En god sovepose er alfa og omega, for at få en god nats søvn, når du sover i shelter eller ude under åben himmel. Men hvilken sovepose skal du vælge? Det ser vi på i denne guide til soveposer.
Når du skal købe en ny sovepose, er der flere ting, du bør have med i overvejelserne. Skal den bruges til en enkelt telttur om året? Skal du sove udendørs i shelter eller under åben himmel? Hvornår på året skal du bruge den? Hvor meget på soveposen koste? Skal den bæres rundt på, på en vandretur? Der er rigeligt af muligheder at tage stilling til.
I denne guide, prøver vi at hjælpe dig godt på vej, så du finder den rigtige sovepose, som passer til dit behov.
Indhold i denne guide:
- Hvor varm skal din sovepose være?
- Fiber eller dun?
- Sovepose til børn
- Overvej en lagenpose til din sovepose
- Et godt liggeunderlag hjælper på varmen
- Soveposer til shelterture
- Vask af sovepose
Hvor varm skal din sovepose være?
Noget af det vigtigste du skal tage stilling til ved en ny sovepose, er hvor varm den skal være. Og det hænger i høj grad sammen med, hvilken årstid og sæson, du skal bruge soveposen i.
Komforttemperaturen er vigtig, så du ikke kommer til at fryse i kolde perioder, eller svede for meget i de varme perioder.
Soveposer fås derfor typisk i modeller, som er målrettet én eller flere sæsoner: sommer, vinter eller 3 sæsoner.
Komforttemperatur
Soveposens komforttemperatur er en temperaturangivelse for, hvilke temperaturer soveposen er behagelig at sove i. For de fleste personer. For der er jo stor forskel på, hvordan vi mennesker har det med varme og kulde. Nogle fryser lettere end andre, mens andre altid har det varmt om natten.
Når vi kigger på komforttemperaturer i soveposer, er der typisk 3 angivelser, som du bør kende til. T-Comfort, T-Limit og T-Extreme.
– T-Comfort er angivelsen for den laveste temperatur, hvor en (gennemsnitlig) kvinde, kan holde sig varm i soveposen.
– T-Limit er angivelsen for den laveste temperatur, hvor en (gennemsnitlig) mand, kan holde sig varm i soveposen.
– T-Extreme er angivelsen for den laveste temperatur, hvor en (gennemsnitlig) kvinde, kan overleve i soveposen.
Når du skal sammenligne temperaturangivelser på soveposer, skal du være opmærksom på om soveposen er testet efter den europæiske temperaturstandard EN13537. Så er du garanteret at soveposen er testet efter samme system, uanset mærke, temperatur og kvalitet.
Sommersovepose
En sommersovepose er et godt valg af sovepose, hvis det primært er i de varme perioder, du skal bruge en sovepose i. En sommer sovepose vejer typisk ikke så meget, og kan pakkes meget sammen, hvis den skal med på tur. Ulempen ved de egenskaber er, at den ikke er så isolerende som soveposer til andre sæsoner.
Sommersoveposen er et godt valg, hvis temperaturen ikke er meget lavere end 15 grader om natten.
Vintersovepose
En vintersovepose er modsætningen til sommersoveposen. Vintersoveposen er beregnet til at sove udendørs i om vinteren, også selv om det er frostvejr.
Denne type sovepose er et godt valg, hvis du planlægge en vintertur i shelter, på vandring eller bare en overnatning i telt. Er der 0 grader og nedefter når den skal bruges, er det en vintersovepose du skal købe.
Vintersoveposen er også god til dig, der er en smule kuldskær, og har nemt ved at fryse. Så kan du bruge en vinter sovepose om foråret og efteråret også. Så holder du dig dejlig varm om natten.
3-sæsons sovepose
En 3 sæsons sovepose kan oftest bruges hele året rundt i Danmark. Medmindre du skal overnatte i frost. Så er det en vintersovepose, du skal gå efter. Men ellers er denne type sovepose beregnet til både forår, efterår, sommer og mild vinter herhjemme.
Denne type sovepose er en rigtig god allround sovepose, som de fleste vil kunne bruge til en sheltertur i Danmark.
(annoncelinks)
Fiber eller dun?
Soveposens fyld har stor betydning for både komfort, vægt og temperatur. Er du på udkig efter en letvægts sovepose, vil det typisk være en sovepose i dun, du skal investere i. Hvis vægten og hvor meget soveposen fylder er mindre vigtig, er det måske dun der er det rigtige valg. Soveposens pris afhænger også af om fyldet er fiber eller dun. Dun er typisk dyrere end fiberfyld.
Dun sovepose
En sovepose med dun er en dejlig lun sovepose, som er meget blød. Dun er et fantastisk naturmateriale, med en super isoleringsevne. Og da det samtidigt er meget kompakt, er det et materiale der fylder meget lidt i forhold til det isoleringsevne. Med en dunsovepose får du derfor en sovepose, som kan komprimeres meget, så dem fylder mindre når du har den med på tur.
Dunsoveposen giver desuden en god åndbarhed, da dun/fjer-strukturen tillader fugt og damp at komme ud af soveposen. Det kan dog have den ulempe, at soveposen kan blive mere fugtig, og derfor kræver at du tørrer den grundigt efter din sheltertur.
Fordele ved en dunsovepose:
- Fylder mindre
- Høj komfort med god åndbarhed
- Længere levetid end fiber
Ulemper ved en sovepose i dun:
- Mere vedligeholdelse
- Mere følsomhed over for fugt, damp og vand
- Prisen er ofte højere end en fiber sovepose
Fiber sovepose
En fiber sovepose har et kunstigt fiberfyld, som sørger for soveposens isoleringsevne. Fibersoveposer fylder dog typisk lidt mere end dunsoveposer, hvis du skal opnå samme isoleringsevne og komforttemperatur. Til gengæld er er en sovepose med fiber mere modstandsdygtig over for fugt og vand. Og den er samtidigt også billigere end soveposen med dunfyld.
Er du på udkig efter en billig sovepose, som er rigtig god som allround sovepose i Danmark, er en fiber sovepose ofte det rigtige valg. Specielt for dig der skal sove i shelter, hvor der kan være fugtigt, er en fibersovepose at anbefale.
Fordele ved en fibersovepose:
- Med modstandsdygtighed over for fugt
- Nem at vedligeholde
- Prisen er ofte billigere end en dun sovepose
Ulemper ved en sovepose med fiberfyld:
- Fylder mere
- Højere vægt end dun
- Kortere levetid end dun
Sovepose til børn
Skal du købe sovepose til et barn, kan du typisk vælge mellem flere størrelser. Der findes soveposer i længder til børn i alle aldre. Er er både de mindste børnesoveposer, juniorsoveposer og voksensoveposer. Hvad du skal gå efter, afhænger af behovet. Går barnet til spejder, og skal sove udendørs tit, på lejrture osv. Eller er I bare outdoor mennesker, der nyder at sove jævnligt udendørs, så er det måske være at investere i en god en, der passer fint i størrelsen til barnet.
En anden løsning kan være at købe en junior eller voksen sovepose, og korte den af ved at binde noget om de nederste X centimeter af soveposen. På den måde holder den stadig godt på varmen, og kan bruges i en meget længere periode. Det kan være godt givet ud, da børn hurtigt vokser ud af mindre soveposer.
Overvej en lagenpose til din sovepose
Til din sovepose, kan du også tilkøbe en lagenpose. Det er en slags indvendig betræk, som du bruger nede i soveposen. Det giver nogle fordele, da du på den måde både kan minimere slidtage på din sovepose, da du ikke behøver vaske soveposen så tit. Her kan du ofte nøjes med at vaske din lagenpose i stedet.
Med en indvendig lagenpose i soveposen kan du desuden sikre dig et ekstra isolerende lag. Med en inderpose i eksempelvis fleece eller merino uld, får du endnu mere varme i din sovepose.
Et godt liggeunderlag hjælper på varmen
Når du skal vælge sovepose, skal du også have dit underlag i tankerne. Kombinerer du en god sovepose med et liggeunderlag i god kvalitet, vil du komme til at ligge rigtigt godt.
Skal du overnatte udendørs i shelter, når der er kulde og minusgrader, kan du kombinere en vintersovepose med et liggeunderlag med høj r-værdi (isoleringsevne). Så er du godt på vej til at god nats søvn uden at fryse.
Læs også: Guide til valg af liggeunderlag
Soveposer til shelterture
Herunder har vi samlet nogle gode forslag på fiber soverposer, som vil være gode til shelterture i Danmark.
(annoncelinks)
Vask af sovepose
Har du brug for at vaske din sovepose, kan du finde tips til vask og tørring af sovepose i vores guide til vask af soveposer.