Når du overnatter i shelter, vil du ofte blive mødt af fuglesang i skoven. Specielt om morgenen, vil koret af fuglestemmer være imponerende. Men hvilke fugle hører man oftest? Det får du svar på her.
Fuglesang er smukt. Skønt. Og vildt imponerende til tider. Men det kan faktisk også larme en del, og være årsagen til at du måske vågner ekstra tidligt, når du overnatter i shelter.
Når du overnatter i naturen, får du nemlig fuglestemmerne helt tæt på. For fuld udblæsning.
Men hvilke fugle er det du typisk hører synge, når du sover i shelter i skoven?
Det får du en guide til herunder.
Fuglestemmer i skoven
I skoven er der en række almindelige arter, som du vil kunne høre synge. Herunder får du et udvalg af fuglearterne.
Solsort
Solsorten er Danmarks mest almindelige ynglefugl, og er en af de fuglestemmer som du med garanti vil opleve på shelterturen. Solsorten er ofte den fugl der starter og slutter ballet. Og du vil høre den fra tidlig morgen, hvor dens sang kan høres fra toppen af træer og høje buske.
Solsortens sang er yderst melodisk, og kan variere meget. Det er sværere at finde mønstre, som du ellers kan høre hos mange andre fugle.
Hør solsorten her.
Bogfinke
Bogfinken er også en almindelig fugl i skoven, og har en meget karakteristik sang, som den gentager. “Det-det-det kan jeg da sig’ li’ så tit det skal vær’”, siger den nærmest ked fløjt. Smukt og meget genkendeligt.
Hør bogfinken her.
Gulspurv
Gulspurven er en anden af skovens karakteristiske fuglestemmer, som er en let genkendelig sang. Syvsanger, kaldes den også, da det ofte lyder som om at den tæller til syv. “En, to, tre, fir’, fem, seks, syyyyyyyv”, lyder der fra din åbne placering i toppen af en busk.
Hør gulspurven her.
Rødhals
Rødhalsen har en super fin fuglesang, og er en af de få arter, hvor både hannen og henne synger. Rødhalsen sang er melodisk med skiftende tonespring fra højt til dybt, akkompagneret af vibrerende strofer.
Hør rødhalsen her.
Sangdrossel
Sangdroslen er en af de kraftigste fuglestemmer (ift. størrelse/vægt), og er en fugl du vil kunne høre i skoven. Dens sang er et overflødighedshorn af toner og lyde. Ofte gentager den en strofe 2-4 gange.
Hør sangdroslen her.
Løvsanger
Løvsangeren synger utroligt smukt. Den har en kort sang af få sekunders varighed, der starter med klare fløjtetoner, der herefter falder i tempo og toneleje,
Hør løvsangeren her.
Gærdesmutte
Gærdesmutten er en af Danmarks mindste fugle, men har en af de kraftigste fuglestemmer. Den har en høj, kraftig og yderst smuk sang, som du kan opleve hele året. Sangen består af en række fløjtetoner og triller.
Hør gærdesmutten her.
I skoven kan du også ligge i shelteret og lytte til gransangeren. Men sin høje tjif-tjaf-tjif-tjaf sang, er den nemt at genkende i skoven.
Hør gransangeren her.
Fuglesang om morgenen
Morgenen er det bedste tidspunkt at høre fuglesang på. Mange af fuglene begynder at synge lige før solen står op, og det er her ved solopgang, at du kan opleve det kraftigste fuglekor.
I løbet af dagen vil du også kunne høre fuglestemmer, men ikke så kraftigt og intensivt, som det kan være med fuglesang om morgenen.
Når vi når aften, stiger fuglekoret typisk igen i styrke.
Fuglesang er mest udbredt i foråret, men kan høres i det meste af sommerhalvåret. Så vil du have det smukkeste fuglekor, skal du tage nogle shelterture i foråret.
Fuglesang om natten
I løbet af natten sover de fleste fugle. Kun meget få arter høres, og det er ikke altid fuglesang. Ikke som du typisk kender det i hvert fald.
Uglens tuden er en af de fuglestemmer, som hører natten til. Fra sen aften, når mørket falder på, kan du være heldig at høre ugler i skoven.
Natugle
Natuglen er vores mest almindelige ugle, og det vil oftest være den du hører om natten. Den helt klassiske ugletuden, som er den mange forbinder med ugler, er natuglens tuden. Natugler kan høres hele året, men hannerne er mere intense i årets første måneder, hvor de markerer deres territorie.
Hør natuglen her.
Nattergal
Nattergales smukke sang er en af de fuglestemmer, du måske kan støde på om natten. Den smukke sang byder på skiftende tonelejer, piften og klukken.
Sangen består typisk af af nogle høje piftende fløjt, som efterfølges af en række runde og afsluttes af en intens klikkende lyd. Nattergalen er desværre blevet mere og mere sjælden herhjemme.
Hør nattergalen her.
Genkend fuglesang med fuglestemmer app
Hvis du gerne vil blive bedre til at genkende fuglesang og fuglestemmer, er der flere steder du kan finde hjælp. På fuglestemmer.dk finder du en stor oversigt over alle de almindelige fuglearter, som du kan høre i naturen her i Danmark.
DOFs fuglebog er god til at hjælpe dig med at artsbestemme fugle. Her kan du finde de danske fuglarter, læse mere, se billeder og ikke mindst lytte til deres stemmer.
Gyldendals Store Fugleguide kan downloades som app til din telefon. Appen koster lidt, men er god både hvis du vil læse mere om fuglene, og til at høre et eksempel på fuglestemmen.
Fuglefeltguiden er en guide til fugle i Norden. Her kan du læse mere, se billeder og lytte til fuglestemmer.
(annoncelinks)
FAQ om fuglestemmer
Hvorfor synger fugle?
Der er to grunde til at fugle synger. De synger enten for at finde en partner, eller også synger de for at forsvare deres territorium. Du vil specielt i yngletiden kunne opleve flot og kraftig fuglesang.
Hvorfor synger fugle mest om morgenen?
Om morgenen er forholdene til at synge bedst. Luftfugtigheden er højere, og der er oftere færre lyde og mere vindstille. Dermed kan fuglenes sang når længere end midt på dagen.
Hvilke fugle synger først om morgenen?
Solsorten er den første fugl som indleder morgensangen, og starter før solen står op. Herefter stemmer sangdrossel, løvsanger, rødhals og gærdesmutte i som de næste.