Fugletræk kan være et imponerende syn. Det kan være mindre flokke af fugle, eller kæmpe flokke der trækker nord- eller sydpå. Men hvorfor trækker fuglene egentligt? Få svar på dine spørgsmål om fugletræk her.
Om foråret og efteråret, kan du opleve at fuglene trækker. Det kan være fugletræk som gæs der flyver i V-formation, eller store flokke af stære, som danner sort sol.
Men hvorfor er det egentligt at fuglene trækker? Hvor flyver de hen? Og flyver de nordpå eller sydpå?
I denne guide til fugletræk, kan du finde svar på disse spørgsmål.
– Hvorfor trækker fuglene på?
– Hvornår kan du opleve fugletræk?
– Hvor er det bedst at se trækkende fugle?
– Hvor flyver fuglene hen?
– Hvorfor flyver mange fugle i V-formation?
Hvorfor trækker fuglene?
Fugle trækker, for at de bedre kan finde føde og have optimale forhold. Først trækker de op til deres ynglepladser i bl.a. Danmark. I sommermånederne er der masser af mad her, og de kan lettere opfostre deres unger.
Når vinter og kulde gør sit indtog i Danmark, flyver fuglene sydpå, hvor der er mere varme og flere fødekilder, end i det kolde nord.
Hvornår kan du opleve fugletræk?
I Danmark, vil du kunne opleve to sæsoner for fugletræk. Den første fugletræk er i foråret, hvor trækfuglene trækker nordpå. Her vil du opleve flere fugle i have og skov, og mange af de vintertrækkende fugle, vender tilbage til Danmark, fra deres ophold under varmere himmelstrøg. Forårstrækket ligger typisk fra februar til maj.
Det andet store fugletræk er i efteråret, hvor fuglene nu flyver sydpå igen. De skal hjem til varmen, mens kulde og mangel på føde, hersker her i landet. Efterårstrækket starter så småt op i løbet af august, og løber hen til midt november.
Det største af trækkene er efterårstrækket, hvor millionvis af fugle flyver til sydens varme. Her er det både de gamle fugle, og deres unger (ungfugle), som deltager i trækket.
Når du vil afsted for at se fugletræk, kan det ofte være en god idé, at stå tidligt op. Specielt i efterårstrækket, vil mange minde fugle starte tidligt på dagen.
Tjek også gerne vejrudsigten inden du tager på fugletur. Regner det, er der færre fugle råder trækker. Er der en god modvind, trækker fugle typisk heller ikke. De vil helst have medvind i den retning de nu skal.
En godt tidpunkt at observere trækkende fugle, kan være efter en periode med regn og vind.når det klare op igen, ser mange trækfugle der snit til at komme afsted.
Hvor er det bedst at se trækkende fugle?
Danmark fungerer i mange tilfælde, som en mellemstation, for mange arter af fugle. Her findes mange områder med masse af føde. Og millioner af fugle bruger Danmark som spisekammer på deres vej nord- eller sydpå. Ofte er det ved kyster, at du kan opleve flest trækkende fugle. Mange fugle vil helst flyve over land, og følger derfor gerne kysterne, ind til de er nødt til at flyve Iver vandet videre nordpå.
Andre fugle flyver helst over vand, men følger også gerne kysterne, så et hvil altid er let tilgængeligt. Derfor er kyster og gerne pynter, næs, øer og odder, et yndet mål for mange trækfugle i Danmark.
Gode steder st opleve fugletræk i Danmark:
- Als (Sydjylland)
- Anholt (Østjylland)
- Blåvands Huk (Sydvestjylland)
- Christiansø (Bornholm)
- Dovns Klint (Langeland)
- Dueodde (Bornholm)
- Fanø (Sydvestjylland)
- Gedser Odde (Falster)
- Grenen / Skagen (Nordjylland)
- Læsø (Nordøstjylland)
- Rosenvold Hage (Østjylland)
- Rømø (Sydvestjylland)
- Rørvig (Nordsjælland)
- Saksfjed/Hyllekrog (Lolland)
- Stevns Klint (Østsjælland)
- Stigsnæs (Sydvestjælland)
- Tøndermarsken (Sydvestjylland)
- Vadehavet (Sydvestjylland)
- Vejlerne (Nordvestjylland)
Vil du gerne se de millionvis af stære, som danner fænomenet sort sol, er det især i de sydlige egne af landet. Se vores guide til sort sol her.
Og så kan du jo også være heldig at se trækkende gæs og andre fugle, over hele landet. Selv inde midt i landet kan du opleve de klassiske V-formationer, som specielt gåsefuglene anvender, når de i samlet flok trækker.
Hvor flyver fuglene hen?
Hvor trækker fuglene så hen? Nogle fugle trækker til Danmark, for at finde føde og opfostre unger. Andre bruger Danmark som mellemstation. Enten på vej sydpå til Afrika, eller på vej nordpå til de arktiske egne.
Hvorfor flyver mange fugle i V-formation?
Trækfugle kan ofte ses flyve i V-formation. Altså med en forreste fugl, og derefter en tække fugle ud til hver side. Og den specielle formation, giver store fordele. Fuglene basker jo med deres vinger, og skaber dermed en luftstrøm. Flyver den næste fugl i række i en bestemt position ift. dette, kan den spare energi. Super smart, og noget vi mennesker har taget til os. Ser du cykelløb på TV, vil du opleve at cykelrytterne udnytter denne videnskab. i stedet for at køre på én lang række, cykler de lidt skråt efter hinanden.
Medbring kikkert eller teleskop
Selv om fugletræk sagtens kan opleves med det blotte øje, kan det give god mening, at tage en kikkert eller teleskop med. Så kan du komme tættere på fuglene, og se de mange forskellige arter, som deltager i trækket.
Et teleskop er for entusiasterne. Men det kan give nogle sublime oplevelser af fuglene.