Uld er et fantastisk materiale, der er perfekt til friluftslivet. Specielt uldundertøj kan være godt, da uld holder dig bedre varm. Se hvorfor du skal bruge uld undertøj her.
Uldundertøj bliver mere og mere populært blandt friluftsmennesker, da uld besidder en række gode kvaliteter, der er meget velegnede til dig, der elsker at opholde dig udenfor.
Det er specielt uldens evne til at holde kroppen varm, som gør uld velegnet til uldundertøj som uldundertrøjer, lange underbukser, sokker og strømper. Det er også særdeles velegnet som baselayer.Hvorfor vælge undertøj i uld?
Uld har en række egenskaber, som gør det helt suverænt til udendørsbrug. Og det kan bruges i både varme og kolde perioder.
Uldens mange fordele er:
- isolerende
- temperaturregulerende
- optager ikke svedlugt
- varmer selv i våd tilstand
- god åndbarhed
- miljøvenligt
Isolerende inderlag
Uld har fremragende isolerende egenskaber, som du kan bruge til at holde dig varm på en kold dag. Uld har en struktur, så der skabes små luftlommer. Det er netop denne luft, som fungerer som isolering, og gør at du bedre kan holde på varmen. Uld er derfor fantastisk som inderlag/baselayer, og er derfor meget populært som undertøj.
Uld er temperaturregulerende
En af de absolut bedste egenskaber ved uld er, at det er temperaturregulerende. Selv om man typisk tænker at uld skal bruges til at holde en varm, kan det faktisk også bruges til at køle på en varm dag. Ulden vil når det er koldt, absorbere fugt fra kroppen og producere varme. Når det er varmt, vil den absorberede fugt hjælpe med at køle dig ned.
Uld er lugtfrit
Uld er et materiale, som du kan benytte mange dage, uden at det begynder at lugte af sved. Uld har en naturlig resistens mod bakterier, som gør at disse ikke trives så godt på uld. Og da det er disse som skaber lugten af sved, går der lang tid inden du begynder at lugte af sved, hvis du bærer uldundertøj.
Uld varmer selv når det er vådt
De fleste materialer vil køle, når det bliver vådt. Uld har derimod en fantastisk egenskab. Det kan lave varme, selv om det er blevet vådt. Det er jo en fantastisk egenskab, som er særdeles velegnet til friluftsbrug.
Uld giver god åndbarhed
Uld har en fantastisk åndbarhed, som tillader din krop at ånde. Ulden er desuden svedtransporterende.
Uld er miljøvenligt
Merino uld og andre former for uld er et naturligt og miljøvenligt materiale. Det skal ikke fremstilles af syntetiske materialer og med brug af potentielt skadelige stoffer. Uld er et naturmateriale, som kommer fra flere slags husdyr, eksempelvis får, alpaka, ged, kamel og lama.
Uldundertøj i merino uld
Undertøj i merino uld er noget af det absolut bedste, du kan bruge på dine friluftsture. Det egner sig både til rolige og aktive ture.
Merino uld er generelt set, noget af det fineste uld du kan få. Uldens finhed måles i mikron. Og da merinoulds mikrontal typisk ligger mellem 10 og 24, er det både noget af det fineste og blødeste uld der findes.
Og da det samtidigt har alle de fantastiske egenskaber, som uld generelt har, kombineret med en utrolig lav vægt, er det blevet yderst populært til friluftsbeklædning. Du vil derfor opleve at meget af det uldundertøj der findes på markedet, er lavet i netop merino uld.
(annoncelinks)
Hvad er merino uld?
Merino uld kommer fra den fårerace der hedder merino. Kvaliteten af ulden er så fin, at merino uld er bredt anerkendt som værende blandt det bedste og blødeste uld.
Uldfibrene i merinould er ekstra små, og kan derfor indeholde store mængder luft. Det gør merino uld til både et let materiale, men også et materiale med høj isoleringsevne.
Ulemper ved uldundertøj
Nu har vi nævnt en lang række af de fantastiske egenskaber, som findes ved undertøj i uld. Der er nogle enkelte ulemper også, som er værd at tage i betragtning.
Ulemperne ved uldundertøj er:
- Prisen – uld er dyrere end syntetiske produkter
- Tørretid – uld tørrer lidt langsommere end undertøj i syntetiske materialer
- Slidstyrke – uld er mere udsat for slid og har mindre slidstyrke end syntetiske materialer
- Klør – uld kan klø på nogle mennesker. Men vælger du en fin kvalitet, som merino uld, bør det ikke klø at have uldundertøj på
- Vask – du skal være lidt påpasselig med at vaske uldundertøj
Men ulemperne skal absolut ikke tage noget fra ulden. Prisen er højere fordi det bl.a. har de fantastiske egenskaber, og er et naturprodukt der kommer fra dyr. Jeg vil til enhver tid foretrække uld end syntetiske materialer, når jeg skal vælge undertøj til outdoor brug.
Uldundertøj til alle
Undertøj i uld kan bruges af alle, og der laves både uldundertøj til damer, uldundertøj til herrer og uldundertøj til børn. Du kan finde de fleste typer uldbeklædning til alle tre målgrupper. Uldtrøjer, lange underbukser, lange undertrøjer, strømper, uldundertrøjer, huer og meget mere.
Uldundertøj til kvinder er lavet med pasform, så det passer bedst til damer. Det samme gælder for uldundertøj til mænd og uldtøj til børn.
(annoncelinks)
Mærker af uldundertøj
På markedet for uldtøj og uldundertøj findes der flere gode mærker, som har specialiseret sig i at lave uldundertøj til outdoor og fritidsbrug.
Kari Traa uldundertøj
Norske Kari Traa laver flot og funktionelt uldundertøj til både afslapning og aktivitet. De er kendt for at lave skiundertøj, men har en stor serie af uldundertøj til kvinder.
Aclima uldundertøj
Aclima er et norsk firma, der bl.a. laver uldundertøj i høj kvalitet. Blandt deres uldprodukter finder du mange produkter i merino uld, der er designet til det både almindelige brug og til det aktive friluftsliv.
Fjällräven uldundertøj
Svenske Fjällräven er kendt for deres udendørsbeklædning i højeste kvalitet. Og Fjällräven laver også uldundertøj til outdoor-folket.
Icebreaker uldundertøj
Icebreaker fra New Zealand, producerer en stor række beklædningsgenstande i lokal merino uld. I deres produktserie findes en række yderst behagelig og temperaturregulerende uldundertøj.
Vaskeguide til uldundertøj
Når du skal vaske dit uldundertøj og andre uldprodukter, må du endelig ikke bruge normal vask. Så risikerer du at ødelægge uldfibrene, og dermed forringe uldens mange gode egenskaber.
Du skal bruge et special vaskemiddel som er beregnet til uld. Det slider ikke på uldfibrene, og siger dig at uldens egenskaber bevares i længere tid. Vask desuden ulden ved et uld- eller skåneprogram i vaskemaskinen. Og helst ikke ved varmere end 30 grader.
Undgå desuden enhver brug at tørretumbler til dit tøj i uld. Ulden vil krympe når det tørretumbles, og så får du en stor nedgang i størrelse på dit uldtøj.
TIP: Uldtøj behøver kun vask sjældent. Sørger du for at lufte det efter brug, behøver det ikke vaskes nær så ofte som andet tøj. Du kan også prøve at hænge uldtøjet på en bøjle i badeværelset, mens du er i bruseren. Dampene kan være effektive til at fjerne eventuelt lugt i uld.
FAQ om uld
Klør det når man bruger uld?
Uld kan godt føles kløende. Men sørger du for at vælge uld i en fin kvalitet, klør det oftest ikke. Kig efter mikron-tallet på produktet. Vælg et uldprodukt med mikron mindre end 25.
Er uld varmere end bomuld?
Ja, uld varmere betydeligt bedre end bomuld. Uld indeholder mange små luftlommer mellem fibrene, og det giver bedre isoleringsevne.
Er uld godt om sommeren?
Uld er også godt om sommeren, da det kan køle dig ned. Uld har desuden bedre UV-beskyttelse end mange andre materialer.
Kan uldundertøj bruges hele året?
Uld er temperaturregulerende og kan bruges både om sommeren og vinteren. Specielt merino uldundertøj er velegnet året rundt.