Sommerferien er lige rundt om hjørnet, og en sheltertur er en fantastisk måde at opleve naturen på tæt hold og samtidig nyde frisk luft og det simple liv.
Sommeren er en tid med sol, varme og lange dage, og hvad er bedre end at tilbringe den i naturen i Danmark? En sheltertur er den perfekte måde at komme ud i det fri og opleve det smukke danske landskab på tæt hold. Med en god planlægning og det rigtige udstyr kan du nemt og sikkert tilbringe en uforglemmelig ferie i naturen.I denne artikel får du en guide, samt tips og tricks til at planlægge den perfekte sheltertur i sommerferien.
Hvorfor vælge en sheltertur i sommerferien?
Fordi det er den perfekte mulighed for at komme tæt på naturen og slippe væk fra den travle hverdag. Med en sheltertur kan du opleve det smukke danske landskab på en unik måde og nyde roen og stilheden i naturen. Du får mulighed for at udforske forskellige områder og opdage nye steder, som du måske aldrig har set før.
Naturen byder på et væld af oplevelser, og hvad enten I finder et shelter i skov eller nær vand, er der masser at give sig til.
En sheltertur i sommerferien kan være kvalitetstid med familien. Her både børn og voksne komme væk fra skærmene, og nyde hinandens selskab.
Planlægning af shelterturen
Det er vigtigt at planlægge sin sheltertur grundigt, så du undgår ubehagelige overraskelser og kan nyde turen fuldt ud. Først og fremmest skal du beslutte dig for, hvor du vil tage hen, og hvilket område du vil udforske. Der er et væld af muligheder i hele Danmark, så du kan vælge at tage til en skov, en nationalpark eller ud nær kysten.
Når du har valgt dit område, skal du finde ud af, hvor der er sheltere i nærheden. Kig på vores Danmarkskort over shelterpladser, for at få inspiration til overnatningsmuligheder i sommerferien.
Husk også at tjekke vejrudsigten, før du tager afsted. Sørg for at have påklædning, der passer til det forventede vejr, og medbring eventuelt en regnslag eller en paraply.
OBS! Max én overnatning i Naturstyrelsens sheltere
Du skal også tjekke, om der er krav om booking eller skal spørges om tilladelse til at bruge det enkelte shelter.
Og så skal du være opmærksom på, at Naturstyrelsens offentlige sheltere, skal være for alle. Derfor er der en regel om max. én overnatning ad gangen. Du kan altså ikke bare booke en hel uge i det samme shelter.
Drejer det sig om et privat shelter, kan du måske aftale andet. Her kan der være tale om at det koster lidt, for at låne shelteret.
Men som udgangspunkt, skal du gå ud fra én overnatning pr. shelter.
Det kan derfor være oplagt at booke flere shelters, og så cykle, vandre eller køre mellem disse, så I på den måde får flere overnatninger, og udforsket et større område af Danmark i sommerferien.
Hvordan pakker man til en sheltertur?
Når du skal pakke til en sheltertur i sommerferien, er det vigtigt at tage hensyn til, at du skal bære alt dit udstyr selv. Derfor er det en god idé at pakke let og kun medbringe det mest nødvendige.
En sovepose og liggeunderlag er essentielle for en god nattesøvn udendørs, og køkkengrej eller stormkøkken, samt madvarer er nødvendige for at kunne tilberede måltider. Du kan med fordel tage frysetørret turmad med, da det ikke fylder så meget og er nemt at tilberede på et stormkøkken eller bål.
Husk også at medbringe kniv, en lommelygte eller pandelampe, toiletpapir, samt en førstehjælpskasse og evt. insektspray eller myggenet.
Vil du have inspiration til hvad du skal have med?
Så tag et kig på vores store pakkeliste til shelterturen.
Hvad skal man tage hensyn til under shelterturen?
Når du er på sheltertur i sommerferien, er det vigtigt at tage hensyn til naturen og omgivelserne. Sørg for at efterlade shelteret og området omkring det, som du fandt det. Tag dit affald med dig og undgå at lave bål, hvis der er risiko for brandfare. Følg også de regler, der er for det pågældende område, du overnatter i.
Husk at respektere dyre- og plantelivet omkring dig, og undgå at forstyrre det unødigt. Vis hensyn til andre friluftsmennesker, og undgå at lave for meget støj, der kan forstyrre naboerne.
Vær også opmærksom på, at det kan være koldt om natten, selvom det er sommer. Sørg derfor for at have en varm sovepose og tøj til at holde dig varm. Og husk at drikke rigeligt med vand og tage pauser undervejs, så du ikke bliver dehydreret.
Aktiviteter til shelterturen
En sheltertur i sommerferien behøver ikke kun at handle om at sove og slappe af i naturen. Der er masser af aktiviteter, du kan udføre undervejs, alt efter hvad du er interesseret i og hvor du er i landet.
Er du til gåture og vandreture, kan du finde flere vandreruter, der går forbi shelters i Danmark. Du kan også tage på cykeltur og udforske området på to hjul.
Er du mere til vandsport, kan du tage på kajaktur eller prøve kræfter med stand up paddle board.
Er du på sheltertur med børn, skal du gerne planlægge et par sjove aktiviteter, som du ved dine unger vil synes om.
Yderligere forslag til aktiviteter:
- Tag for jer af naturens spisekammer. Se vores sanke kalender for inspiration
- Lav kreativ pynt med blade
- Byg en hule i skoven
- Lav din egen flitsbue og hold skydekonkurrence
- Nattevandring
- Hold bioblitz og se hvilke dyrearter I kan finde
- Hvem kan finde flest dyr?
- Leg 1 time, 2 hold, 3 dyr
- Find dyrespor
- Tag til stranden for at bade
- Hyg jer med medbragte havespil
- Lav snobrød eller rist skumfiduser over bål
Madlavning og forplejning under shelterturen
Når det kommer til madlavning og forplejning på shelterturen, er der flere muligheder. Du kan vælge at medbringe frysetørret mad, som er nemt og let at tilberede på et stormkøkken eller bål. Derudover kan du også tage på jagt efter naturens egne spiselige planter og bær, som kan tilføje smag og variation til dine måltider.
Husk også at medbringe en vandflaske, da det er vigtigt at drikke rigeligt med vand, når du er ude i naturen. Undersøg om der er vandhane på shelterpladsen eller i nærheden. Ellers må du medbringe rigeligt vand selv.
Hvis du vil have mere inspiration til madlavning på shelterturen, kan du finde opskrifter og tips under bålmad. Derudover kan du også tage en tur i din lokale friluftsbutik, hvor du kan finde en masse udstyr og madvarer, der egner sig til shelterturen.
Er det dyrt at tage på sheltertur?
Det er ikke nødvendigvis dyrt at tage på en sheltertur, men det afhænger af forskellige faktorer såsom antallet af dage, antallet af personer og beliggenheden af shelteret.
Mange sheltere er gratis at overnatte i. Specielt de offentlige sheltere, som Naturstyrelsen har sat op i hele Danmark.
Er et shelter privatejet eller opsat at foreninger o.l., kan der være en mindre pris for at leje shelteret. Typisk kan man leje en shelter for en pris mellem 50 og 100 kroner pr. nat. I prisen er der oftest fri afbenyttelse af brænde.
Det er dog værd at bemærke, at man skal være forberedt på udstyr og forsyninger, når man tager på sheltertur. Dette kan også medføre ekstra udgifter, hvis man ikke allerede ejer alt det nødvendige udstyr. Det er derfor en god idé at undersøge, hvad der er inkluderet i leje af shelteret, og hvad man selv skal medbringe. Eks. brænde.
Derudover kan man også spare penge ved at planlægge og forberede sig godt inden turen. Det kan være en god idé at medbringe mad og drikkevarer hjemmefra, og sørge for at have det nødvendige udstyr til at tænde bål og lave mad over åben ild.
Alt i alt kan mantage på en sheltertur uden at det behøver at blive en dyr affære, så længe man planlægger og forbereder sig godt. Med de mange gratis shelters og det rigtige udstyr kan du nyde naturen uden at skulle bruge en formue. Så tøv ikke med at planlægge din næste sheltertur og oplev naturen på en helt ny måde.
Med disse tips og tricks kan du nu planlægge den perfekte sheltertur i sommerferien og nyde en uforglemmelig oplevelse i naturen. Husk at tage ansvar for naturen og efterlade shelterpladsen i samme stand, som du fandt den. God sommerferie!