggeunderlag i skum
Liggeunderlag i skum hører til den billigste form for liggeunderlag. Skumliggeunderlag fungerer dog super fint, og kan sagtens bruges til overnatning i både telt, shelter og i den fri natur. Skumunderlag fylder lidt mere, da de ikke kan foldes sammen. De kan dog rulles sammen, så transport og opbevaring bliver nemmere..
Der findes typisk 2 slags liggeunderlag i skum. Skumunderlag med celleplast med åbne celler, eller underlag med lukkede celler.
Skumliggeunderlag med åbne celler, er de absolut billigste liggeunderlag du finder. Liggeunderlagene indeholder celleplast med små luftbobler i. De kan sagtens bruges til indendørs overnatning, eller overnatning om sommeren i tørt vejr. Ulempen bed liggeunderlag i skum med åbne celler, er at liggeunderlaget mister formen over tid. Det kan blive lidt fladtrykt eller deform. Skumliggeunderlaget risikerer desuden at suge vand til sig, hvilket kan forstærke risikoen for deformitet.
Liggeunderlag i skum med lukkede celler, er lidt dyrere end dem åbne. Men til gengæld får du et bedre liggeunderlag, som bevarer sin form, og har en bedre isoleringsevne. Denne type underlag laves ofte i EVA-skum (Ethylen-Vinyl Acetat). Vælger du et tykt underlag på 15-20 mm, er du godt isoleret med kulde. Køber du skumunderlag, anbefaler vi at du køber skum med lukkede celler.
Fordele ved liggeunderlag i skum:
- Prisen. Skumunderlag er billigere end de øvrige typer.
- Slidstyrke. Skum holder til mere, og de kan ikke punktere.
- Vægten er lav da skummet næsten intet vejer.
- Høj isoleringsevne (R-værdi) på tykke underlag. Specielt EVA-skum isolerer godt.
- Skumunderlag kan rulles sammen.
Ulemper ved liggeunderlag i skum:
- Skumunderlag med åbne celler kan suge vand og blive deforme.
- Underlaget kan ikke pakkes så meget sammen. Men dog rulles.
- Sovekomforten er dårligere end ved de øvrige typer liggeunderlag.
Skumliggeunderlag kan fungere glimrende. Og vælger du underlag i EVA-skum, er du sikret god isolering. Du får et fint liggeunderlag til billige penge, men dog ikke den bedste sovekomfort.
(annoncelinks)
Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.
Selvoppustelige liggeunderlag
Selvoppustelige liggeunderlag er, som navnet antyder, liggeunderlag som puster sig selv op. Der er monteret en ventil på liggeunderlaget, som ved åbning, suger luft ind i liggeunderlaget. De fleste slags selvoppustelige liggeunderlag, oppuster sig selv til cirka 2/3. Du kan med fordel lige give den et pust selv, for at få det sidste luft ind i underlaget.
Liggeunderlagene er fyldt med skum, som udvider og folder sug ud, når der tilføres luft. Skummet kan være massivt, eller med huller i. Det sidste gør, at vægten holdes lidt nede på underlaget, men går også lidt ud over selvoppusteligheden.
De selvoppustelige liggeunderlag er kendt for at have en meget høj ligge- og sovekomfort. Du ligger simpelthen blødere end på eks. et liggeunderlag i skum. Isoleringsevnen er god, og så kan liggeunderlagene pakkes meget sammen ift. deres oppustede størrelse. Isoleringsevnen er bedst i liggeunderlagene med massiv skum.
Den store ulempe ved selvoppustelige liggeunderlag, er risikoen for at de punkterer. Det kan enten ske ved at du kommer for tæt på skarpe sten eller stikkende grene, eller ved gløder fra et bål, som kommer til at smelte hul.
Skrøbeligheden kan til dels undgås ved at købe liggeunderlag i kraftigt materiale, med rip-stop materiale eller ekstra forstærkning på undersiden. Der er mange muligheder og typer at vælge imellem. Og det vil altid være en balancegang mellem pris, komfort og vægten. Kraftigere stof koster og vejer mere.
Fordele ved selvoppustelige liggeunderlag:
- Høj ligge- og sovekomfort
- Høj isoleringsevne
Ulemper ved selvoppustelige liggeunderlag:
- Risiko for punktering
- Vægt
- Skal helst opbevares oppustet, når du ikke bruger det
Vær opmærksom på, at et oppusteligt liggeunderlag, vil være vanskelig at få til at puste op af sig selv, når du pakker det ud første gang. Du skal derfor lade det tage luft ind i lang tid, og eventuelt hjælpe det lidt på vej. Når først det er fuldt oppustet, kan det nemmere puste sig selv op næste gang. Oppustelige liggeunderlag har bedst af, at blive opbevaret i oppustet tilstand. Så pakker du du det sammen, når du skal på tur. Derved fungere selvopustningsfunktionen bedst.
(annoncelinks)
Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.
Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.
Oppustelige liggeunderlag
Oppustelige liggeunderlag skal lige som de selvoppustelige, fyldes med luft. Forskellen er at du her skal puste luft i, hvor de selvoppustelige selv puster sig op. Det kan også kaldes for en ultra let luftmadras.
Et oppusteligt liggeunderlag er ikke fyldt med skum, men fyldes med mere luft. Indersiden af liggeunderlaget er designet, så luften holder sig stillestående. Det giver en suveræn isoleringsevne, som er de oppustelige underlags store force.
Da liggeunderlaget pustes op med luft, vil der være en risiko for at det kan punktere. Skarpe sten, spidse grene, kniv eller gløder fra bål, kan skabe huller i materialet, så liggeunderlaget punkterer. Materialet, specielt bunden af liggeunderlaget, skal derfor helst være af god slidstærk kvalitet. Specielt, hvis du skal bruge liggeunderlaget oven på den bare jord. I et shelter er det sjældent et problem. Men være opmærksom på, at der ikke er skarpe genstande nær liggeunderlaget.
Oppustelige liggeunderlag kan godt pustes op med munden. Men vær opmærksom på, at der så kommer fugt fra din udånding med ind i liggeunderlaget. Det skal derfor tømmes og fyldes med tør luft, når du er hjemme fra turen. Bruger du en luftpumpe, undgår du den fugtige luft, som over tid kan skade liggeunderlagets indre.
Fordele ved oppustelige liggeunderlag:
- Lav vægt
- Fylder meget lidt, da det kan pakkes meget sammen
- Høj isoleringsevne
- God ligge- og sovekomfort
Ulemper ved oppustelige liggeunderlag:
- Risiko for punktering
- Liggeunderlaget kan føles mere wobly (levende) at ligge på
(annoncelinks)
Luftmadras
Der er en fjerde type liggeunderlag, som også er en mulighed. Luftmadrassen. Luftmadrassen er kendt for telture på campingpladsen, skolelejren, en ekstra gæsteseng indendørs m.v. Luftmadrasser kan være fine, men til en sheltertur, vandretur eller fjeldtur, er det meget voldsomt at slæbe en luftmadras med, da de vejer markant mere.
En luftmadras er dog et glimrende underlag, som både kan isolere og give dig god sovekomfort. Specielt sovekomforten kan være det store plus, da man ligger godt på en god luftmadras.
Fordele med en luftmadras
- God sove- og liggekomfort
- OK isoleringsevne
Ulemper med en luftmadras
- Tung bærevægt
- Fylder meget
- Kræver oftest luftpumpe
- Risiko for punktering
Sammenligning af liggeunderlag
Som nævnt tidligere, er der mange ting der spiller ind på, hvilket liggeunderlag du skal vælge.
Skumliggeunderlag (åbne celler) | Skumliggeunderlag (lukkede celler) | Selvoppusteligt liggeunderlag | Oppusteligt liggeunderlag | Luftmadras | |
Sovekomfort | OK | OK | God | God | God |
Isoleringsevne | Lav – mellem | Mellem – høj | Høj | Høj | Mellem – høj |
Vægt | Lav | Lav | Mellem | Lav – mellem | Tung |
Pakkeevne | Lav | Lav | God | God | Lav |
Kan punktere | Nej | Nej | Ja | Ja | Ja |
Prisniveau | Billig | Billig | Mellem – høj | Mellem – høj | Alle prisklasser |
Liggeunderlagets størrelse
Vi slutter af med et par ord omkring liggeunderlagets størrelse.
For optimalt komfort, bør du altid vælge et liggeunderlag der passer til både din højde og drøjde. Underlaget bør ikke være for kort til at du sover dårligt, og er det for langt, kommer du til at slæbe unødig vægt med. Vælger du et skumunderlag, kan du eventuelt klippe det til, så det passer perfekt til dine mål.
Din kropsvægt har også betydning. Overvægtige mennesker ligger tungere mod underlaget, og der skal derfor ofte bruge et lidt tykkere liggeunderlag, for at få en god søvnkomfort.
Prisen? Hvad koster et liggeunderlag?
Prisen på et liggeunderlag svinger utroligt meget. De billigste skumunderlag kan fås til 50-100 kroner, mens et avanceret oppusteligt eller selvoppusteligt liggeunderlag, kan rende op i flere tusinde kroner. Og så er der alt der i mellem.
Som udgangspunkt hænger pris og kvalitet sammen. Så du skal beslutte dig for, hvor meget du vil bruge underlaget, hvor du vil bruge, og ud fra dette fastsætte dig et budget.
Det er meget vigtigere at du får et godt liggeunderlag til dit behov, end at du bruger mange penge på noget, som måske er lidt overflødigt ift. behovet. Så skal du eksempelvis aldrig sove ude i vintermånederne, behøver du måske ikke betale for den ekstra isoleringsevne.
LÆS OGSÅ: Guide til valg af sovepose til shelterturen.